Glen Cuyle dolgelukkig met finaleplaats: "Ik heb de oefening van mijn leven geturnd"

 za 27 juli 2024 23:37

Een luide schreeuw en een uitgebreide viering met zijn Belgische ploegmaats. De vreugde spatte er vanaf bij Glen Cuyle na zijn monsterscore in de kwalificatie aan de ringen. Acht jaar na Dennis Goossens in Rio staat er opnieuw een Belg in een olympische toestelfinale. "Ik heb een enorme stap gezet, het is niet normaal dat ik nu de finale haal."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De triple afsprong maakte het compleet. Met een ijzersterke prestatie aan de ringen veroverde Glen Cuyle een finaleticket. Niet met de hakken over de sloot, wel als vierde met 14.900 punten.

 

"Ik heb hier wel van gedroomd en had het ook een beetje verwacht. De finale halen was mijn doel. Ik wist dat ik die score moest halen voor de finale en dat was toch stevig.  Daarom heb ik ook voor de moeilijkere oefening gekozen."

 

"Ik heb de oefening van mijn leven geturnd, ik heb ze nog nooit zo goed gedaan. Toen ik goed landde, wist ik dat de kans heel groot was dat ik in de finale zou zitten."

 

"Ik zat zo in the zone dat ik niet exact meer weet wat ik gedaan heb, maar ik denk dat het dicht bij de perfectie zat. Ik moet de oefening nog eens opnieuw bekijken om te zien welke details nog beter kunnen. Het was wel echt een superoefening."

Toen we binnenkwamen had ik superveel stress. Ik kreeg een kleine paniekaanval, maar bij mijn oefening zat ik helemaal in the zone.

Cuyle toonde zich ogenschijnlijk een koele kikker bij zijn olympische debuut, maar niks was minder waar. "Toen we binnenkwamen met ons drieën en ik het publiek hoorde, had ik superveel stress. Ik kreeg een kleine paniekaanval."

 

"Na een minuutje was ik eraan gewend. Ik ben naar de opwarmhal gegaan en toen ik terugkwam, zat ik volledig in the zone."

 

"Ik had een jaar geleden niet verwacht dat ik hier in de finale zou staan. Ik heb een enorme stap gezet, het is niet normaal dat ik nu de finale haal."

 

"De verklaring voor het succes? Hard werken. De laatste weken heb ik ook alleen maar de ringen getraind, omdat ik wist dat er een finalekans was. Dat heeft ook wel geholpen."

 

Slechts drie turners deden in de kwalificatie beter dan Cuyle. Mag hij dan volgende week zondag dromen van een medaille? "Ik sta vierde, maar er zijn wel wat foutjes gemaakt door de topgymnasten die nu achter mij staan."

 

"Ik ga dat dus niet in mijn hoofd steken, ik ga gewoon proberen om dezelfde oefening of misschien nog beter te doen. Ik wil nu rustig en met dezelfde focus naar de finale toeleven."

Van den Keybus: "Of ik aan stoppen denk? Alles kan"

  • Luka Van den Keybus: "Het is moeilijk om dit nu al een plaats te geven. Na de moeilijke start aan de brug was het moeilijk om de draad weer op te nemen. Ik heb gemengde gevoelens. Het was heel leuk om hier te staan, maar hiervoor was ik niet gekomen. De brug is normaal een sterk toestel voor mij en ondanks de val had ik daar nog een redelijk goede score. Het op mijn polsblessure steken is nogal flauw, ik was er klaar voor. Ik heb nog een redelijke totaalscore, maar dat is niet genoeg op de Spelen. De brug had gewoon beter moeten gaan. Dit hadden mijn laatste Spelen kunnen zijn. Ik heb hier 15 jaar naartoe gewerkt. Deze prestatie is minder dan ik had verwacht. Ik word bijna papa, het is een dubbel gevoel. Of ik aan stoppen denken? Alles kan."

  • Noah Kuavita: "Ik begon goed aan de oefening. Bij het tweede element voelde ik dat ik iets te dicht bij de rekstok ging zitten en daar heb ik op gereageerd door mijn romp op te richten. Maar ik kwam iets te ver te zitten, kon de rekstok niet pakken en viel eraf. Bij de afsprong wist ik dat het voorbij was en dan is de echte vechtlust wat weg om te blijven staan. Het is jammer dat het gebeurd is. Dit is voor mij zeker niet het einde, ik moet hieruit leren. Ik kijk uit naar de toekomst en ga er alles aan doen om over vier jaar de Belgische ploeg op de Spelen te krijgen. Op training ging het goed, hier ging het mis. Dit is een momentopname."
Gerelateerd: