Misnoegde Russische judobond houdt alle judoka's weg van Spelen

 za 29 juni 2024 13:49
Makhmadbek Makhmadbekov in actie eerder dit jaar.
Makhmadbek Makhmadbekov (rechts) zal niet te zien zijn op de Olympische Spelen

Zoek tijdens de Olympische Spelen niet naar Russische judoka's op de tatami. Uit onvrede met de de criteria van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) houdt de nationale judobond de vier atleten thuis die onder neutrale vlag mochten deelnemen.

Naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne besliste het IOC dat individuele Russische en Wit-Russische atleten enkel onder bepaalde voorwaarden en onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs.

 

Vier Russische judoka's voldeden aan de criteria van het IOC: Valeri Endovitski (+100 kg) en Machmadbek Machmadbekov (-73 kg) bij de mannen en Elis Startseva (+78 kg) en Dali Liloeasjvili (-63 kg) bij de vrouwen. Toch zullen zij niet afzakken naar de Franse hoofdstad.

 

De Russische judobond gaat namelijk niet akkoord met de criteria die het Internationaal Olympisch Comité hanteert: "Tot op het laatst hadden we gehoopt dat gezond verstand en de wens om volwaardige Spelen te houden met Russen en Wit-Russen het zouden winnen van politieke kwesties."

 

"Onder deze omstandigheden heeft de bond unaniem besloten dat het Russische judoteam de vernederende voorwaarden niet zal accepteren en niet zal deelnemen aan de Spelen in Parijs."

 

Het IOC heeft tot nu toe 39 startbewijzen uitgedeeld aan atleten uit Rusland en Wit-Rusland, maar de 4 tickets voor het judo blijven dus in de envelop.

Lees de voorwaarden van de IOC nog eens na:

Gerelateerd: