Delfine Persoon mag toch nog voor de wereldtitel boksen: "Ze bleef me ontwijken, maar mijn droom komt uit"

 di 17 september 2024 18:39
Delfine Persoon.

"Eindelijk!" Het gevoel bij Delfine Persoon is duidelijk: volgende week vrijdag, op 27 september, stapt onze landgenote in de VS in de ring tegen Alycia Baumgardner. De wereldtitel bij de Super Featherweights staat op het spel. "Ik denk dat mijn tegenstander gehoopt had dat ik zou stoppen", legt ze uit.

Het boksverhaal van Delfine Persoon krijgt eind volgende week dus nog een hoofdstuk. Het is een verhaallijn waar Persoon al heel lang op zat te azen.

 

"Hier wacht ik al 4 jaar op", deelt Persoon haar enthousiasme. In Fayetteville kampt ze op 27 september tegen Alycia Baumgardner voor de WBC-titel bij de supervedergewichten.

 

"We dachten dat de kans nooit meer zou komen, maar eindelijk is het zover. Dit is een droom die uitkomt."

 

Al blijft Persoon meteen ook "realistisch". "Ik geef mezelf 50 procent. Ik ben al bestolen geweest en deze kamp is in de VS tegen een Amerikaanse en met 3 Amerikaanse scheidsrechters."

 

"Op punten winnen wordt sowieso moeilijk, maar mijn vechtlust blijft overeind. Ik probeer er alles uit te halen."

Ik geef mezelf 50 procent. Ik ben al bestolen geweest en deze kamp is in de VS tegen een Amerikaanse en met 3 Amerikaanse scheidsrechters.

Delfine Persoon

Baumgardner is 30 jaar, net geen 10 jaar jonger dan Persoon. "Dat leeftijdsverschil zal zeker een rol spelen."

 

"Op fysiek vlak doe ik niet onder, maar zij is explosief, heeft goeie punch en haar directe rechtse is heel gevaarlijk. Daar moet ik voor opletten, want ik kan op een counter lopen."

 

"Ik ben meer de sloper met mijn klein hamertje. Als je dat blijft doen, zo zegt mijn coach, dan brokkelt de muur af. Mijn techniek blijft dus gelijk: werken, werken en werken."

Delfine Persoon.

Nieuwe voordeur

Delfine Persoon wordt dus beloond voor het lange wachten. Al jaren stond de kamp in de sterren geschreven, maar met de nodige controversiële zetten werd de tête-à-tête meer dan eens afgeblazen.

 

"Of zij bewust zo lang gewacht heeft? Daar ben ik zeker van. We zijn al 2 jaar de officiële uitdager. Ik denk dat zij gehoopt had dat ik zou stoppen. Op mijn leeftijd doen nog weinig boksers door."

 

"Mijn trainer is naar Mexico en Tasjkent moeten gaan. Daar heeft hij met zijn vuist op de tafel geslagen, want we kregen de kans niet. Ze bleef me ontwijken, maar dankzij mijn coach krijg ik deze kans."

 

Is Persoon zeker dat de kamp doorgaat? "We hebben onze vliegtickets al gekregen en dat is al veel."

 

"Het zijn niet de beste reisroutes met enkele overstappen, maar ik denk dat de kamp er wel komt. We zullen vooral moeten opletten dat we onze centen krijgen."

Je mag nooit zeggen dat het je laatste wedstrijd wordt, maar ik moet eerlijk zijn. Stilaan is het tijd voor de jeugd.

Delfine Persoon

Hoe heeft Persoon dan het lange wachten overbrugd? "Ik ben blijven trainen. Voor sommigen is boksen hun werk, bij mij is het mijn passie en hobby."

 

"Na een frustrerende werkdag, met bijvoorbeeld veel saaie telefoons, is het plezant om mijn handschoenen aan te trekken. Zo kan ik relaxen op training. Het is geen zware opoffering. Daardoor kan ik het blijven opbrengen."

 

Al kan het volgende vrijdag haar allerlaatste profkamp worden. "In januari volgt een nieuwe voordeur: ik word 40 jaar."

 

"Je mag nooit zeggen dat het je laatste wedstrijd wordt, maar ik moet eerlijk zijn. Stilaan is het tijd voor de jeugd."

 

Persoon staat nog niet te veel stil bij haar nabije toekomst en stapt in de ring "voor zichzelf". "Ik ben 10 keer wereldkampioen geworden bij de lichtgewichten, nu ga ik nog een klasse lager."

 

"Ik denk niet dat er al veel Belgen wereldkampioen geworden zijn in 2 klassen. Ik wil er gewoon alles uithalen en dan zal ik zelf tevreden zijn."

"10 jaar minder ervaring"

De dertigjarige Baumgardner heeft vijftien zeges, waarvan zeven met knock-out, en één nederlaag op haar palmares.

 

Naast de WBC-wereldtitel heeft ze ook die van de IBF, IBO, WBA en WBO in handen, maar alleen de WBC-titel staat volgende week vrijdag op het spel. Persoon won 49 kampen, waarvan 19 met KO, en verloor drie keer.

 

"De opponente van Delfine Persoon is misschien tien jaar jonger, maar ik zie dat anders: ze heeft tien jaar minder ervaring", aldus Filiep Tampere, de coach van Persoon.

 

"Zij is wel een technisch betere bokser dan Delfine, maar we hebben geen schrik van haar. We gaan op dezelfde manier te werk als tegen Katie Taylor en dus gaan we uit van onze eigen kracht."