Remco Evenepoel: "Ik mik op het hoogste, maar ik weet dat ik misschien niet 100 procent zal zijn"

 do 25 juli 2024 17:17
Remco Evenepoel.

Als regerend wereldkampioen tijdrijden is het logisch dat Remco Evenepoel zaterdag als (top)favoriet aan de start staat van de olympische tijdrit. Of hoe kijkt hij zelf naar zijn status in Parijs, zeker met de Tour de France in de benen? 

2 hersteldagen in Nice, meer was Remco Evenepoel (en de andere olympiërs uit de Tour de France) niet gegund.

 

"Ik heb maandag vooral in bed gelegen, dinsdag heb ik een beetje gefietst, maar dat voelde niet geweldig. Net als woensdag en donderdag", vertelde hij vandaag op het persmoment.

 

"Ik moet afwachten hoe het zaterdag gaat. Het is een veeleisende slotweek in de Tour geweest. Herstellen is niet makkelijk, maar ik heb nog 2 dagen."

 

"We zien wel of het genoeg zal zijn. Ik ben alleszins vol vertrouwen uit de Tour gekomen en dat geeft me al een mentale voorsprong."

 

Evenepoel heeft niet de voorbereiding gehad van onder meer Filippo Ganna en Joshua Tarling. Zij konden 100 procent toeleven naar hun chrono.

 

"Klopt, maar misschien kunnen wij onze grotere motor aanspreken die je toch hebt na een grote ronde. Het parcours is niet al te technisch en dat speelt in onze kaart. Dan kan je je uithouding meer aanspreken."

Ik moet afwachten hoe het zaterdag gaat. Het is een veeleisende slotweek in de Tour geweest. Herstellen is niet makkelijk, maar ik heb nog 2 dagen.

Remco Evenepoel

"We mogen van geluk spreken dat we die extra versnelling kunnen meenemen en dat het parcours niet te technisch is. Ik kom met een goed gevoel uit de Tour dat het me niet afschrikt."

 

"Het zou beter geweest zijn met een paar dagen extra rust, maar dat wisten we al een hele tijd", aldus Evenepoel, die zijn ervaring van Wollongong kan aanspreken.

 

In 2022 werd hij 2 weken na zijn eindzege in de Vuelta wereldkampioen in Australië. "Het positieve aan deze situatie is dat ik geen lange reis heb moeten maken."

 

"Ik herinner me nog goed dat ik woensdag na de Vuelta een zombie was. Wout kan dat bevestigen. Ik heb me toen zelfs overslapen voor een training. Ik kon maar 20 minuten fietsen en dan was ik al knock-out."

 

"Nu voel ik me ook vermoeid, maar ik herstel beter. Ik was in Australië ook goed in de tijdrit en hopelijk is dat een goed teken. Maar ik weet zeker dat ik nog zal verbeteren voor de wegrit."

Slecht wegdek

Remco Evenepoel verkende gisteren de tijdrit. "Shit roads", zo zei hij over de eerste 5 kilometer en de laatste 5 kilometer, een parallel gedeelte van de omloop. "Het is niet aangenaam."

 

"Het wegdek ligt er slecht bij. Dat kan een probleem zijn als je zwarte vlekken hebt voor je ogen in het slot. Voor de rest is het vooral rechtdoor en snel. Mooi voor sightseeing ook."

 

"Op papier lijkt het supervlak, maar het is constant vals plat. Het zal pijn doen. Cadans, grote plaat en mijn positie houden: dat wordt belangrijk voor mij."

 

Zal Evenepoel tevreden zijn met zilver of brons? "Ik mik altijd op het hoogste, maar ik weet dat ik misschien niet 100 procent zal zijn. Als ik puur op mijn waardes geklopt word, dan zal ik niet jammeren."

Gerelateerd: