Van "te lage straf" tot "moeilijk te aanvaarden": veldritwereld is verdeeld over schorsing Eli Iserbyt

 za 19 oktober 2024 17:57
Eli Iserbyt.

Eli Iserbyt moet drie veldritten op het strafbankje zitten na zijn incident met Ryan Kamp in Beringen. Terwijl commentator Paul Herygers "dacht dat de kous af was", zien sommige ploegleiders de sanctie als "een terecht statement". Sporza ging de temperatuur opmeten in Essen.

Hij was bijna in Essen aangekomen, toen Eli Iserbyt het slechte nieuws vernam. De Internationale Wielerunie (UCI) legde de Belgische kampioen een schorsing van drie veldritten op, waardoor hij rechtsomkeer mocht maken.

 

Het trapincident met Ryan Kamp in Beringen kreeg dus nog een staartje voor Iserbyt. Onbegrijpelijk, vond Jürgen Mettepenningen, teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal.

 

"Eli heeft zich al publiekelijk verontschuldigd, alsook bij Kamp zelf. Ik had gehoopt dat zijn straf met een diskwalificatie en boete al achter de rug was", zei Mettepenningen.

 

"Deze bijkomende sanctie zal invloed hebben op het Superprestige-klassement. Daarnaast misloopt Eli ook startgelden en is dit ook jammer voor de organisatoren van deze drie wedstrijden. Dit kon de UCI anders opgelost hebben."

Het is nu ook niet dat Iserbyt een vuistslag had uitgedeeld. En hij had zijn excuses aangeboden.

Paul Herygers

Ook veldritcommentator Paul Herygers viel uit de lucht. "Deze straf is moeilijk te aanvaarden", zei hij. "Ik dacht dat het verleden tijd was."

 

"Iserbyt was in Beringen al uit koers gevlogen, had geen prijzengeld gekregen, had zijn excuses openlijk aangeboden en die waren ook aanvaard. Dan zou je denken dat de kous af is."

 

"Oké, hij had met een stamp vernieling aangericht. Dat moet je niet doen. Maar het is nu ook niet dat hij een vuistslag had uitgedeeld. En hij had zijn excuses aangeboden."

 

Herygers vindt het dan ook jammer voor de eerste manche van de Superprestige in Ruddervoorde op zondag. "Iserbyt is toch een man van de regio. Zijn afwezigheid is een tegenvaller voor de organisatoren."

Voorbeeld stellen

Toch sluit niet iedereen zich aan bij Mettepenningen en Herygers. Camiel van den Bergh, ploegleider bij De Ceuster-Bouwpunt, vindt dat Iserbyt "zelfs nog een te lage straf" heeft gekregen. "Zeker als je kijkt naar het wegwielrennen."

 

Ook Bart Wellens (Charles Liégeois Roastery CX) vindt een straf niet meer dan logisch voor Iserbyt. "Dat doe je niet bij collega's. Het is een statement van de UCI en misschien is het wel terecht."

 

"Eli is nu als voorbeeld gebruikt en ik vermoed dat zoiets in de toekomst nu niet meer zal gebeuren. Iedereen moet er zich nu bij neerleggen."

 Voor mij was het ook zonder schorsing prima geweest.

Ryan Kamp

Dan rest nog de vraag: wat denkt zijn slachtoffer Ryan Kamp ervan? Alsof hij de afwezigheid van Iserbyt in de verf wilde zetten, dook hij als eerste het veld in in Essen.

 

"Het is gebeurd", bleef hij er stoïcijns bij. "Ik kan er een hele week moeilijk over doen, maar het seizoen is nog lang, dus ik focus me liever daarop."

 

Ook voor Kamp was het hoofdstuk dan ook afgesloten. "Iserbyt heeft zaterdagavond zelf nog gebeld en zijn excuses aangeboden. Ik zou niet weten waarom ik die niet zou aanvaarden. Voor mij was het toen al klaar."

 

Vindt Kamp een schorsing dan onterecht? "Het is niet aan mij om dat te beslissen, de UCI heeft die keuze gemaakt. Maar voor mij was het ook zonder schorsing prima geweest."

Gerelateerd: