"Dat is geen waza-ari, godmiljaar!": mentor Dirk Van Tichelt furieus over beslissing ref

 di 30 juli 2024 14:03

Een mep op de tafel en een luide vloek. Commentator Dirk Van Tichelt kon zijn ogen niet geloven toen hij de herhaling van de beslissende waza-ari tijdens de kamp van zijn poulain Matthias Casse zag. "Hij moet met zijn schouder op de mat vallen en dat gebeurt niet", klonk het.

1 video

Geen halve finale voor Matthias Casse. Na een discutabele beslissing van de Chinese scheidsrechter moest onze landgenoot opnieuw zijn gouden droom opbergen.

 

Casse claimde nochtans dat hij op zijn borst op de tatami kwam, maar de ref zag het anders: waza-ari. Een zwaar verdict.


Dat vond ook commentator Dirk Van Tichelt, al jarenlang mentor van Casse, toen hij in de Sporza-studio uitvoerig naar de herhaling keek.

 

"Hij valt wel bijna, maar da’s niet helemaal", aldus Van Tichelt. "Hij moet met zijn schouder op de mat komen en ik denk niet dat dat gebeurt. Nee, dat is geen waza-ari! Godmiljaar!"

 

"Het moet 90 graden zijn. Is dat 90 graden? Nee! Hij steunt eerst op zijn voorarm en dan volgt zijn bovenlichaam wel. Maar hij moet met de schouder op de grond. Dat is niet zo!"

Voor mij is het geen waza-ari, maar in de golden score heb ik nog van die punten zien geven.

Ulla Werbrouck

In Parijs deelde ook Ulla Werbrouck haar mening over de veelbesproken beslissing.

 

""Als ik vergelijk met mijn tijd, was een waza-ari het van het", aldus de ex-judoka. "Je moet minimum in een hoek van 90 graden vallen. Ik denk niet dat dat nu het geval was. Voor mij is het geen waza-ari, maar in de golden score heb ik nog van die punten zien geven. Ze willen er sneller vanaf zijn. Pech voor Casse weer."

 

"Het is de wet van de sterkste. Dat moet je nu toegeven. Jammer genoeg was de ander net iets sterker. De scheidsrechters hebben altijd gelijk, zelfs al hebben ze ongelijk."

 

"Het zal moeilijk zijn om nu de klik te kunnen maken. Zelfs al komt hij met een bronzen medaille thuis, dan zal hij teleurgesteld zijn. Ik hoop dat het nog lukt."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza