Een stevige tackle of een hard duel, we zien het stiekem allemaal wel eens graag gebeuren. Maar in het hedendaagse voetbal lijken "geniepige spelers" een zeldzaamheid te zijn geworden. "De momenten die het langst bijblijven, zijn nochtans vaak minder sportieve momenten", stelde Hannes Van der Bruggen in Dat is fussball.
Een slap Engeland inspireerde de gasten in Dat is fussball gisteren tot een opmerkelijke discussie: is voetbal te braaf geworden?
"Ik was zeer ontgoocheld", oordeelde Franky Van der Elst aanvankelijk over de Engelsen. "Foden hebben we bijvoorbeeld niet gezien."
"Maar die werd wel hard aangepakt vanaf het begin", bracht Arno The Kid het thema ter sprake. "En dan had ik verwacht dat Engeland dat terug zou doen. Het is Engeland, die beuken toch terug?"
Maar dat kwam er niet van gisteren. De mannen van Gareth Southgate waren bij momenten te mak in duel. "Ik vind dan ook dat er te weinig vuil spel is", opperde Arno.
"Ik hou wel van hard voetbal met tackles op het randje. Vroeger kon je nog wat aan elkaar trekken of eens met de elleboog tikken omdat het van beide kanten kwam."
De kopstoot van Zidane of de karatetrap van Nigel De Jong op Xabi Alonso, iedereen kan zich daar meteen iets bij voorstellen.
"Maar nu wordt alles gezien, hé", weet Hannes Van der Bruggen als geen ander.
En dat vindt hij ergens ook jammer. "Want de momenten die het meest bijblijven, zijn vaak minder sportieve momenten", zegt de middenvelder, terwijl hij kousen van Maradona's befaamde "Hand van God"-goal draagt.
"Naast Maradona is er bijvoorbeeld ook de kopstoot van Zidane. Of de karatetrap van Nigel De Jong op Xabi Alonso. Iedereen kan zich meteen iets voorstellen bij die fases."
"Met doelpunten heb je dat niet altijd. Maar laat mij er duidelijk over zijn: het is leuker om een mooie goal te zien dan zo'n onsportieve actie. Al maken die acties het EK ook wel een beetje."
Kader vol gele kaarten
Waar voorstanders zijn van fysiek spel, zijn uiteraard ook tegenstanders. "Ik kan mij daaraan ergeren, aan van die geniepige spelers", gaf Franky Van der Elst tegengas.
"Van die spelers die telkens in duel gaan om de tegenstander echt te pakken. En vaak komen die er nog mee weg. Dan denk ik: scheidsrechter, ken je hem nu nog niet?"
Protesteren bij de scheidsrechter is trouwens nog zo'n ergernis van Van der Elst. "Ik vind het goed dat vanaf nu alleen de kapitein nog met de ref kan praten", vertelde hij. "Dat zou jou ook een aantal gele kaarten besparen", knipoogde hij naar Van der Bruggen.
Al verzamelde Van der Elst er vroeger ook bij de vleet. "Ik heb ooit eens een kader met 13 gele kaarten gekregen van mijn schoonzus voor mijn verjaardag", lachte de analist.
Van der Bruggen besloot dan weer met een wijze raad voor zichzelf. "Hopelijk volgend jaar iets minder gele kaarten en iets meer goals."