IJzersterke Tim Brys houdt gelijke tred met wereldtoppers richting A-finale in skiff: "Toernooi van mijn leven!"

 do 1 augustus 2024 09:58
Brys helemaal leeg na zijn halve finale.

De race van zijn leven, voor de tweede keer deze Spelen. Tim Brys heeft zich een weg naar de A-finale gebaand in de skiff. De ijzersterke Belg hield gelijke tred met de absolute wereldtoppers op het nummer en eindigde derde in 6'45"32. Zo overtreft Brys zijn stoutste verwachtingen. Hij roeit zaterdag om 10.30 uur de finale.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Zijn olympisch roeitoernooi was eigenlijk al geslaagd. Maar eenmaal in de halve finales, wilde Tim Brys er nog eens alles uitpersen.

 

Dat deed de Belg met verve.

 

Vanaf baan 2 zag hij twee absolute wereldtoppers naast zich roeien: de Nederlander Simon van Dorp en Nieuw-Zeelander Thomas Mackintosh.

 

Op papier bleef er dan nog één plekje over om in de A-finale te geraken. Al verraste Brys vriend, vijand en zichzelf (?) door zowaar gelijke tred te houden met de medaillekandidaten.

 

Eerst de Japanner, dan de Litouwer die zich vergaloppeerde en tot slot de Uruguayaan: een voor een konden ze het tempo van de top drie niet volgen. 

 

Met een stevige eindsprint maakte Brys het de Nieuw-Zeelander nog erg lastig, maar uiteindelijk mag hij dolgelukkig zijn met een plek bij de beste 6 met een tijd van 6'45"32.

Ik sta hier nog te trillen. Ik ben het toernooi van mijn leven aan het varen.

Tim Brys

"Het is zot, gewoon!", zijn de eerste woorden van een enorm tevreden Tim Brys. "Ik sta hier nog te trillen. Ik ben het toernooi van mijn leven aan het varen."

 

"Ik denk dat ik hier sta met een perfect mentaal plan. Alles verloopt zoals verwacht. De laatste 500 meter wilde ik het absoluut niet meer uit handen geven. Voor mij was er maar één optie: alles geven."

 

Na de finish kwamen alle emoties naar boven. "Ik raak ook nog niet uit mijn woorden, want ik ben oververmoeid", lacht de Belg.

 

"Dat ik in de buitenbaan start, is geen nadeel. Elke baan is hier goed. En ik start naast een Nieuw-Zeelander, dus ik heb een mooi doel om mij op te richten. Ik ga mijn eigen race varen en dan zien we wel waar ik uitkom."

 

"Het is ongelooflijk tegen wat voor sterke mannen ik hier aan het varen ben", rondt Brys zijn babbel af. "Blijkbaar kan je het toch ver schoppen op techniek."

Coach: "Ik ben bijzonder trots op Tim"

"Ik heb hier ten volle van genoten", zegt roeicoach Dirk Crois. "Dit overtreft al mijn verwachtingen. Ik ben bijzonder trots. We hebben samen een mooi pad bewandeld van de lichte dubbeltwee naar de skiff. Hopelijk kan hij nog één keer de wedstrijd van zijn leven roeien."

programma Tim Brys (Paris 2024)
zaterdag 27 juli skiff reeksen 3e in 6'52"35
dinsdag 30 juli skiff kwartfinales 2e in 6'46"26
donderdag 1 augustus skiff halve finales A/B 6e, naar A-finale in 6'45"32
zaterdag 3 augustus skiff A-finale 4e in 6'48"44
Gerelateerd: