Bijna start gemist door bus-debacle, toch zilver aan de meet: de dolle dag van Bashir Abdi - "Uber was enige oplossing"

 zo 11 augustus 2024 06:33

Met zilver op de marathon deed Bashir Abdi nóg straffer dan drie jaar geleden in Tokio. De dag was nochtans allesbehalve vlekkeloos begonnen, bijna kwam hij zowaar te laat aan de start. "We hadden de laatste bus gemist en zijn met een Uber naar de start moeten gaan", vertelde Abdi in Paris by Night.

In de uren voor de marathon wil je als topatleet extra stress of onnodig energieverbruik absoluut vermijden. De bus naar de start missen hoort dan ook niet in het scenario. Toch is dat exact wat Bashir Abdi overkwam.

 

"De laatste bus vertrok om 5.30 uur. Ik was mooi op tijd, rond 5.15 uur ben ik na het ontbijt uit het restaurant vertrokken. Maar mijn coach en ik hebben een verkeerde gang genomen."

 

"We zaten plots uit het olympische dorp en de politie stuurde ons ergens anders heen. We hadden de laatste bus gemist, dus er was even paniek. We hebben dan maar een Uber genomen. Dat was de enige oplossing."

 

Maar ook dat verliep niet zonder de nodige hindernissen. "Alle straten waren afgesloten voor de marathon, het was niet makkelijk. We moesten een stuk wandelen. Al bij al is het goed afgelopen, anderhalf uur voor de start zijn we toch toegekomen."

"Parcours was gemaakt door een zatlap"

Geen jetlag, dicht bij huis en gesteund door een massa Belgische supporters. Bashir Abdi beleefde een pak meer plezier aan zijn olympische marathon in Parijs dan aan die in Tokio. Enkel het heuvelachtige parcours vond hij maar niks, zeker de steile afdalingen lagen hem niet.

 

"Die afdalingen waren een bestraffing. Ik dacht dat omhoog lopen het moeilijkste zou zijn, maar het afdalen was het lastigste. Daar moest ik de kopgroep telkens laten gaan. Ik heb daar echt afgezien, had geen controle over mijn lichaam. Op het vlakke moest ik dan weer versnellen om bij de kopgroep te komen."

 

"Volgens mij heeft een zatlap dat parcours gemaakt. De ergste afdaling was na 31 kilometer. Dat is net waar het moeilijkste stuk van de marathon begint."

Die afdalingen waren een bestraffing. Ik heb daar echt afgezien en had geen controle over mijn lichaam.

Het parcours zorgde er ook voor dat Abdi niet probeerde om mee te gaan met Tamirat Tola, die met een kleine voorsprong het goud pakte. "Tola heeft mij in het verleden genoeg pijn gedaan en dat zit wat in mijn hoofd. Dat moet ik toegeven."

 

"Ik heb hem twee keer gevolgd in de Great North Run, een halve marathon in Newcastle. Dat is ook een heuvelachtig parcours."

"In 2019 ging ik daar met hem mee en moest ik halfweg stoppen, omdat ik zoveel verzuring had. Vorig jaar was het hetzelfde verhaal. Ik wist dat dit parcours Tola op het lijf geschreven was, voor mij was hij de topfavoriet."

Gerelateerd: