Spring naar de inhoud

"Ik ben heel veel gevallen": Hannes Van Duysen vinkt "kinderdroom" af met legendarische klim

"Ik ben heel veel gevallen": Hannes Van Duysen vinkt "kinderdroom" af met legendarische klim
 wo 23 oktober 2024 13:27
Hannes Van Duysen.

Slechts 6 klimmers - een lijstje "legendarische namen" - kon de aartsmoeilijke Es Pontas op Mallorca al bedwingen en met Hannes Van Duysen staat er een Belg bij. "Dit zit al sinds het eerste jaar dat ik klim in mijn hoofd", vertelt hij.

Es Pontas in Mallorca is een boogvormige rots die boven het water uitsteekt, in het zuid-oosten van het eiland. De 20 meter lange beklimming staat in de boeken als een categorie 9a+, moeilijker vind je ze niet.

 

"De route is legendarisch, want het is de moeilijkste "deep water solo" ter wereld", legt Van Duysen uit. "Er ligt geen mat of er zijn geen touwen. Als je valt, beland je in het water."

 

"In zaal kan je een moeilijke passage apart oefenen tot je die in de vingers hebt. Hier moet je bij een val de volledige route opnieuw doen."

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat nog maar 5 klimmers erin slaagden voor Van Duysen. "Een lijstje legendarische namen", zegt hij. "Chris Sharma, die de route als eerste klom in 2007, is een van de meest legendarische klimmers ooit."

Bij een val moet je de volledige route opnieuw doen.

Hannes Van Duysen

Van Duysen hoort nu ook bij dat elitegroepje. "En volgens mij heb ik de snelste beklimming tot nu toe", glundert hij.

 

De Oost-Vlaming had 4 sessies nodig om de top te bereiken. "Dat is relatief weinig", zegt hij. "Er zit een moeilijke sprong bij, waarbij je alle ledematen lost en je lichaamsgewicht met één arm moet opvangen."

 

"Ik ben heel veel gevallen. Als je op het verkeerde moment loslaat, kan je plat op je rug in het water vallen. Dat risico speelt een rol in het niveau van de route."

Volgende doel

Hannes Van Duysen heeft al wat beklimmingen bedwongen, maar "deze krijgt toch het meeste aandacht", lacht hij. "Ik heb al veel berichtjes gekregen van grote namen."

 

Smaakt het naar meer? "Ik ben een competitiebeest, dus lead en boulder doe ik heel graag. Maar rotsklimmen is ook heel belangrijk. Die route zat al in mijn hoofd vanaf het eerste jaar dat ik klim."

 

Met Alphane, een aartsmoeilijke klim in Zwitserland, droomt Van Duysen al verder? "Misschien ga ik die volgend jaar voor het eerst gaan proberen. Die zal langer duren dan Es Pontas, maar ik kijk er nu al naar uit."

Gerelateerd: