Meer matchen in "league phase", een grotere jackpot en geen vangnet meer: dit is de nieuwe Champions League

 do 29 augustus 2024 12:28
De weg richting deze trofee loopt vanaf dit seizoen anders.

Vanavond om 18 uur gaat de Champions League een nieuw hoofdstuk in. Dan is er de loting voor de volgende fase van het kampioenenbal. Geen traditionele groepsfase meer in de Europese competities, wel een nieuw concept waarin iedereen tegen elkaar strijdt. Daardoor zijn er voor elk team meer matchen, meer centen en ook een innovatieve loting.

36 clubs, 8 matchen

De Champions League, Europa League en Conference League zien er anders uit vanaf dit seizoen. Het gekende systeem met poules met 4 teams wordt vervangen door een leaguesysteem.

 

In het kampioenenbal mogen voortaan 36 clubs in plaats van 32 van de jackpot snoepen. Al die ploegen komen samen in één ranking. 

 

In een minikampioenschap - de League Phase - speelt elk team 8 matchen (4 keer thuis en 4 keer uit). Wie tegen wie speelt, wordt bepaald in de loting. 

 

De top 8 plaatst zich rechtstreeks voor de 1/8e finales. De teams die na acht speeldagen de plekken 9 tot 24 bezetten, spelen een extra knock-outwedstrijd

 

Voor de overige 12 teams zit het Europees avontuur erop. Er is geen vangnet meer in de Europa League of Conference League. 

 

De Europa League heeft exact hetzelfde concept. In de Conference League spelen de 36 teams maar 6 duels. 

Champions League 2024-2025
plaatsen 1 tot 8 rechtstreeks naar 1/8e finales
plaatsen 9 tot 24 play-offs - winnaars: naar 1/8e finales
plaatsen 25 tot 36 uitgeschakeld

Meer matchen, dus meer centen

Het nieuwe format heeft ook financieel een opwaardering gekregen.

 

Het totale prijzengeld stijgt van 2 miljard euro naar 2,5 miljard euro. Zelfs met vier extra teams op de hoofdtabel betekent dat een aanzienlijke stijging per capita.

 

Alle deelnemende clubs zijn al zeker van 18,6 miljoen euro startgeld. Dat is 3 miljoen meer dan vorige editie.

 

De premie voor een zege is wel gedaald, van 2,8 miljoen naar 2,1 miljoen euro. Maar er zijn in de eerste fase wel meer wedstrijden te spelen in vergelijking met vorig jaar: 8 in plaats van 6 wedstrijden.

 

Ook op de extra thuiswedstrijd in de League Phase kunnen clubs nog winst maken.

 

Naast het startgeld en de premies die verbonden zijn aan zeges en kwalificaties is er ook een "market pool share": een bedrag dat de deelnemende teams opstrijken in verhouding met hun individuele clubcoëfficiënt en hun mediarechten.

 

Vooral teams uit hoog aangeschreven competities zullen voordeel halen uit die "market pool", al zal ook Club Brugge een mooie cent mogen opstrijken.

Real Madrid won vorig seizoen zijn 15e Beker met de Grote Oren.

Software voor spanning

En nee, daar stoppen de vernieuwingen niet. Ook de loting ziet er straks anders uit. 

 

De 36 teams zijn gelijk verdeeld in 4 potten. In pot 1 zitten titelverdediger Real Madrid en ploegen uit landen met de beste coëfficiënt. 

 

Vanaf nu zal er niet langer elke keer geprutst moeten worden met de verschillende balletjes die een ploegnaam in zich dragen. De Champions League heeft een nieuw "hybridesysteem" bedacht.

 

Enkel de acht ploegen uit de eerste pot zullen nog handmatig getrokken worden. Eenmaal dat gelukt is, selecteert een geautomatiseerde software 8 verschillende tegenstanders voor de 8 wedstrijden van die ploeg.

 

De software zorgt er ook voor dat er telkens twee tegenstanders uit elke pot worden getrokken, waarvan één wedstrijd thuis en één wedstrijd uit is.

 

Wie voor Club Brugge uit de bus komt, weten we deze avond. De Belgische landskampioen zit in pot 2.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat met de andere competities?

De Champions League is niet de enige Europese competitie die een metamorfose is ondergaan. Naar het exacte voorbeeld van de nieuwe CL-standaard is ook de Europa League-groepsfase en de bijbehorende loting aangepast.

Bij de Conference League is er evenwel een League Phase, maar die ziet er een beetje anders uit dan de Champions en de Europa League.

 

Daar speelt elke ploeg 6 wedstrijden en zijn er ook 6 potten. Elke wedstrijd is dus tegen een ploeg uit een andere pot. En jawel, ook daar wordt dezelfde software gebruikt om de wedstrijden te bepalen. 

Gerelateerd: