Even historisch als uniek. Remco Evenepoel claimt vanaf vandaag een volledige pagina in Guinness World records book. De Belgische kopman reed zich met een dubbele gouden medaille op één Spelen de galerij der grootheden binnen. Het historische karakter achter de unieke gouden dubbel van Remco Evenepoel.
1. Unieke dubbel
Het wordt in deze tijden veelal onterecht gebruikt, maar de overwinning van Remco Evenepoel in de olympische wegrit is ontegensprekelijk "historisch" te noemen.
De Belgische kopman heeft zich na een weekje Parijs definitief de geschiedenisboeken ingereden.
Nooit eerder was er een mannelijke renner die in dezelfde Olympische Spelen zowel goud op de wegrit als goud in de tijdrit won. Enkel de illustere Nederlandse renster Leontien Zijlaard-van Moorsel in 2000 kon ook al de dubbel pakken in dezelfde editie.
Fabian Cancellara kwam in Peking wel in de buurt met een gouden plak tegen de klok en een zilveren op de weg. En ook Jan Ullrich, die het omgekeerde deed - goud in de wegrit, zilver in de tijdrit - strandde op een zucht.
Maar goud-goud was tot vandaag "ongezien" bij de mannen.
2. Gouden regenboog
Maar daar stopt het historische karakter van zijn triomf in de schaduw van de Eiffeltoren niet.
Evenepoel is inmiddels de koning van de kampioenschappen geworden. Zo schaart hij zich vanaf vandaag ook in het rijtje van renners die zowel wereld- als olympisch kampioen op de weg werden.
De legendarische Nederlander Hennie Kuiper en de Italianen Paolo Bettini en Ercole Baldini reden in hun carrière met de regenboog en het gouden randje rond.
Op zijn 24e is hij stilletjes al een levende legende aan het worden.
3. Belgisch briljant
Dat Evenepoel in Laken stilaan tot ridder zal worden geslagen, lijkt ook een feit.
Ook buiten de wielerwereld is deze dubbel uniek, zeker in ons land. Hij is de enige levende Belg die op één Spelen twee gouden medailles wist te winnen.
We moesten terugbladeren tot 1920 voordat we een landgenoot tegenkwamen die op hetzelfde klusje al kon klaren. Toen zorgde boogschutter Edmond Cloetens voor een unicum. Op het vaste vogeldoel schoot hij zowel op de grote als de kleine vogel raak.
Evenepoel is in Parijs zijn gedroomde opvolger geworden.