Remco Evenepoel wil in Lombardije nog één keer knallen: "Maar ik voel ook dat het stilaan op is"

 vr 11 oktober 2024 15:32
Evenepoel neemt het zaterdag in Lombardije nog één keer op tegen de ongenaakbare Pogacar.

Met de Ronde van Lombardije werkt Remco Evenepoel zaterdag zijn sluitstuk af van een lang en zwaar seizoen. Onze landgenoot start met ambitie aan het herfstmonument, maar voelt ook dat de batterijen stilaan leeg zijn. "Het gaat nu even met ups en downs, maar dat is niet meer dan normaal."

Nog een keer all-out gaan.

 

In de Ronde van Lombardije staat Remco Evenepoel zaterdag voor zijn laatste wedstrijd van 2024. Onze landgenoot wil het vijfde wielermonument maar al te graag aan zijn palmares toevoegen, al lijkt na een lang seizoen het beste er wat af.

 

"Het is moeilijk te zeggen hoeveel er nog in de tank zit", blikt hij vooruit. "Maar ik voel me goed om nog één keer een goed resultaat neer te zetten. Daarna is het gedaan."

 

"Ik voel ook wel dat het stilaan op is", is hij eerlijk. "In sommige van de voorbije koersen zou ik in normale doen langer meegaan of een belangrijkere rol in de finale kunnen spelen. Het beste lijkt er wat af, wat niet meer dan normaal is."

 

"Ik had de zware blessure in april, dan de opbouw naar de Tour en een langere periode van topniveau, daarna ook even ziekte ... Het gaat nu even met ups en downs. Maar ik heb er goede hoop op dat ik morgen een goede dag kan hebben en een goed resultaat kan neerzetten."

Het is logisch dat Pogacar de enige favoriet is. Hij reed een seizoen dat misschien nooit meer herhaald wordt, door hem, of door iemand tout court.

Remco Evenepoel

Evenepoel kruist zaterdag nog één keer de degens met Tadej Pogacar. De wereldkampioen koerst de voorbije weken op een wolk en is de gedoodverfde favoriet om straks voor een vierde opeenvolgende keer te winnen in Lombardije.


"Het is logisch dat hij de favoriet is, als je ziet hoe hij dit jaar rondrijdt. Hij heeft niets voorgehad, geen enkele valpartij, niets gebroken ... Het is zo'n seizoen dat misschien nooit meer herhaald wordt, door hem, of door iemand tout court."

De olympische en de wereldkampioen kruisen zaterdag nog een keer de degens.

Terugkeer naar de Sormano

De Koers van de Vallende Bladeren komt dit jaar opnieuw aan in Como. Daardoor ligt het zwaartepunt van de koers op 42 km van de streep, met de beklimming van de 13 kilometer lange Sormano.


"Dat wordt een spectaculaire klim van zo'n 30 minuten. Daarna kan er terug wat organisatie komen en kan het misschien nog samenlopen. Maar als Tadej zijn benen van de Tour heeft, zal het heel moeilijk worden hem te volgen."


Die Sormano brengt bij Evenepoel nare herinneringen naar boven. Hij viel er zwaar in de afdaling van de Ronde van Lombardije in 2020. Maar dat trauma is helemaal verwerkt.

Sinds die val in Lombardije heb ik toch al behoorlijk wat mooie dingen bereikt.

Remco Evenepoel

"Dat hoofdstuk is afgesloten", bevestigt hij. "Sinds die val heb ik toch al behoorlijk wat mooie dingen bereikt. Het was speciaal om deze week nog eens over die brug te rijden, maar het is niet dat ik sta te beven op mijn fiets"


Volgt na het sluitstuk van zaterdag dan eindelijk vakantie voor Evenepoel? "We moeten het nog bekijken. Het is thuis ook op studievlak een belangrijk jaar, want Oumi zit in haar laatste masterjaar. Zij moet weten wat er mogelijk is, ik steun haar daar helemaal in."

In 2020 dook Evenepoel tijdens de afdaling van de Sormano het ravijn in.
Gerelateerd: