Wielerclub Wattage wijst naar UCI na noodlottige val van jonge renster op WK: "Hun hypocrisie is gigantisch"

 di 1 oktober 2024 12:15

Voor altijd een WK met een zwarte rand. De Zwitserse Muriel Furrer (18) liet na een zware val in de wegrit bij de junioren het leven. De UCI wordt geviseerd. Was er sprake van een gebrek aan veiligheid, niet voor de eerste keer? "Ik vind het ongelooflijk hoe de sport weigert in de spiegel te kijken", jammerde Jan Bakelants in Wielerclub Wattage.

"Gaat dit WK de geschiedenisboeken in als het WK van Kopecky, het WK van Pogacar of het WK waarop een jonge vrouw het leven heeft gelaten?"

 

Een jammerlijke vraag waar niemand op voorhand rekening mee had gehouden, maar die Ruben Van Gucht helaas wel moest stellen in Wielerclub Wattage.

 

En ook het antwoord van Tom Boonen was vrij pijnlijk. "Spijtig genoeg zal dat wellicht het WK van Tadej en Lotte zijn. Want de geschiedenis leert ons dat zoiets altijd nogal snel vergeten wordt. Behalve door de familie en de ploegmaats, uiteraard. Maar het zal nu niet anders zijn, vrees ik."

 

"Het maakt ons wel boos", springt Jan Bakelants meteen bij. "Ik vind het ongelooflijk hoe de sport weigert in de spiegel te kijken en hoe dit soort ongevallen blijft gebeuren."

 

"Het is gewoon te veel. Alleen al het laatste 1,5 jaar kunnen we spreken van 3 dodelijke ongevallen in door de UCI georganiseerde koersen."

 

Cijfers om stil van te worden.

Vrees voor dochters

De UCI wordt door het hele voorval nog maar eens op de korrel genomen. Wanneer komen ze met belangrijke maatregelen of oplossingen om wedstrijden veiliger te maken?

 

"Twee weken geleden, op het EK in Hasselt, zat ik in een soort panelgesprek met dokter Xavier Bigard van de UCI", legt Bakelants uit. "Daar werd toen gezegd: "We zijn momenteel aan het onderzoeken of er effectief meer incidenten zijn dan vroeger.""

 

"Maar die fase zou toch al lang voorbij moeten zijn", slaat de ex-renner op tafel. "En de insteek of er meer incidenten zijn, is gewoon irrelevant. Het gaat erover hoe we naar 0 incidenten kunnen gaan, want elk incident is er één te veel."

 

Tom Boonen gaat zelfs nog een stapje verder. "De hypocrisie van de UCI is gigantisch", oppert hij. "In de Ronde van Frankrijk geven ze Julien Bernard een blaam, omdat hij bij zijn familie gestopt was om een knuffel te geven aan zijn kindje."

 

"Dat noemden ze "het schaden van het imago van de wielersport". Maar wat is dit dan? Mijn dochters worden 10 jaar en zijn op zoek naar een sport. Maar wielrennen? Daar sta ik echt niet voor te springen."

Zat er dan niemand te checken met trackers waar iedereen zich bevond?

Tom Boonen

Het ongeval van Furrer wordt momenteel onderzocht. De oorzaak en het exacte tijdstip waarop ze viel, zijn nog niet bekend, gaven de Zwitserse autoriteiten gisteravond in een eerste update mee.

De juniore viel alleen en werd bewusteloos aangetroffen door een lid van het baanveiligheidsteam in het bos naast de baan. Het is niet duidelijk hoe lang ze daar lag. Dat maakt deel uit van het onderzoek.
 

"Zat er dan niemand te checken met trackers waar iedereen zich bevond", vraagt Boonen zich af. "En zet eender welke afdaling ook gewoon af. Met strobalen of iets anders, maar zorg dat je niet onder die nadarhekken door kunt."

 

Bakelants pikt in: "Wat mij ook nog stoort, is dat iedereen dan één avond lang foto's zit te tweeten met de boodschap RIP."

 

"Maar de dag erna is er een nieuwe stroom aan nieuws. Zo geraakt het verhaal op de achtergrond en dat is eigenlijk waar dat soort organisaties op rekent om hiermee weg te komen. Het kan zo niet langer."

Gerelateerd: