Een week voor zijn olympische race ligt Jens Schuermans weer in de lappenmand: "Ik doe er alles aan om er toch te staan"

 ma 22 juli 2024 12:27
Jens Schuermans
Jens Schuermans in zijn ziekenbed.

Exact een week voor zijn olympische race is Jens Schuermans onder het mes gegaan om zijn linkerhand op te lappen. "Na opnieuw een domme val", zucht de 31-jarige mountainbiker. "Ik dacht dat Parijs voorbij was, maar de dokters hebben me moed ingepompt."

De weg naar de Olympische Spelen in Parijs loopt niet over rozen voor Jens Schuermans. Een maand geleden liep hij in Zwitserland een breukje op boven zijn scheenbeen, bij zijn rentree vrijdag op het BK in Beringen brak hij een botje in zijn hand.

 

Schuermans had zich net tot Belgisch kampioen op de korte afstand gekroond. "Ik was zo gelukkig", vertelt hij. "Ik voelde me supergoed en ik kon in topconditie aftellen naar de Olympische Spelen."

 

Met zijn hoofd in de wolken gebeurde het. "Een zak met podiumkleren draaide in mijn wiel, waardoor ik viel. Opnieuw een domme val", zucht de tweevoudige olympiër.

 

Schuermans negeerde in eerste instantie de pijn, maar anderhalve dag en een scan later zat hij in zak en as.

 

"Het handwortelbeentje tussen mijn duim en mijn pols was gebroken. Ik voelde de Spelen uit mijn handen glippen en dacht dat Parijs voorbij was voor mij. De revalidatie zou weken duren."

Een zak met podiumkleren draaide in mijn wiel. Opnieuw een domme val.

Jens Schuermans

"Ik weiger om op te geven, pijn is geen issue"

Na een gesprek met gespecialiseerde dokters draaide positivo Jens Schuermans de knop weer om. Vanochtend onderging hij een spoedoperatie, de poort naar de Olympische Spelen staat weer op een kier.

 

"De dokters hebben me moed gegeven", vertelt Schuermans. "Ik ga er alles aan doen om komende maandag aan de start te staan van de olympische mountainbikerace."

 

"Ik heb er een heel jaar naar toegeleefd en weiger om op te geven. Als mountainbiker heb ik met pijn leren omgaan, dat is geen issue."

 

"De dokters zeggen me dat ik het niet kan erger kan maken door te racen. Ik ben weer 100 procent gemotiveerd", balt Schuermans de vuist.

 

Morgen reist Schuermans met de mountainbikeploeg af naar Parijs. Daar test hij de volgende dagen verschillen soorten verband uit om toch aan zijn stuur te kunnen trekken.

 

De olympische mountainbikewedstrijden vinden plaats op zondag 28 juli (vrouwen) en maandag 29 juli (mannen).

Gerelateerd:
Bert en Bavo gaan olympisch: mountainbiken
Bert en Bavo leren een ander spectrum van fietsen kennen. Mountainbiker Jens Schuermans neemt hen onder zijn ervaren vleugels en doet het duo zelfs letterlijk van de grond gaan! Komt de ervaring van Bert van pas in het onderlinge duel?
vrijdag 26/0415 min