Jouw ploeg ook aan de start?
rit 21  /  21 - Monaco > Nice
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Zal Belgische tricolore Arnaud De Lie vleugels geven in de Tour? "Die trui is een magneet"

 ma 24 juni 2024 16:47
Arnaud De Lie na het BK in Zottegem.

Met de Belgische kampioenstrui de Tour rijden is niet iedereen gegeven. Laat staan een rit winnen in die trui. Frank Hoste kan er wel over mee spreken. Hij won in 1982 in de Belgische driekleur. Hoste overschouwt wat het voor Arnaud De Lie kan betekenen. "Het is vooral voor de ploeg een boost."

Met de Belgische driekleur om de schouders zal Arnaud De Lie opvallen in het peloton. Frank Hoste kent het gevoel. Hij won in 1982 het Belgisch kampioenschap in Tertre en mocht dat jaar voor de 3e keer naar de Tour.

"Iedereen kent die trui en de toeschouwers blijven juichen, zelfs als je 10 minuten achter het peloton rijdt in een bergrit. Die trui is een magneet", vertelt Hoste.

"Maar in een sprint is het een ander verhaal. Andere sprinters gaan niet uit de weg en je moet het vooral zelf doen."

Hoste opende zijn rekening in de Tour in de driekleur. Het was zijn eerste van in totaal 5 Tourritten (3 in 1984, 1 in 1986). Hij ziet ook voor De Lie kansen om dit jaar al te winnen in de tricolore.

In de Ronde van Frankrijk kan je al eens voor verrassingen komen te staan.

Frank Hoste

"Het zou heel mooi zijn als hij een rit zou kunnen winnen. Hij heeft nu bewezen dat hij topsprinters kan verslaan in een sprint. Dat zal vooral voor de ploeg een boost geven. Zij kunnen hem nu met 100% vertrouwen naar de finish brengen."

Toch is dat geen garantie op ritwinst.

"Een sprint in de Tour is anders dan op een BK. In Zottegem kwamen de renners een paar keer langs de aankomst en De Lie had daar al eens gereden waardoor hij de finish perfect kende. In de Ronde van Frankrijk kan je al eens voor verrassingen komen te staan." 

Voor 'De Stier van Lescheret' zal er het op aankomen om telkens zijn eigen sprint te kunnen rijden, vindt de groene trui van 1984.

"De Lie is een sterke sprinter zoals Tom Boonen. Hij pakt een risico door op 250 meter al aan te gaan met Philipsen in zijn wiel. Maar hij houdt het wel vol. In de Tour zal het dan ook zaak zijn om de ruimte te vinden om te sprinten."

"Want als het te hectisch wordt, komt De Lie er niet uit. Hij heeft altijd wel iets voor dan."

Het is nu aan De Lie om te tonen dat hij ook in de hectiek van de Tour kan zegevieren. Dan zou hij net als Hoste zijn eerste overwinning als Belgisch kampioen in de Ronde van Frankrijk vieren.

Iets mooiers bestaat niet, toch?

Gerelateerd: