Europees Kampioenschap
speeldag 1

Ooit verdachte bij matchfixing, nu ref in halve finale: Felix Zwayer zorgt voor opschudding in Engeland

 di 9 juli 2024 17:00

Niet het spel, de keuzes van de bondscoach of de tegenstander zijn momenteel dé gespreksonderwerpen in Engeland voor de halve finale op het EK. Wel de scheidsrechter die de wedstrijd tegen Nederland in goede banen moet leiden. Felix Zwayer werd ooit verdacht van matchfixing en onder vuur genomen door superster Jude Bellingham. Dat doet nu stof opwaaien.

Een sprong in de tijd met landingsplaats 2006.

 

Felix Zwayer - op dat moment een twintiger - staat mee aan het roer van een wedstrijd in de Duitse tweede klasse. Het duel tussen Essen en Keulen zou nooit de krantenkoppen halen in buitenlandse media, tot Zwayer zelf met een opmerkelijk verhaal naar buiten komt.

 

Zijn collega die dag, Robert Hoyzer, zou een bod hebben aanvaard om de wedstrijd partijdig te fluiten. "Toen hij met dat voorstel kwam, heb ik dat meteen afgewezen en ben ik naar collega-scheidsrechters gestapt", zei de Duitser toen.

 

Het leverde hem een milde(re) straf van 6 maanden schorsing op, toen het onderzoek liep. Hoyzer zelf werd levenslang geschorst.

 

Al bleven er vraagtekens bij Zwayer staan, want twee jaar eerder ontving hij een betaling van 300 euro van diezelfde collega bij een wedstrijd Wuppertal-Werder Bremen B.

Robert Hoyzer werd schuldig bevonden voor matchfixing.

Onder vuur door Bellingham

Een woelige start van zijn loopbaan, maar dan kalmere wateren?

 

Daar leek het een lange tijd op. Tot zijn naam opnieuw in de belangstelling stond na de klassieker tussen Bayern München en Borussia Dortmund. 

 

Daarin floot Zwayer een lichte penalty in het voordeel van der Rekordmeister. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo leerde Jude Bellingham de Duitse ref kennen. 

 

"Voor mij was het nooit een penalty", fulmineerde de Engelse ster anno 2021. "Hummels kijkt niet eens naar de bal en wil gewoon het duel winnen."

 

"Maar ja, wat kun je verwachten van een scheids die eerder aan matchfixing deed en nu de grootste wedstrijd van Duitsland moet fluiten ..."

 

Een uitspraak waar de autoriteiten zwaar aan tilden. De middenvelder kreeg een boete van 40.000 euro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat Zwayer nu de halve finale tegen Nederland fluit, zorgt voor controverse bij de Engelsen. Zeker omdat hij zich op dit EK al liet betrappen op schoonheidsfoutjes - denk maar aan het moment in de match tussen Roemenië en Nederland.

 

Maar de UEFA heeft het volste vertrouwen in zijn keuze. Ook Luke Shaw probeert de gemoederen in het Engelse kamp te bedaren.

 

"We moeten de UEFA en de ref respecteren", zei de Engelse verdediger. "Het verandert niets voor ons, we concentreren ons alleen op ons spel is en niet op de scheidsrechters die we krijgen."

 

Aan Engeland om te bewijzen dat het een storm in een glas water blijkt.

Gerelateerd: