Sinner, Djokovic, Alcaraz of toch een verrassing? US Open zoekt uitgesproken favoriet

 ma 26 augustus 2024 12:11
Jannik Sinner, Novak Djokovic en Carlos Alcaraz.

De ene sukkelt met blessures, de andere heeft extrasportieve kopzorgen ... Met de US Open begint straks het laatste grandslamtoernooi van het seizoen zonder uitgesproken favoriet bij de mannen. 

1. Carlos Alcaraz

Met een reeks van 14 opeenvolgende grandslamzeges zakt Carlos Alcaraz af naar Flushing Meadows. De winnaar van Roland Garros en Wimbledon jaagt op een 3e grandslamtitel op een rij in New York

 

Op de US Open, waar hij in 2022 zijn eerste major won, heeft Alcaraz er nog nooit voor de kwartfinales uit gelegen. Maar torenhoog zal het vertrouwen ook niet zijn na zijn uitschakeling in de eerste ronde in Cincinnati, waar hij zijn racket aan diggelen sloeg.

 

De Spanjaard verloor dus zijn enige wedstrijd op hardcourt in aanloop naar de US Open. Bovendien verzwikte hij zijn enkel zaterdag tijdens training. Hoewel Alcaraz aangaf dat het geen probleem zal opleveren, start hij dus niet zonder twijfels.

Carlos Alcaraz.

2. Jannik Sinner

Ook Jannik Sinner, die al ziek had moeten passen voor de Olympische Spelen, leek met fysieke problemen te kampen bij zijn uitschakeling in de kwartfinales in Montréal. Maar zijn heup speelde de 23-jarige Italiaan dan weer geen parten op weg naar de eindzege in Cincinnati.

 

Veeleer dan blessurezorgen kampt Sinner met extrasportieve zorgen. Het dopingverhaal - Sinner werd vrijgesproken voor het gebruik van steroïden - dwong hem om afscheid te nemen van zijn kinesist en fysio. 

 

De nummer 1 van de wereld zal in een moeilijke tabelhelft  (met Medvedev, Tsitsipas en Auger-Aliassime) de twijfels van zich af willen spelen. In de halve finales staat mogelijk een duel met Alcaraz op het programma.

Jannik Sinner.

3. Novak Djokovic

Sinds 2011 won Novak Djokovic elk jaar minstens één grandslamtitel, met uitzondering van 2017. Als hij die reeks wil doortrekken, moet de titelverdediger zijn laatste kans van 2024 grijpen op de US Open.

 

De 24-voudige grandslamkampioen kwam niet meer in actie sinds hij zijn palmares vervolledigde met de olympische titel. Het wordt zijn eerste toernooi op hardcourt na zijn uitschakeling in maart in de 1/16e finales op Indian Wells.

 

De 37-jarige Serviër sukkelt wat met blessures dit seizoen en ook hij moest vorige week een training met Holger Rune staken met pijn. Toch moet je Djokovic altijd bij de kanshebbers rekenen, zeker met het record van 25 grand slams in het vizier.

4. Medvedev en Zverev

Voor Alexander Zverev blijven de grandslamtoernooien een net-niet-verhaal. De Duitser verloor in 2020 zijn eerste finale, ondanks een 2-0-voorsprong in sets tegen Dominic Thiem. En ook dit jaar in Roland Garros kraakte hij na een vijfsetter.

 

Met een kwartfinale in Montréal en een halve finale in Cincinnati zou Zverev het ook op de US Open ver kunnen schoppen, al is de tegenstand in zijn tabelhelft niet mals. Al in de achtste finales kan hij botsen op Lorenzo Musetti, die hem uitschakelde op de Spelen.

 

Ook Daniil Medvedev moet je altijd bij de kanshebbers rekenen. Zeker op de US Open waar hij in 2021 zijn enige grandslamtitel won en in 2019 en 2023 de finale haalde. Al baren de vroege exits in Montréal en Cincinnati hem wel zorgen over zijn vorm.

Daniil Medvedev.

5. Andere kanshebbers

Thiem, Wawrinka, Cilic, Medvedev, Del Potro. De voorbije twee decennia trok af en toe eens een verrassende naam aan het langste eind op de US Open.

 

Nummer 6 van de wereld Andrej Roebljov lijkt alvast het vereiste niveau te pakken te hebben met zijn zege tegen Sinner op weg naar de finale in Montréal. De Australiër Alexei Popyrin, die Roebljov klopte in de Canadese finale, hoort ook bij de outsiders.

 

De Pool Hubert Hurkacz lijkt dan weer op tijd hersteld van een knie-operatie met kwartfinales in Montréal en Cicinnati. Nummer 10 van de wereld Alex De Minaur hoopt een gelijkaardig verhaal te schrijven in zijn eerste toernooi sinds zijn opgave op Wimbledon met een heupblessure.

 

En dan blijven natuurlijk nog Casper Ruud, de finalist van 2022, en Grigor Dimitrov, halvefinalist in 2019, over, al kenden zij een teleurstellende aanloop naar de US Open. Stefanos Tsitsipas raakte dan weer nog nooit voorbij de 3e ronde in New York.

Gerelateerd: