Engeland niet meer op kop, Spanje-Duitsland finale avant la lettre? Supercomputer ziet nieuwe EK-favorieten

 do 4 juli 2024 12:29
Nico Williams en Spanje zijn in aanloop naar de kwartfinale de nieuwe topfavoriet.

Een nieuwe speelronde, dus ook nieuwe topfavorieten voor EK-winst. Volgens de supercomputer van statistiekenbureau Opta komt de winnaar straks uit de zware linkertabelhelft. De kansen van Engeland - aan de overkant van de tabel - namen dan weer een stevige duik.

Voor de 1/8e finales was Engeland nog de allergrootste toernooifavoriet, nu zien de tabellen van statistiekenbureau Opta er toch alweer flink anders uit.

 

De dramatische wedstrijd tegen Slovakije en de nipt vermeden uitschakeling deden het geloof van de supercomputer in Bellingham en co. wat kelderen.

 

Engeland zakte van 20% kans op eindwinst naar 17,08% en van plek 1 naar plek 3. Brokkelt de Engelse hoop beetje bij beetje af?

 

Dat betekent wel dat er een nieuwe topfavoriet is om op 14 juli de beker in de lucht te steken. En die eer - of druk? - is weggelegd voor Spanje. De winstkans van La Roja staat momenteel op 19,25%.

 

Al zal veel afhangen van de volgende match van de Spanjaarden. Duitsland zit hen als 2e in de ranking namelijk op de hielen met 18,11%. Een finale avant la lettre in de kwartfinale? Spanje krijgt wel het voordeel: 55/45.

 

Alle toplanden op een zakdoek, dus. En dan moet Frankrijk er zich nog in mengen. Al is er op het podium geen plek meer voor Mbappé en zijn makkers. De Fransen maken als 4e 16,34% kans.

De 4 topfavorieten.

Hoop voor Oranje?

Ook onze noorderburen hoeven nog niet te wanhopen.

 

Volgens Opta staan ze slechts op plek 5 (11,84%), maar de statistieken van We Global Football - ook bekend door hun voorspellingen - zien een andere rol weggelegd voor Nederland.

 

En wat voor één: Oranje is volgens hun berekeningen topfavoriet op eindwinst met 16,9%, voor Spanje en Engeland.

 

Al zit het "makkelijke" pad daar volgens het bureau ongetwijfeld ook voor iets tussen.

 

Spanje is na Nederland overigens ook hier de grootste kanshebber. Schrijven we hun plekje in de finale dan al op?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: