Net geen olympisch diploma: ontgoochelde Vyvey en Van Zandweghe eindigen Spelen als 9e in lichte dubbeltwee: "Wil niet op tv zeggen wat er door mijn hoofd gaat"

 vr 2 augustus 2024 11:13
Van Zandweghe en Vyvey werden 3e in hun B-finale.

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe kwamen centimeters tekort. In hun B-finale van de lichte dubbeltwee leek het Belgische roeiduo goed op weg naar een olympisch diploma, maar een eindschot van de Fransen gooide roet in het eten. Het resultaat: een 9e stek op de Spelen van Parijs en teleurstelling bij onze landgenoten na de finish.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In baan 5 roeien naar de top 2.

 

Dat was het doel voor Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe in de B-finale van de lichte dubbeltwee. Als het Belgische duo daarin slaagde, had het een mooi olympisch diploma op zak.

 

Halfweg lagen onze landgenoten op een vierde plek in een wedstrijd waar alle boten erg dicht bij elkaar lagen. De Spanjaarden namen het voortouw, België vocht met Frankrijk en Mexico om het laatste diploma.

 

Even leken Vyvey en Van Zandweghe er erg dicht bij te komen. Na 1.500 meter hadden ze zelfs de Spanjaarden in het vizier op de 2e plaats. Tot de Fransen - onder gejoel van eigen aanhang - uitpakten met een fikse eindsprint.

 

Jammerlijk verdict: de Belgen werden 3e in de B-finale, dus 9e in totaal, in een tijd van 6'20"28. Een welgemeende "f*ck" maakte de teleurstelling van onze landgenoten publiekelijk bekend na de finish.

Van Zandweghe "Wil niet op televisie zeggen wat er door mijn hoofd gaat"

Die vloek kwam nog eens in het kwadraat terug in het interview na de race. Een interview waarin Vyvey en Van Zandweghe duidelijk teneergeslagen waren.

 

"Het is veel te vroeg om hier positief op terug te kijken. Het is heel mooi om hier te mogen zijn en het allemaal mee te maken. Ik ben ook heel blij dat ik dit met Tibo heb mogen doen, maar op dit moment voelt het alsof het het allemaal niet waard was", klinkt het hard bij Van Zandweghe.

 

Is het nu dan tijd voor de croissant, waar het duo zo lang naar uitkeek? "Ik denk het wel, maar misschien eerst een dikke knuffel van mijn lief." En waar kijkt Tibo Vyvey naar uit na de ontgoocheling? "Momenteel kijk ik nergens naar uit. We zien wel waar ik nog zin in heb."

 

En wat met de verdere toekomst? De lichte dubbeltwee is binnen 4 jaar namelijk geen olympisch nummer meer. "Ik denk dat het veel te vroeg is om dat nu te vragen. Alles wat er momenteel door mijn hoofd gaat, wil ik niet op televisie zeggen. Dat hou ik voor mezelf." Een gevoel waar Vyvey zich helemaal bij aansluit.

 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe (Paris 2024)
zondag 28 juli lichte dubbel twee reeksen 9e in 6'45"07
maandag 29 juli lichte dubbel twee herkansingen  1e in herkansing in 6'42"99
woensdag 31 juli lichte dubbel twee
halve finales naar B-finale in 6'30"49
vrijdag 2 augustus lichte dubbel twee B-finale 9e in 6'20"28
Gerelateerd: