"Ze gaan hem heel hard missen": afscheid van tijdperk Sven Vanthourenhout als bondscoach en zijn 99 medailles

 ma 30 september 2024 11:18
" "
Een koningskoppel: bondscoach Sven Vanthourenhout en wereldkampioen Remco Evenepoel.

Na de wegrit bij de mannen komt met het einde van het WK wielrennen ook een einde aan het tijdperk van Sven Vanthourenhout als bondscoach van de mannen elite en beloften. Hij neemt afscheid met 99 medailles. "Hij was een geweldige people manager", steekt José De Cauwer de loftrompet.

De statistieken bij Vanthourenhout bij de mannen elite:

 

  • Hij leidde 32 keer de Belgische delegatie op een kampioenschap: 7 WK's en 7 EK's veldrijden, 4 WK's en 3 EK's op de weg, 4 WK's en 3 EK's tijdrijden en 2 olympische tijd- en wegritten.
  • Die leverden 17 keer brons op, 13 keer zilver en ook 9 keer goud. 
  • Opvallend: slechts 4 keer moest Vanthourenhout zonder medaille naar huis: na de olympische tijdrit in 2021, de WK-wegrit in 2021, het EK tijdrijden in 2022 en de WK-wegrit in Zürich.

Sinds 1 augustus 2017 maakte Sven Vanthourenhout deel uit van Belgian Cycling. Eerst als bondscoach van de veldrijders, maar eind 2020 werd hij ook aangesteld als bondscoach van de elite en beloften bij de mannen op de weg.

Die keuze legde het Belgische wielrennen geen windeieren.

Op zijn eerste wereldkampioenschap veldrijden in 2018 zorgt Wout van Aert meteen voor een eerste hoogtepunt met zijn derde wereldtitel. Met Eli Iserbyt bij de beloften en Sanne Cant bij de vrouwen verovert Vanthourenhout nog eens 2 gouden medailles.

Met meer dan 60 medailles in het veld verzamelde Vanthourenhout een hele waslijst aan eremetaal. Onder anderen Thibau Nys (2x) en Joran Wyseure zorgden voor de gouden toets.

Ook op de weg verzamelde de Belgische ploeg onder Vanthourenhout medailles alsof het niets was. In zijn eerste volledige jaar kreeg de voormalige veldrijder meteen 3 grote kampioenschappen op zijn bord.

Op de Olympische Spelen verovert Wout van Aert zilver op de wegrit. De tijdrit valt wel wat tegen met een 6e plek voor Van Aert en een 9e voor Remco Evenepoel.

Evenepoel zou op het EK eigenhandig voor 2 extra medailles zorgen met brons in de tijdrit en zilver op de wegrit. Een gouden WK-medaille komt er ook in eigen land niet.

Van Aert en Evenepoel eindigen wel op het podium in de tijdrit, maar moeten Filippo Ganna voor zich dulden. De wegrit wordt ook geen succes. Jasper Stuyven eindigt als vierde, nadat Julian Alaphilippe iedereen uit zijn wiel had gekletst.

Evenepoel zorgt voor goud

In 2022 dan maar. Remco Evenepoel grijpt in Australië de regenboogtrui na een geweldige wedstrijd. In 2023 wordt hij ook nog eens wereldkampioen tijdrijden. Van Aert wordt in de wegrit in Glasgow tweede.

2024 wordt dan het grand cru-jaar voor Sven Vanthourenhout. Op de Olympische Spelen fietst Evenepoel zich in de geschiedenisboeken met een historische dubbele titel.

En op het EK in eigen land doet Tim Merlier er nog een gouden exemplaar bij. Vanthourenhout kreeg bij zijn selectie wel kritiek, maar de uitslag toonde dat de bondscoach gelijk kreeg.

Op zijn laatste WK zorgde Evenepoel voor nog een extra regenboogtrui in het tijdrijden. In de wegrit strandde hij op een 5e stek.

Zo rondt Vanthourenhout zijn medaillecollectie af op 99 medailles. Tijdens zijn periode als bondscoach werd Vanthourenhout geloofd om zijn talenten als organisator en communicator.

 

"Ze gaan hem heel hard missen", steekt José De Cauwer de loftrompet. "Hij was een people manager, een geweldige coach. Coaching gaat alleen nog om die jongens samen te laten werken. Dat moeten ze begrijpen."

 

Wie volgt in zijn (grote) voetsporen?

Gerelateerd: