Nederlandse nachtmerrie in minuut 91: gouden wissel Watkins schiet Engeland naar EK-finale tegen Spanje

 wo 10 juli 2024 22:54
 1. 7' - Doelpunt - Xavi Simons (1 - 0)
 2. 17' - Geel - Denzel Dumfries
 3. 18' - Doelpunt strafschop - Harry Kane (1 - 1)
 4. 35' - Verv. Memphis Depay door Joey Veerman
 1. 72' - Geel - Jude Bellingham
 2. 80' - Verv. Phil Foden door Cole Palmer
 3. 81' - Verv. Harry Kane door Ollie Watkins
 4. 86' - Geel - Bukayo Saka
 5. 87' - Geel - Virgil van Dijk
 6. 90' - Doelpunt - Ollie Watkins (1 - 2)
 7. 90+1' - Geel - Xavi Simons
 8. 90+3' - Verv. Bukayo Saka door Ezri Konsa
 9. 90+3' - Verv. Kobbie Mainoo door Conor Gallagher
 10. 90+3' - Verv. Denzel Dumfries door Joshua Zirkzee
 11. 90+3' - Verv. Xavi Simons door Brian Brobbey
 12. 90+4' - Geel - Kieran Trippier
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 10/07/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Xavi Simons
7'
Xavi Simons
1 - 0
18'
Harry Kane
1 - 1
Harry Kane
18'
90'
Ollie Watkins
1 - 2
Ollie Watkins
90'

De Oranje-droom spatte brutaal ineen. Met een doelpunt in minuut 91 trapte de ingevallen Ollie Watkins zijn Engeland naar de EK-finale tegen Spanje. Géén apotheose dus voor Nederland, dat in Dortmund nochtans op voorsprong was gekomen via Xavi Simons, maar dan vloekte na een discutabele penaltyfout op Harry Kane.

Highlights Nederland - Engeland
9 video's
Nederland - Engeland in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  De meningen zijn verdeeld, dat is het minste wat je kan zeggen over de penalty die Engeland kreeg in de eerste helft. Na tussenkomst van de VAR wijst Felix Zwayer naar de stip voor een vermeende overtreding van Dumfries op Kane. Die zet de penalty feilloos om en smoort zo de Nederlandse droomstart snel in de kiem.
 2. Man van de match
  In de slotfase invallen en je land in de extra tijd met een echte spitsengoal naar de EK-finale knallen. Veel mooier wordt het niet voor Ollie Watkins. De spits van Aston Villa was vanavond de gouden wissel van bondscoach Gareth Southgate.
 3. Opvallend
  Zes keer stond Nederland al in de halve finales van het EK en slechts één keer kon het doorstoten naar de finale. In 1988 leverde dat uiteindelijk ook de Europese titel op. Oranje werd nu dus al voor de vijfde keer net voor de EK-finale uitgeschakeld, meer dan eender welk ander team.
 4. Statistiek
  Engeland is het vierde land dat erin slaagt om twee EK-finales op een rij te halen. De Sovjet-Unie kreeg het voor elkaar in 1960 en 1964 en Spanje haalde de finale in 2008 en 2012. Duitsland deed zelfs nog straffer met drie EK-finales op een rij in 1972, 1976 en 1980 én stond ook in 1992 en 1996 twee achtereenvolgende EK's in de eindstrijd. Geen enkele van die drie landen verloor twee finales op een rij.

Engeland zet snel orde op zaken na Nederlandse droomstart

Na amper 7 minuten werd al wat oranje was in Dortmund en ver daarbuiten helemaal gek. Simons snoepte Rice de bal af en haalde van buiten de zestien uit met een verwoestend afstandsschot. Pickford zat er net onvoldoende bij, Oranje had zijn droomstart beet.

De VAR hielp Engeland enkele minuten later weer in het zadel. Dumfries ging met hooggeheven been naar Kane en op basis van de beelden wees scheidsrechter Zwayer naar de stip. Kane had de perfecte penalty nodig om Verbruggen te verschalken: 1-1.

Engeland leek plots wel een andere ploeg. Het teleurstellende spel uit de vorige wedstrijden werd eindelijk ingeruild voor dominant en fris voetbal. Halfweg de eerste helft prikte Foden de bal van dichtbij door de benen van Verbruggen, maar Dumfries bracht op de doellijn nog nét redding voor Oranje.

Bij een zeldzame Nederlandse tegenprik speelde Dumfries zich weer in de kijker, zijn kopbal op een corner strandde op de lat. Ook Engeland, dat duidelijk de betere ploeg was, liet het doelhout trillen. Foden had goed naar Yamal gekeken, maar zijn prachtige krul strandde wel op de paal.

Watkins geeft Nederland de doodsteek in de extra tijd

Na de uitstekende eerste helft begon de tweede in slow motion. Pas na bijna 20 minuten was er eindelijk wat opwinding toen Van Dijk kon besluiten op een vrije trap van Veerman, maar Pickford had een uitstekende reflex paraat.

Bij Nederland zorgde de inbreng van supersub Weghorst niet voor het gewenste resultaat. Een flauw, gekraakt schot van Simons in de handen van Pickford, meer had Oranje niet te bieden.

Saka bracht de Engelse supporters net na het ingaan van het slotkwartier even in extase, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Kort daarna haalde Southgate Kane naar de kant voor Watkins en dat bleek een gouden wissel.

In de extra tijd sloeg de invaller genadeloos toe met een echte spitsengoal. Aannemen, draaien en schieten. De bal verdween in de verste hoek en de Engelsen wisten geen blijf met hun vreugde. Oranje bleef verslagen achter, Engeland krijgt zondag tegen Spanje een nieuwe kans om de Europese titel te pakken na de verloren finale tegen Italië op het vorige EK.

Gerelateerd:

Fase per faselaatste update: 15 dagen geleden

90+6' tweede helft
90+6'

Einde

Engeland tegen Spanje, dat wordt de finale van het EK 2024. De Engelsen krijgen een herkansing na de verloren finale tegen Italië drie jaar geleden, Nederland blijft verslagen achter. Watkins is de grote held bij de Three Lions, de invaller maakte in extra tijd het verschil.

90+4'
90+3'
90+3'

Wat een ontknoping hier in Dortmund. Geen finale voor Nederland.

Peter Vandenbempt
90+3'
90+3'
90+3'
wissel
90+2'

Geel voor Simons

Simons loopt nog tegen geel aan voor protest. 

90+1'

Dan toch 1-2! Watkins maakt het verschil in de extra tijd!

90+1'
,
Nederland
90+1'

Watkins doet het voor Engeland!

Dan toch! Engeland danst van vreugde, want Watkins maakt het verschil in de extra tijd! De Vrij laat zich aftroeven, Watkins haalt uit in de draai en mikt de bal in de verste hoek.

88'

Complete afzwaaier van Palmer

88'

Afzwaaier van Palmer

Palmer krijgt plots een uitstekende kans op een lage voorzet van Shaw, maar zijn schot wordt een complete afzwaaier. Hier zat meer in voor Engeland.

87'
,
86'

Geel voor Van Dijk

De spanning neemt toe nu het einde van de reguliere speeltijd nadert. Oranje mag het nog eens proberen op een vrije trap. Weghorst en Van Dijk gaan beiden naar de bal van Reijnders, maar raken hem niet. Mogelijk raakte Rice de bal wel, maar Nederland krijgt geen corner. Tot ongenoegen van Van Dijk, die geel krijgt voor protest.

86'
,
Engeland