De unieke band tussen Van Aert en Visma-Lease a Bike: "Het overstijgt de relatie tussen werkgever en werknemer"

 wo 18 september 2024 17:59
Wout van Aert zit goed in zijn vel bij Visma-Lease a Bike.
Wout van Aert zit goed in zijn vel bij Visma-Lease a Bike.

Visma-Lease a Bike en Wout van Aert hebben hun huwelijksgeloften vandaag opnieuw bezegeld, met een contract voor de rest van Van Aerts carrière. "Bij mijn weten is dat nog nooit gebeurd", zegt onze wielercommentator Carl Berteele over de bijzondere contractverlenging van de Belg.

"True love lasts forever", klinkt het bij Visma-Lease a Bike en Wout van Aert na de contractverlenging van onze landgenoot. En dat er veel liefde is tussen beide partijen stelt ook Carl Berteele vast. "Ze zien elkaar graag. Renner en ploeg hebben elkaar gevonden", zegt onze wielercommentator.

 

"Wout van Aert voelt zich thuis bij de ploeg waar hij rijdt en Visma-Lease a Bike heeft veel aan Van Aert. Dit overstijgt de werkgever-werknemerrelatie. Ik denk ook dat Van Aert niet het gevoel heeft dat hij "naar zijn werk moet". Het is meer dan dat."

 

"De ploeg heeft Van Aert al veel geholpen en hij heeft zijn team natuurlijk ook al heel veel gegeven. Dat heeft geleid tot een soort symbiose. En Wout van Aert is zondag 30 geworden. Dan begint een mens ook al wat na te denken. En ze hebben elkaar gevonden."

 

"Als Van Aert achterom kijkt, zijn er al meer jaren waarin hij coureur geweest is dan dat er nog jaren voor hem liggen. Wellicht wilde hij op zijn 30e ook niet meer in die mallemolen terechtkomen van onderhandelingen, gesprekken met managers en andere ploegen. Dat aspect van de koers heeft hij al lang overstegen."

Wout van Aert kijkt al lang verder dan zijn wielercarrière. Ook daarna zullen we nog wel van hem horen.

Carl Berteele

Maar een contract tot het einde van zijn carrière, dat had wel niemand zien aankomen. "Bij mijn weten is dit ook nog nooit gebeurd", zegt Berteele. "Er is in het peloton wel een aantal renners met langdurige contracten, van 3 à 5 jaar. Nu staat er geen einddatum op het contract. Dat is bij wijze van spreken voor eeuwig."

 

Betekent dit contract dat er mogelijk ook al gesproken is over een rol voor Van Aert ná zijn actieve carrière? "Dat zou goed kunnen. Ook daar is Van Aert mee bezig. Hij kijkt al lang verder dan zijn wielercarrière. Dat voel je ook in zijn interviews."

 

"Wout van Aert is iemand die ook ná zijn carrière nog iemand zal zijn. Het zou goed kunnen dat dat met een functie binnen die ploeg is. Van Aert is iemand waar we nog jaren zullen over spreken. En we zullen dan zeggen: "De ex-coureur die nu X of Y aan het doen is. Hij zal iemand zijn in de maatschappij waar we nog wel zullen van horen", is Berteele overtuigd.

Gerelateerd: