Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Kan Tadej Pogacar na de Tour ook nog olympisch goud pakken? "Puur fysiologisch wordt dat moeilijk"

 zo 14 juli 2024 22:49
Tijdens de Tour moest Tadej Pogacar al regelmatig diep tasten in het krachtenarsenaal.

Met meer dan 3 minuten voorsprong na twee weken Tour de France lijken de sterren gunstig te staan voor een 3e eindzege van Tadej Pogacar. Na de Ronde van Frankrijk moet de focus meteen naar de Olympische Spelen. In Parijs nog eens pieken wordt wel lastig. "Er zijn een paar toppers die weinig hebben gedaan in voorbije weken", klinkt het bij Vive le Vélo. 

Nu Tadej Pogacar nieuwe stappen zet richting een derde eindzege kijkt het panel van Vive le Vélo al eens vooruit op de zaken. Hoe historisch wordt het seizoen van de Sloveen? 

 

Zeven renners wonnen al eens de Giro en de Tour in hetzelfde jaar: van Jacques Anquetil (1964) tot Marco Pantani (1998). Tadej Pogacar is op weg om dat ook te doen. 

 

"Waarom niet drie rondes winnen in één jaar", klinkt het al bij sommigen. "Dat zie ik dit seizoen niet gebeuren", zegt Jan Bakelants in Vive le Vélo. 

 

"Wat ik hem wel zie doen, is twee grote rondes winnen en wereldkampioen worden, zoals Stephen Roche."

Tadej Pogacar won dit jaar al de Ronde van Italië.

Giro, Tour én olympische wegrit?

Eerst nog de Olympische Spelen, met de wegrit twee weken na de Tour. Wat is mooier: de drie grote rondes winnen of olympisch goud met twee eindzeges?

 

"Makkelijk," antwoordt Bakelants, "olympisch kampioen worden. De drie grote rondes winnen is uniek, al is het ook 'maar' de Vuelta. Het is de derde van de drie."

 

Al nuanceert de analist en ex-renner het wel. "Tot 4 à 5 olympiades geleden had het stuk goud in het profpeloton nog niet de waarde van vandaag."

 

Volgens de wetten van de laatste jaren wordt olympisch goud moeilijk.

Bert De Backer

Echt realistisch is het volgens Bert De Backer wel niet voor Pogacar om ook nog olympisch goud te pakken. "Als we de wetten van de afgelopen jaren gebruiken, worden de Olympische Spelen moeilijk."


"Je kan het niet blijven rekken. Na de Tour moet je in principe rusten en afbouwen, dus dan zal de vorm zakkende zijn."

 

"We hebben hier een paar toppers in het peloton die weinig hebben gedaan de voorbije weken. Ik durf zeggen dat hij het niet zal rekken, want dat zou de logica zijn, maar ik kan mis zijn natuurlijk", besluit De Backer. 

Gerelateerd: