Tatyana Lebrun speelt onverwacht brons nog kwijt na Nederlandse klacht en valt zo net naast het podium

 za 7 september 2024 17:59
Tatyana Lebrun had even brons in handen.

Een rollercoaster van emoties voor Tatyana Lebrun. In de finale van de 200 meter wisselslag werd ze vierde, maar na de diskwalificatie van de Nederlandse Lisa Kruger had Lebrun plots brons in handen. Na een klacht van de Nederlandse delegatie speelde ze die medaille weer kwijt.

Tatyana Lebrun stootte met de vijfde tijd van alle deelneemsters door naar de finale van de 200 meter wisselslag. Een medaille leek te hoog gegrepen en tijdens de finale was onze landgenote ook nooit in de running voor eremetaal.

 

Na het eerste keerpunt lag ze in vierde positie, maar daarna moest ze een plekje prijsgeven. Tijdens de 50 meter schoolslag rukte Lebrun weer op naar de vierde plaats.

Het podium bleef buiten schot en Lebrun tikte als vierde aan, maar na de diskwalificatie van Lisa Kruger, die als derde finishte, kreeg ze het brons plots in de schoot geworpen. De Nederlandse zou niet met beide handen aangetikt hebben bij de wissel van schoolslag naar vrije slag.

 

De Nederlandse delegatie ging niet akkoord met de diskwalificatie en tekende protest aan. Kruger werd meer dan een uur na de wedstrijd in het gelijk gesteld en zo speelde de 19-jarige Lebrun het brons weer kwijt. Lebrun, die eerder vijfde werd op de 100 meter schoolslag, moest dus vrede nemen met de vierde plek.

 

De Belgische medailleteller blijft zo op 14 medailles staan.

"Heel tevreden met persoonlijk record"

Tatyana Lebrun had het brons nog in handen toen ze onze collega's van de RTBF te woord stond. "Ik realiseer me nog niet dat ik derde ben. Zeker door de manier waarop is het moeilijk te geloven."

 

"Ik had een heel goed gevoel tijdens de wedstrijd, ik heb alles gegeven. Ik zet hier een persoonlijk record neer, dus daar ben ik heel tevreden mee."

 

"Zonder mijn bril op zie ik niks, maar ik wist dat ik het podium niet gehaald had. Toch was ik sowieso heel gelukkig met mijn prestatie. Twee finales halen (Lebrun werd ook 5e op de 100 meter schoolslag, red.) is ongelofelijk."