Nafi Thiam na "48 uur tegen 1.000 km/u": "Een legende? Zo bekijk ik het zelf niet echt"

 vr 9 augustus 2024 21:35
Nafi Thiam.

In Tokio barstte ze in tranen uit, in Parijs stond ze vooral uit te hijgen in de mixed zone na haar historische hattrick. Nafi Thiam heeft geschiedenis geschreven, maar wilde in de Franse hoofdstad stilstaan bij de opofferingen en de inspanningen die ze geleverd heeft. "Dit is de mooiste beloning die kon volgen."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Nafi Thiam was voor deze zevenkamp al een legende met 2 gouden medailles, na haar 3e plak in Parijs is ze dat zonder enige twijfel. "Daar denk ik nu niet echt aan", reageerde ze op die status die voor eeuwig aan haar naam kleeft.

 

"Zo bekijk ik het zelf niet. Ik denk vooral aan de opofferingen die ik heb gedaan, de inspanningen, de pijn, de twijfels. En ik denk aan de mensen die me geloofd hebben en die me geholpen hebben. Dit is daar het resultaat van."

 

"Ik heb het gezegd: in sport heb je geen garantie op resultaten. Je kan alles geven, maar je krijgt wat de sport je geeft. Ik was klaar om te grijpen wat mogelijk was en dit is de mooiste beloning die kon volgen."

Het zijn 2 lange dagen met veel nervositeit. Mijn hart ging 48 uur tegen 1.000 km per uur. Ik ben blij dat het gedaan is.

Nafi Thiam

"Het is geniaal", lachte een uitgeputte Thiam, die dus sprak over twijfels. "Ik ben vermoeid, maar ik heb geprobeerd om niet aan die vertwijfelingen te denken."

 

"Ik vertelde mezelf dat ik er klaar voor was, dat ik in vorm was. De stages gingen goed, net als de competitie. Ik heb goed gewerkt."

 

"Er waren geen twijfels, maar je moet er wel tegen vechten. De zevenkamp is zo'n intense competitie. Het zit allemaal dicht bij elkaar en het kan in je hoofd kruipen."

 

"Het zijn 2 lange dagen met veel nervositeit. Mijn hart ging 48 uur tegen 1.000 km per uur. Ik ben blij dat het gedaan is."

 

Thiam realiseert een historische triple. "Uiteraard had niemand dat ooit kunnen denken. Ik heb het gedaan, maar ik kan het zelf amper geloven."

 

De olympische kampioene was ook vol lof voor de bronzen Noor Vidts. "Dit is ongelofelijk voor haar en voor ons land. Een olympische medaille is een geweldige beloning en is veelbelovend voor wat komt."

Gerelateerd: