Eindelijk een medaille! Belgian Cheetahs schitteren met BRONS op het EK

 wo 12 juni 2024 21:12
Brons is de verdiende beloning voor de Cheetahs.

Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo en Helena Ponette hebben geschiedenis geschreven op het EK in Rome. Voor het eerst hebben de Belgische vrouwen op de 4x400 meter een medaille behaald. Na een erg knappe race knokte het viertal zich met een brede glimlach naar een zeer verdiende bronzen medaille. "Dit was onze droom", glunderden ze na hun 3e plaats, die ook doet dromen van de Spelen. 

4e in 2018 in Berlijn, 4e in 2022 in München: voor de Belgian Cheetahs was hun EK-parcours er voorlopig een van "net niet", maar in Rome liepen ze richting de zevende hemel.

 

De openingsronde van Naomi Van den Broeck zette de toon. Ze kon Imke Vervaet in de top 3 lanceren, waarna onze tweede loopster als 5e naar de binnenbaan dook.

 

Vervaet had echter nog een fameuze eindsprint in petto en gaf als 3e het stokje door aan Cynthia Bolingo.

 

Ook het uithangbord was op de afspraak en hield die 3e stek vast. Helena Ponette moest de beloning eindelijk in de wacht slepen, maar werd nog fel onder druk gezet.

 

Ze deelde echter bijzonder pienter in en rondde een volwassen en tactisch perfecte race van de Cheetahs stijlvol af.

 

In 3'22"95 bemachtigde het kwartet brons na de gouden Nederlandse vrouwen en de zilveren Ierse collega's.

Uitslag EK-finale 4x400 meter (vrouwen)
1. Nederland 3'22"39
2. Ierland 3'22"71
3. België 3'22"95
4. Frankrijk 3'23"40
5. Polen 3'23"77

Rome doet dromen van Parijs: "Alles is mogelijk op de Spelen"

Naomi Van den Broeck opende de finale. "Het was stressvol", bekende ze. "Je wil in een finale altijd op het podium eindigen. We hebben er altijd op gehoopt en nu wordt onze droom werkelijkheid. Ik ben nog in shock."

 

"Eindelijk, dat is het gevoel. Het heeft veel jaren en veel vrouwen gekost om onze droom te realiseren. Maar dit geeft ons veel vertrouwen voor de Spelen, een nog groter doel."

 

Imke Vervaet geraakte als 2e loopster naar eigen zeggen even in paniek. "Ik zat ingesloten in de bocht, maar mijn slotstuk was goed en ik heb me er goed uitgewerkt. Eindelijk! Het is een werk van lange adem geweest. Het is een beloning voor het team dat hier is en voor het team dat thuis is."

 

"Dit geeft een enorme vertrouwensboost en op de Spelen gaan we ook vol voor een medaille. De tegenstand is sterk, maar wij ook. Het is een droom en we gaan ervoor."

Dit is altijd onze droom geweest en we hebben er altijd in geloofd. Eindelijk is het gelukt. Dit is Europees niveau en op de Spelen sluiten Jamaica en de VS aan, maar we zullen vechten in Parijs.

Helena Ponette

Cynthia Bolingo nam daarna het stokje over. "We zijn zo gelukkig en ik ben zo trots op de ploeg. Ik ben gelukkig dat ik deze medaille met deze meisjes kan delen. We moeten nu op dit elan blijven doorgaan en blijven werken voor Parijs. Daar is alles mogelijk."

 

Helena Ponette stelde het brons veilig. "Ik had vele scenario's voorbereid, maar mijn sterkte is dat ik me kan vastbijten. Ik kon volgen en ik ben blij dat het gelukt is."

 

"Dit is altijd onze droom geweest en we hebben er altijd in geloofd. Eindelijk is het gelukt. Dit is Europees niveau en op de Spelen sluiten Jamaica en de VS aan, maar we zullen vechten in Parijs."

De splittijden van de Belgian Cheetahs

51"45: Naomi Van den Broeck
50"49: Imke Vervaet
51"09: Cynthia Bolingo
49"92: Helena Ponette

Gerelateerd: