"15 minuten rusten" en "Iedereen moet het doen": het verhaal achter de 2 ritten op 1 dag in Tour de France Femmes

 di 13 augustus 2024 14:06
De vrouwen moeten vandaag twee keer in actie komen.

Het is een stevige dag voor de vrouwen in de Tour de France. Deze ochtend moest iedereen vroeg uit de veren voor een korte rit en in de namiddag volgt al een tijdrit. Tourorganisatie ASO organiseert twee etappes op één dag. De schuldige: de Olympische Spelen. 

Twee ritten op één dag, je ziet het niet vaak meer in het moderne wielrennen. Vroeger was het bijna een jaarlijkse traditie bij de mannen, nu gebeurt het weer vaker bij de vrouwen. 

 

In een grote ronde is deze tweeklapper in Nederland wel een unicum. Deze ochtend was er al een sprintersrit, in de namiddag wacht een korte tijdrit. 

 

Zo komt de Tour de France Femmes toch aan 8 ritten. Dat is voor organisator ASO de nieuwe maatstaf. Volgend jaar zouden er zelfs 9 etappes zijn.

 

Beginnen op zondag lukte dit jaar niet door de Olympische Spelen, die pas zijn afgelopen. Zo moesten 8 ritten in 7 dagen afgehaspeld worden. Of is er een andere reden?

 

"Ik kan me voorstellen dat Nederland en enkele steden ook flink wat geld hebben gegeven voor 2 ritten op 1 dag", vertelde commentator Ruben Van Gucht deze ochtend tijdens de uitzending. 

Deze ochtend won Charlotte Kool een prangende sprintersrit.

Weinig onvrede

Hoe is dat voor de rensters, zo'n lange dag?

 

"Ik denk niet veel rensters daar zin in hebben", aldus cocommentator Ine Beyen. "Na de tijdrit is er nog eens een verplaatsing van twee uur en een half naar Valkenburg.

 

Bij de start deze ochtend was er weliswaar weinig kritiek te horen. 

 

"We moeten er gewoon even doorheen. Iedereen heeft hetzelfde, dus wat dat betreft maakt het niet zoveel uit. Het wordt noodzakelijk om goed je rust te pakken. Gewoon doen", klonk het bij Demi Vollering

Ik denk dat iedereen morgen een beetje moe zal zijn. 

Ellen van Dijk

"Na de rit gaan we meteen terug naar het hotel, lunchen, een kwartier rusten, naar het parcours en dan een kwartier rusten. En dan weer de fiets op."

 

Ellen van Dijk besefte dat het een zware dag kon worden. "Je mag er niet te veel bij nadenken, want iedereen moet het doen."

 

"Je bent een hele dag in de weer, dus je moet een hele dag gefocust blijven. Het is een korte tijdrit, maar ik denk dat iedereen morgen een beetje moe zal zijn."

 

Twee korte inspanningen op één dag, een concept dat we vaker zullen terugzien? Dat is koffiedik kijken. 

Gerelateerd: