Jarno Widar (18) schrijft als eerste Belg ooit de Giro Next Gen op zijn naam

 zo 16 juni 2024 16:00
Widar was deze week ook goed voor twee ritzeges in de Giro voor beloften.

Jarno Widar heeft in de slotrit van de Giro Next Gen de kaas niet meer van zijn brood laten eten. Het 18-jarige toptalent van Lotto-Dstny is zo de eerste Belgische eindwinnaar in de Ronde van Italië voor beloften. De slotetappe was een prooi voor Matthew Brennan, het Britse talent van Visma-Lease a Bike.

Nadat hij zaterdag de laatste bergrit had overleefd, had Jarno Widar uitstekende kaarten in handen om zondag de Giro Next Gen, vroeger bekend als de Baby Giro, op zijn naam te schrijven. 

 

Het 18-jarige toptalent van Lotto-Dstny, dat al goed was voor twee ritzeges, begon met een voorsprong van 52 seconden aan de slotrit richting Forlimpopoli. De rit werd wel gekruid met vier passages over de Bertinoro, een klim van bijna 3 kilometer aan 6 procent gemiddeld.

 

Op de laatste passage over die Bertinoro werd er slag om slinger gedemarreerd. Voorin het peloton controleerde Widar, maar toen een ongevaarlijk groepje wegreed, liet onze landgenoot begaan.

 

Tien vluchters reden samen naar de streep, waar Pietro Mattio de rode loper uitrolde voor zijn Visma-Lease a Bike-ploegmaat Matthew Brennan. Het Britse talent was in de sprint uiteindelijk een zuchtje sneller dan de Duitser Niklas Behrens.

 

Twintig seconden later bolde het peloton binnen. Daarin kon ook roze trui Widar het zegegebaar maken. Hij wint als eerste Belg ooit de Giro voor beloften. In de eindstand houdt hij de Spanjaarden Pablo Torres en Pau Marti achter zich.

Widar: "Zonder mijn team was roze trui misschien weg"

Jarno Widar strooide na zijn eindzege met lof voor zijn ploegmaats. "Ze hebben ongelofelijk werk geleverd. Ik weet niet hoe ik hen moet bedanken. Ze hebben 99 procent van de tijd het werk gedaan."

 

"Het is gek, ik heb er geen woorden voor. Zonder mijn team was de roze trui misschien weg."

 

De 18-jarige Widar kan ook volgend jaar nog meedoen aan de Giro Next Gen. "Ik wil zeker nog eens terugkomen", zegt hij vol overtuiging.

Uitslag rit 8:
1. Matthew Brennan (GBr)

2. Niklas Behrens (Dui) z.t.

3. Luca Paletti (Ita)

4. Vicente Rojas (Chi)

5. Jeferson Ruiz (Col)

 

Eindstand:

1. Jarno Widar (Bel)

2. Pablo Torres (Spa) op 52"

3. Pau Marti (Spa) 58"

4. Mathys Rondel (Fra)

5. Pavel Novak (Tsj) 1"39

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: