UCI voegt gloednieuwe Copenhagen Race toe aan WorldTour-kalender voor 2025

 vr 14 juni 2024 11:44
In 2022 liep het wielergekke Denemarken nog storm voor de Tour de France.

De Internationale Wielerunie UCI heeft de WorldTour-kalender voor volgend seizoen bekendgemaakt. Daarop staat één gloednieuwe wedstrijd: de Copenhagen Race. De Deense eendagskoers wordt op 21 juni afgewerkt door de vrouwen, een dag later door de mannen.

De UCI heeft vrijdag de WorldTour-kalenders voor volgend wielerseizoen bekendgemaakt. Alles blijft bij het oude, behalve één nieuwigheid: eind juni wordt er voor het eerst een Deense WorldTour-wedstrijd verreden, de Copenhagen Race.

De eendagswedstrijd wordt op 21 juni afgewerkt door de vrouwen, een dag later door de mannen. De Tour de France bij de mannen gaat twee weken later van start, op 5 juli in Lille.

 

Over het parcours van de wedstrijd is nog niets bekend. Mogelijk worden er delen van het (overwegend vlakke) WK-parcours uit 2011 aangedaan. Mark Cavendish snelde toen naar de wereldtitel.

 

Dat Denemarken een WorldTour-wedstrijd krijgt, is geen toeval. Met onder anderen Jonas Vingegaard en Mads Pedersen heeft het land enkele sterren in het peloton. Ook de Tourstart in Denemarken in 2022, waarbij één miljoen fans de straat op kwamen, was een enorm succes.

Nieuw niveau van vrouwenteams

Een andere vernieuwing die de UCI aankondigde is de intrede van een derde niveau in de ploegenhiërarchie in het vrouwenwielrennen. Vandaag zijn er enkel WorldTour-teams en continentale teams, vanaf volgend seizoen zal er met de ProTeams ook een tussenniveau zijn.

 

"Een ploeg met deze nieuwe status zal elk van haar rensters, die fulltime in dienst zijn, een minimumsalaris van 20.000 euro per jaar moeten betalen, een hoger bedrag dan was vastgesteld toen de Women's WorldTour werd opgericht", aldus de UCI.

 

Aan het einde van het seizoen zullen de twee beste ProTeams promoveren naar de WorldTour.

Gerelateerd: