Red Lions streng voor zichzelf na gelijkspel tegen Zuid-Afrika in uitzwaaiwedstrijd voor Parijs: "We zijn zelf onze ergste vijand"

 za 13 juli 2024 12:04
De Belgen geraakten niet voorbij Zuid-Afrika.
De Belgen geraakten niet voorbij Zuid-Afrika.

De Red Lions hebben in hun laatste oefenwedstrijd in België voor hun afreis naar de Olympische Spelen geen afstand kunnen nemen van Zuid-Afrika. De Belgische hockeymannen, titelverdediger op de Spelen, speelden 2-2 gelijk.

Zonder Nicolas de Kerpel en Cédric Charlier, die uit voorzorg aan de kant werden gehouden, begonnen de Belgen aan de wedstrijd voor een publiek van ongeveer 2.500 toeschouwers.

 

De Red Lions leken op de goede weg na de snelle openingstreffer van Arno Van Dessel, maar de Zuid-Afrikanen reageerden, in tegenstelling tot hun vrouwelijke tegenhangers eerder op de avond tegen de Red Panthers (7-0), meteen via Nqobile Ntuli.

 

De Belgen, onmondig vooraan en tegelijk kwetsbaar achteraan in het tweede en derde kwart, slikten na 4 strafcorners ook een tweede tegendoelpunt namens Nicholas Spooner.

 

Bij hun vijfde poging op een strafcorner wisten de Belgen toch nog gelijk te maken via Alexander Hendrickx. Ondanks nog een goeie mogelijkheid voor Victor Wegnez, die naast ging, bleef de stand gelijk.

 

In aanloop naar het openingsduel van de Belgen op het olympisch toernooi op 27 juli tegen Ierland, zal de ploeg van Michel van den Heuvel het eerst in Colombes nog opnemen tegen Frankrijk (22/07) en Nederland (23/07). 

Victor Wegnez: "Een off-day voor iedereen"

"Het was een rotwedstrijd, het was gewoon niet goed genoeg", reageerde Victor Wegnez vrijdag na het 2-2-gelijkspel van de Red Lions tegen Zuid-Afrika.

"We maakten veel fouten, in onze passing en in onze aannames," vertelde Wegnez, die ook uitlegde dat de Lions een nieuwe soort pressing proberen toe te passen, die van pas zou moeten komen in hun openingsduel tegen Ierland op 27 juli in Parijs.

"Het was niet bepaald een goede tactiek tegen de tegenstander van vanavond, maar het zal de juiste optie zijn tegen de Ieren."

"We hadden dubbele trainingsessies op maandag, dinsdag en woensdag. Maar het fysieke aspect mag geen excuus zijn, ik denk dat het gewoon een off-day was voor iedereen."

Wegnez maakt zich echter geen zorgen, integendeel. "Als je kijkt naar de vriendschappelijke wedstrijden voor elk groot toernooi, doen we het vaak een beetje rommelig, maar hebben we daarna toch nog een of twee goede resultaten geboekt."

Vincent Vanasch: "We zijn zelf onze ergste vijand"

Ook doelman Vincent Vanasch was streng voor zijn ploeg: "We hebben wat kleine foutjes gemaakt en nogmaals het bewijs gekregen dat dat tegen eender welke tegenstander veel kan kosten.

"Als we die stommiteiten niet begaan, zitten we goed, maar we zijn zelf onze ergste vijand. Om op de Spelen in Parijs onze titel te verlengen zal het er dus op aankomen die foutjes niet te maken."

"De sterkte van ons team is immers net dat we heel veel kleine dingen heel erg goed doen. We hebben veel gegeven in de voorbereiding, voelen ons klaar voor de Spelen en kijken ernaar uit. We hebben zin om naar daar te gaan en ons opnieuw te bewijzen. Dat hier vandaag zoveel publiek was, geeft ons een extra boost", kijkt de doelman hoopvol vooruit.

Gerelateerd:

red lions op olympische spelen 2024

eindfase
kwartfinale België Spanje 2-3
red lions in groep B
België Ierland 2-0
België Nieuw-Zeeland 2-1
Australië België 2-6
India België 1-2
België Argentinië 3-3
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 5 4 1 0 +8 13
2. India 5 3 1 1 +3 10
3. Australië 5 3 0 2 +2 9
4. Argentinië 5 2 2 1 +2 8
5. Ierland 5 1 0 4 -5 3
6. Nieuw-Zeeland 5 0 0 5 -10 0

De top 4 van de 2 poules stoot door naar de kwartfinales.