Slechts één discipline in het mountainbiken is olympisch: dit moet je weten over crosscountry

 ma 29 juli 2024 12:36
Jens Schuermans.

Wegwielrennen, baanwielrennen, BMX, ... Er zijn tal van wielerdisciplines op de Olympische Spelen. De meest spectaculaire is misschien wel mountainbike. Jens Schuermans en Pierre De Froidmont verdedigen de Belgische eer bij de mannen. Maar hoe ziet zo'n mountainbikewedstrijd er precies uit? En wanneer komen de Belgen in actie? 

Competitie

Mountainbiken bestaat uit meerdere disciplines: shorttrack, crosscountry, downhill, marathon, ... Slechts één ervan is olympisch: crosscountry. 

 

Daarbij worden verschillende rondjes afgelegd op een parcours van zo'n 4 kilometer. Een wedstrijd duurt normaal gezien ongeveer 90 minuten. 

 

Die omlopen bestaan uit allerlei afdalingen en beklimmingen, maar kunnen wel erg gevarieerd zijn. Eén element ligt wel vast: 95% moet offroad zijn. 

 

Tijdens een traditioneel Wereldbekerweekend rijden de mannen en de vrouwen ook een shorttrack, maar die discipline is niet olympisch. 

Jens Schuermans is een van de drie Belgische mountainbikers in Parijs.

Wie, wanneer, waar in Parijs?

Een wedstrijd bij de vrouwen en een wedstrijd bij de mannen. Dat is het olympisch programma in het mountainbiken. Bij de vrouwen ging Pauline Ferrand-Prévot met het goud aan de haal.

 

Vandaag komen Pierre de Froidmont en Jens Schuermans in actie. Zij mogen dromen van een olympisch diploma (top 8). 

 

De strijd vindt plaats op de Colline d'Élancourt, het hoogste punt van Parijs en omstreken. 

Tips van Belgische olympiër

In hun tocht langs allerlei Belgische olympiërs leerden Bert De Backer en Bavo Mortier mountainbiken met Jens Schuermans. De meervoudige Belgische kampioen gaf allerlei tips mee. 

 

Zo koos Bavo voor een te hoge bandenspanning. "Hoe lager de bandenspanning, hoe meer comfort", zegt Schuermans. "Je moet ook relaxed zitten op je fiets, zoals in een auto."

 

Schuermans had ook nog enkele technische tips. "Als je remt in de bochten verlies je geen snelheid. En voor een helling moet je terugschakelen om makkelijker boven te geraken."

Gerelateerd: