ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
22
Alexander Zverev
7075
3
Carlos Alcaraz
6690
42
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
75
Taylor Fritz
4060
81
Hubert Hurkacz
4060
91
Casper Ruud
4010
101
Grigor Dimitrov
3965

Kan Novak Djokovic olympisch goud pakken in droomfinale? "Wel als hij zijn emoties onder controle houdt"

 zo 4 augustus 2024 07:25
Novak Djokovic.
Novak Djokovic.

Een affiche om duimen en vingers bij af te likken. Rond 14.00 uur staan Novak Djokovic en Carlos Alcaraz tegenover elkaar voor de tennisfinale van de Olympische Spelen. Op het heilige gravel van Roland Garros kan het duo een volgend hoofdstuk schrijven in hun rivaliteit. "Op Wimbledon zag je nog echt een verschil in niveau tussen de twee", herinnert tenniscommentator Dirk Gerlo zich.

De Olympische Spelen monden uit in een droomfinale in het tennis: Novak Djokovic en Carlos Alcaraz kijken elkaar in de ogen op Roland Garros. Ook tenniskenner Dirk Gerlo verlekkert zich in Sporza Daily op de topaffiche.

 

"Het zijn de nummers één en twee op de plaatsingslijst, beter kan je niet hebben. De enige randbemerking die ik daarbij heb: jammer dat Jannik Sinner er niet bij is. Hij heeft moeten afzeggen met een keelontsteking."

 

"Voor de rest was bijna iedereen van de grote namen erbij. Als dan Djokovic en Alcaraz overblijven, kan je niet anders dan spreken van een droomfinale. Een fantastische apotheose van het tennistoernooi."

 

Opvallend: voor Djokovic is het pas zijn eerste olympische finale. "Hij is al drie keer uitgeschakeld door de latere winnaar in de halve finale. Bij zijn vijfde poging lukt het nu wel."

Djokovic die languit op de grond gaat liggen na zijn halve finale, het was alsof hij het toernooi al gewonnen had. 

Dirk Gerlo

Een zucht van opluchting dus bij de Serviër, toen hij zich vrijdag plaatste voor de finale. "Ik heb het nog maar zelden gezien dat Djokovic languit op de grond gaat liggen nadat hij een halve finale heeft gewonnen", was Gerlo verbaasd.


"Alsof hij het toernooi al gewonnen had. Het was heel belangrijk voor hem om te weten: oké, nu heb ik mijn kans op goud nog."


Olympisch goud, het laatste ontbrekende puzzelstukje de rijk gevulde erelijst van Djokovic. Maakt hem dat de grootste aller tijden?


"Hij heeft in elk geval de meeste titels. Daarop afgaande kan je er niet naast. Maar het is een discussie waar je nooit het correcte antwoord op kan geven", klonk het diplomatisch bij Gerlo.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De emoties van Djokovic en de voorkeur van het Franse publiek

De wedstrijd zelf dan. Vorige maand klopte Alcaraz zijn tegenstander in deze finale ook al voor de trofee in Wimbledon, ongetwijfeld een mentale boost voor Parijs.

 

"En ook de prestatie van Alcaraz in zijn halve finale tegen Félix Auger-Aliassime, die bezig was aan een goed toernooi, maar wel met een dubbele 6-1 weggezet werd. Dat toont dat hij fantastisch bezig is."

 

"Laat ons ook niet vergeten dat hij Roland Garros al gewonnen heeft dit jaar. Op Wimbledon zag je nog echt een verschil in niveau tussen de twee. Al is Djokovic hier wel beter beginnen te spelen."

Als Djokovic zijn emoties onder controle kan houden, zullen we een goede wedstrijd te zien krijgen.

Dirk Gerlo

Het arendsoog van Gerlo heeft nog meer opgemerkt. "Die woede-uitbarstingen van Djokovic op de umpire en op zijn box, hij verloor af en toe zijn zelfbeheersing. Je zag dat de emoties hem echt wel parten hebben gespeeld."


"Hij speelt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Servië. Zaak zal zijn om mentaal heel sterk te zijn tegen Alcaraz. Djokovic weet dat die echt fantastisch aan het tennissen is. Maar volgens insiders is zijn grote doel dit jaar olympisch goud."


"Als Djokovic zijn emoties daarvoor onder controle kan houden, zullen we een goede wedstrijd te zien krijgen. Doet hij dat niet, denk ik dat Alcaraz met het goud aan de haal zal gaan."


Ook het Parijse publiek kan zijn rol spelen in de tennisfinale. Wiens kant zullen de Fransen kiezen? "Dat zal afhangen van het gedrag van Djokovic. Als hij het publiek uitdaagt, zal hij dat niet naar zijn hand kunnen zetten."


"Ik vermoed dat de sympathie toch bij Alcaraz zal liggen, door de Spaanse link met Rafael Nadal. Maar we hebben al vaker gezien dat Djokovic moed en kracht put uit die mogelijk negatieve energie."


We maken ons sowieso op voor een spetterende tennisfinale, vanaf 14.00 uur te volgen bij Sporza.

Aan de zijde van Rafael Nadal kon Carlos Alcaraz het dubbeltoernooi niet winnen, lukt dat wel in het enkelspel?
Aan de zijde van Rafael Nadal kon Carlos Alcaraz het dubbeltoernooi niet winnen, lukt dat wel in het enkelspel?
Gerelateerd: