Van gouden naar gitzwart moment: Iraniër verliest titel na ongepaste vieringen, waaronder wansmakelijk gebaar

 ma 9 september 2024 08:15
De speerwerper sneed met zijn vinger zijn keel door en zwaaide met een ongepaste vlag.

Op de valreep nog een straffe inzending voor meest bizarre diskwalificatie van de Paralympische Spelen. De Iraniër Sadegh Beit Sayah veroverde zaterdag goud in het speerwerpen, maar werd even later geschrapt uit het resultaat. Het gevolg van absurde vieringen, die hij zelfs na een waarschuwing niet kon laten.

Nooit was zwaaien met een vlag zo duur.

 

De Iraniër Sadegh Beit Sayah weet dat sinds zaterdag als geen ander. Hij had er in Parijs zelfs een gouden medaille voor over.

 

Beit Sayah greep de macht in het speerwerpen met zijn allerlaatste worp. De Iraniër veroverde dankzij zijn poging van 47,64 meter niet alleen de paralympische titel, hij liet er ook een paralympisch record mee optekenen.

 

Maar lang kon de kleine atleet daar niet van genieten. Want net na zijn worp had hij iets té hard gevierd. De Iraniër pakte uit met wel heel erg absurde uitbarstingen.

 

Zo maakte Beit Sayah meteen na zijn winnende worp een handgebaar richting het publiek, waarbij hij met zijn vinger zijn keel oversneed. Op z'n minst verontrustend te noemen.

 

Zijn coach leek het gevaar te beseffen en probeerde hem van op afstand te kalmeren, maar aan een gele kaart ontsnapte de Iraniër niet meer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlag met Arabisch opschrift

Die gele kaart bracht de speerwerper ook niet meteen bij zinnen. Nadat zijn gouden medaille een feit was, repte Beit Sayah zich richting zijn sporttas.

 

Daar toverde hij een zwarte vlag met rood, Arabisch opschrift uit. Wat die precies betekende, is niet duidelijk. Maar dat het Internationaal Paralympisch Comité er niet mee kon lachen, is wel duidelijk.

 

Regel 8.1 van de World Para Athletics is dat trouwens ook. "Atleten moeten te goeder trouw aan wedstrijden deelnemen en mogen zich niet inlaten met onsportief of ongepast gedrag. Een atleet die niet voldoet aan deze regels, kan gewaarschuwd en gediskwalificeerd worden."

 

De Iraniër kreeg dus prompt een tweede gele kaart en een uitsluiting aangesmeerd. Het goud mocht hij afstaan, de Indiër Navdeep Singh was de geluksvogel die zich zo kampioen mag noemen.

 

De paralympische titel is Sadegh Beit Sayah dan wel kwijt, die van de meest bizarre diskwalificatie heeft hij ongetwijfeld wel gewonnen.

Gerelateerd: