Na Parijs ook Los Angeles? Bokser Victor Schelstraete sluit olympisch vervolg dan toch niet uit

 di 8 oktober 2024 09:39
Victor Schelstraete in de Golden Gloves boksclub in Gent.

Victor Schelstraete is misschien wel één van de Belgen die afgelopen zomer het meest zijn bijgebleven. Een medaille pakken in Parijs lukte niet, maar hij scoorde wel met z’n vlotte babbel. Zijn olympische debuut was meteen ook zijn afscheid, want hij zet de stap naar het profboksen. Al lijkt dat plots minder zeker. "Als ik profboksen kan combineren met de Spelen, waarom niet."

Met een trui aan is het niet te zien, maar naar eigen zeggen raakte Schelstraete zijn "sixpack" heel snel kwijt na de Spelen, toen de riem er even af mocht. "Mijn sixpack terugkrijgen, dat was een eerste doel dat ik voor mezelf gesteld heb", lacht Victor Schelstraete.

 

“Na de Spelen was er even geen doel. Dus probeer ik voor mezelf doelen te stellen, bijvoorbeeld die sixpack." Intussen is de Gentenaar alweer even aan het trainen, twee keer per dag. Lopen, fitness en bokstraining in zijn boksclub Golden Gloves.

 

Dat voor de fysieke update, maar ook mentaal moest hij even bekomen van de Spelen. "Die "olympic blues"? It’s real! Ik mis het wel, ook alles errond en de sfeer in Parijs. Ik denk dat alle atleten dat gevoel hebben."

Opboksen tegen politieke spelletjes

Het zou normaal bij één olympische deelname blijven voor Schelstraete. Maar intussen sluit hij LA 2028 toch niet uit. "Of mijn olympische carrière gestopt is, hangt ook af van politiek gedoe, jammer genoeg."

Als de nieuwe boksfederatie er niet komt, dan is er mogelijk ook geen boksen op de volgende Spelen.

Victor Schelstraete

"Er komt normaal een nieuwe federatie, die het olympisch bokstoernooi moet organiseren. Maar die moet tegen mei door minstens 150 landen erkend worden en momenteel zijn dat er nog maar 70. Als die federatie er niet komt, dan is er mogelijk ook geen boksen op de volgende Spelen", legt Schelstraete uit.


Nu heeft hij nog een contract bij Sport Vlaanderen. Maar dat verdwijnt mogelijk als boksen geen olympische sport meer zou zijn. "Het is allemaal onduidelijk op dit moment. Ik weet niet aan welke criteria ik zal moeten voldoen om mijn contract te houden. Maar stel dat ik het kan combineren, profboksen en olympisch boksen, dan zie ik niet in waarom ik dat niet zou doen."

"Punch is meer mijn ding"

Behoorlijk wat vraagtekens dus, maar intussen blijft Schelstraete bezig en gaat de focus richting profboksen. Dat duurt langer: tot 12 rondes in plaats van 3 op de Spelen, en is dus meer op uithouding gebaseerd.

 

"Olympisch boksen is meteen “full gas”, snel en technisch. Het was een uitstekende leerschool, ik weet nu heel goed waar ik sta. Profboksen is meer opbouwen en meer op de punch, op kracht gericht. Dat is meer mijn ding."

 

En een volgend doel, na de sixpack, komt eraan: op 23 november in "zijn" Golden Gloves in Gent, dan kampt Schelstraete zijn eerste kamp sinds de Spelen.

 

Schelstraete vertelt ook over Eddie Hearn en zijn zoektocht naar een promotor, meer daarover in de radioreportage bovenaan dit artikel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: