Maxime Hordies geeft op na ongelijke strijd tegen atleten met minder zware beperking: "Eén symbolische ronde gereden"

do 5 september 2024 12:45
Maxime Hordies

Zoals hij zelf voorspeld had, is handbiker Maxime Hordies niet in het stuk voorgekomen in de paralympische wegrit (H1-2). De Belg was machteloos in een strijd die nooit eerlijk kon zijn, het goud ging naar een ongenaakbare Fransman. Geen enkele atleet uit Hordies' H1-klasse slaagde erin om binnen de tijdslimiet te finishen. Hordies zelf reageerde laconiek. "Het was een training."

Maxime Hordies veroverde gisteren nog zilver in de H1-tijdrit, maar van de wegrit had de Belg geen hoge verwachtingen.

Hordies is nochtans de regerende wereldkampioen op de weg in de H1-klasse, maar in Parijs werd beslist om de atleten uit de H1 én H2-categorie samen te voegen voor de wegrit.

Bizar, want atleten uit de H-1 klasse hebben een (veel) zwaardere beperking, waardoor ze nooit competitief kunnen zijn met atleten uit de H2-klasse.

En de voorspelling van Hordies kwam uit: de Belg en zijn collega's/concurrenten uit de H1-klasse werden helemaal weggeblazen door de H2-renners. De winnaar, de Fransman Florian Jouanny, ging zelfs zo hard dat geen enkele renner uit de H1-klasse erin slaagde om binnen de tijdslimiet te finishen.

Voor de sport hebben wij één symbolische ronde gereden.

Een noodgedwongen "DNF" (did not finish) dus voor Hordies, na een ongelijke strijd waarover ongetwijfeld het laatste woord nog niet gezegd is. Hordies zelf reageerde gelaten na zijn opgave: "Het was een geen echte koers, maar een training", lachte hij groen.

"Voor de sport hebben wij (de H1-rijders, red) één symbolische ronde gereden. Wij zijn topsporters. Elke categorie mag een medaille krijgen", vindt Hordies. "Misschien hadden ze te weinig medailles."

"Gelukkig heb ik al het zilver van gisteren in de tijdrit. Mijn Spelen zijn al geslaagd. Zaterdag is er nog de Team Relay, dat wordt nog plezant."