"Ik ben niet meer de beste kapitein": IOC-voorzitter Thomas Bach gaat niet voor 3e termijn

 za 10 augustus 2024 19:26
Thomas Bach.

Thomas Bach zal volgend jaar na twaalf jaar zijn functie als IOC-voorzitter neerleggen. Voor een derde abtstermijn van zes jaar zou het olympisch handvest gewijzigd moeten worden. "En dat zou afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de olympische beweging", verklaarde de zeventigjarige Duitser zaterdag bij de sluiting van de 142e IOC-sessie in Parijs.

"Een verandering van leiderschap zal onze organisatie het meeste helpen", vertelde Thomas Bach. "Op mijn leeftijd ben ik niet langer de beste kapitein. Nieuwe tijden vragen om nieuwe leiders."

 

Bach, die in 2013 Jacques Rogge als IOC-voorzitter opvolgde, stelde een beslissing om eventueel langer aan het roer te blijven wel lang uit.

 

In oktober vorig jaar, bij de IOC-sessie in Mumbai, hadden meerdere IOC-leden zich uitgesproken voor een hervorming van de statuten, zodat Bach nog een ambtstermijn zou kunnen uitzitten. "Dat maakte grote indruk op mij en raakte mijn hart," zei Bach.

 

De ethische commissie van het IOC zag geen graten in een eventuele derde ambtstermijn, maar vroeg Bach wel om een beslissing daarover uit te stellen tot na Parijs 2024, "om het goede verloop van de Spelen niet in het gedrang te brengen".