Wat een avond! Goud, zilver en brons voor België op de slotdag van het EK atletiek

 wo 12 juni 2024 22:57

Op de laatste avond van het EK atletiek hebben de Belgische atleten nog 3 medailles aan hun totaal toegevoegd. De mannen van de 4x400 meter liepen naar goud, hun vrouwelijke collega's deden daar een bronzen medaille bovenop. De verrassing van de avond vanuit Belgische hoek, was Jochem Vermeulen, die dankzij een verschroeiende eindsprint zilver pakte op de 1500 meter.

Een magische avond voor de Belgen in het Stadio Olimpico. De Belgian Tornados maakten hun favorietenrol waar en snelden naar de Europese
titel op de 4x400 meter. Bij de Belgian Cheetahs was de vreugde zo mogelijk nóg groter, zij pakten na een reeks ereplaatsen met brons de langverwachte medaille.

 

Nog mooier werd het voor de Belgische delegatie toen Jochem Vermeulen voor een verrassing van formaat zorgde op de 1.500 meter. Aan de ongenaakbare Jakob Ingebrigtsen viel niks te doen, maar Vermeulen pakte in een persoonlijk record wel zilver.

Ook Ruben Verheyden zette in die race met een persoonlijk record een topprestatie neer, maar strandde op de ondankbare vierde plaats.

Gerelateerd:

Belgian Falcons grijpen net naast brons

Ook op de 4x100 meter deden de Belgische estafetteteams het uitstekend. De Belgian Rockets, zonder Delphine Nkansa, werden zevende in de finale. Na de diskwalificatie van Zwitserland schoven ze nog een plekje op en zo doen ze even goed als twee jaar geleden op het EK in München. Groot-Brittannië won, Frankrijk en Nederland vervolledigden het podium.

Rani Rosius was na afloop tevreden. "We hebben sneller gelopen dan twee jaar geleden en we zijn weer zesde. Het kan nog scherper, we gaan allemaal nog groeien. Het is goed dat we hier weer stonden. De olympische droom blijft ook overeind. We staan nog altijd op de 16e plaats op de ranking en op dit moment zijn we erbij. We dromen er allemaal van."

De Belgian Falcons leken even voor een vierde Belgische medaille op dezelfde avond te zorgen. In de laatste rechte lijn kon Simon Verherstraeten meestrijden voor brons, maar België viel uiteindelijk net naast het podium. Italië pakte goud, Nederland zilver en Duitsland brons.

"We missen vandaag net die uitschieter. Jammer, want ik denk dat een medaille er echt wel in zat", klonk het bij Ward Merckx. "We wilden 38" laag lopen om ons te plaatsen voor de Spelen en dan waren we hier ook medaillekandidaat. Dus we zitten allemaal met een gewrongen gevoel."

 

"Dit is kut, maar vierde van Europa is ook niet slecht als je ziet waar we vandaan komen. Vierde na drie toplanden, daar mogen we trots op zijn. Maar dit is niet de topprestatie waar we op gehoopt hadden."

Ben Broeders zorgde voor de valse noot tussen al het Belgische succes. Zijn seizoensbeste van 5,82 meter evenaren had brons kunnen opleveren in het polsstokspringen, maar hij raakte enkel over 5,50 meter en werd teleurstellend laatste.

Ook Isaac Kimeli kon zijn medailleambities niet waarmaken op de 10.000 meter. Hij gaf lang een goede indruk en ging vlot mee met de koplopers, maar de laatste 600 meter waren er te veel aan. Kimeli werd uiteindelijk pas 14e.

 

"Ik heb mijn wedstrijd perfect uitgevoerd, maar in de laatste twee ronden kwam ik wat tekort. Het is moeilijk te verklaren, want ik was perfect mee. Ik ga nu goed opbouwen richting de Spelen."

Belgen op 12 juni
polsstokspringen (m) Ben Broeders finale  5,50 meter (13e)
4x400 meter (v) Belgian Cheetahs finale 3'22"95 (BRONS)
4x400 meter (m) Belgian Tornados finale 2'59"84 (GOUD)
10.000 meter (m) Isaac Kimeli finale 28'17"84 (14e)
1.500 meter (m) Ruben Verheyden finale  3'33"40 (4e)
  Jochem Vermeulen finale  3'33"30 (ZILVER)
4x100 meter (v) Belgian Rockets finale 43"48 (7e)
4x100 meter (m) Belgian Falcons finale 38"65 (4e)

Geen wereldrecord voor Duplantis, Mihambo schittert in verspringen

Vooraf was de vraag niet wie goud zou pakken in het polsstokspringen, wel hoe hoog Mondo Duplantis zou springen. Met 6,10 meter verbeterde het Zweedse fenomeen wel zijn eigen kampioenschapsrecord, maar een wereldrecord zat er in Rome niet in.

In het verspringen zette topfavoriete Malaika Mihambo een dijk van een prestatie neer. De olympisch kampioene pakte haar tweede Europese titel met een sprong van 7,22 meter, een beste wereldjaarprestatie.  

Ook op de 1.500 meter ging de topfavoriet met de titel lopen. Na zijn Europese titel op de 5.000 meter eerder dit EK stak Jakob Ingebrigtsen er opnieuw bovenuit. De Noor slaat zo voor het derde EK op een rij een dubbelslag.

De 800 meter bij de vrouwen was zoals verwacht een kolfje naar de hand van Keely Hodgkinson. De Britse liep van start tot finish op kop en verlengde haar Europese titel.

In het speerwerpen werden de rollen omgekeerd na het EK in München. Toen pakte Julian Weber goud en moest Jakub Vadlejch vrede nemen met zilver. Nu kon de Tsjech wel triomferen en werd het zilver voor de Duitser.

Medaillestand EK atletiek
    goud zilver brons totaal
1. Italië 11 9 4 24
2. Frankrijk 4 5 7 16
3. Groot-Brittannië 4 4 5 13
4. Noorwegen 4 2 1 7
5. Zwitserland 4 1 4 9
6. Nederland 3 4 5 12
7. België 3 1 2 6
8. Spanje 2 3 3 8
9. Polen 2 2 2 6
10. Ierland 2 2 0 4

EK atletiek: woensdag 12 juni

23:40

Wondermooi EK-einde voor de Belgen

Een magische avond voor de Belgen in de Stadio Olimpico. Het slotakkoord van het EK atletiek leverde maar liefst drie medailles op. De Belgian Cheetahs pakten met brons eindelijk de langverwachte medaille, de Tornados maakten hun favorietenrol waar en snelden overtuigend naar de Europesetitel.

Op de 1.500 meter was er een verrassing van formaat. Jochem Vermeulen snelde erna de ongenaakbare Ingebrigtsen naar zowaar naar zilver. Ruben Verheyden leverde ook een topprestatie af, maar strandde op de ondankbare vierde plaats.

Een vierde plaats werd het ook voor de Belgian Falcons op de4x100 meter, de Rockets werden net als twee jaar geleden in München zesde.


Isaac Kimeli kon zijn medailleambities niet waarmaken op de 10.000 meter, hij werd 14e. Ook voor Ben Broeders werd het een ontgoocheling, hij werd laatste in de finale van het polsstokspringen.

23:35

Net geen wereldrecord, ook derde sprong gaat mis

23:34

Geen wereldrecord

Het zal voor een andere keer zijn. Ook bij zijn derde poging raakt Duplantis niet over 6,25 meter.

23:34

Ook 2e poging gaat mis voor Duplantis

23:33

Derde keer, goede keer?

De tweede poging ziet er minder goed uit bij Duplantis. Nog één kans om zijn wereldrecord te verbeteren. Of spaart hij dat op voor de Olympische Spelen?

23:28

Duplantis is bij eerste poging onwaarschijnlijk dicht bij wereldrecord...

23:27

Net niet!

Hij was er dicht bij, maar voorlopig geen wereldrecord voor Duplantis. De Zweed haalt de hoogte, maar raakt de lat dan met zijn borst. Nog twee kansen.

23:21

De lat gaat naar 6,25 meter!

Zorgt Duplantis voor een climax van dit EK? De Zweed gaat het in elk geval proberen. Hij laat de lat op 6,25 meter leggen, zijn wereldrecord is 6,24 meter.

23:20

Kampioenschapsrecord voor Duplantis!

Alsof het niks is. Duplantis gaat vlot over 6,10 meter en stelt zijn eigen kampioenschapsrecord zo nog wat scherper.

23:20

Alsof het niets is! Duplantis weer met veel overschot over 6,10 meter

23:19

Duplantis laat de lat op 6,10 meter leggen. Nog geen wereldrecordpoging dus, maar wel een poging om het kampioenschapsrecord van 6,06 meter te verbeteren.

23:16

Wereldrecordpoging voor Duplantis?

Karalis kan geen mirakels verrichten en raakt niet over 6,02 meter. Hij sluit zijn EK wel af met zilver. Het is nu afwachten of Duplantis nog een wereldrecordpoging waagt.

23:16

Belgian Falcons: "Missen net die uitschieter vandaag, jammer: medaille zat er echt wel in"

23:13

Belgian Rockets: "We dromen nog allemaal van de Spelen"

23:11

Karalis gaat meteen voor 6,02 meter

Karalis gokt opnieuw. Hij past voor zijn tweede poging 5,97 meter en gaat meteen voor 6,02 meter. Duplantis laat die hoogte op zijn beurt aan zich voorbijgaan en dus moet Karalis als eerste weer aan de bak.

23:10

De eerste poging van Karalis op 5,97 meter gaat de mist in. De Griek heeft nog één kans, maar het zilver heeft hij sowieso al binnen.

23:09

Straf! Duplantis gaat met veel overschot over 5,97 meter

23:08

Duplantis over 5,97 meter

Geen probleem voor Duplantis, hij gaat vlot over 5,97 meter. Kan Karalis zichzelf overstijgen en hetzelfde doen?

23:06

Karalis past voor een tweede poging op 5,92 meter. Hij gokt en gaat meteen voor 5,97 meter. Duplantis moet daarop nu eerst in actie komen.

23:06

Belgian Falcons grijpen net naast medaille op de 4x100m, Italië wint met flinke voorsprong

23:05

Zesde plaats voor de Rockets

De Rockets zijn nog een plaatsje opgeschoven in de uitslag. Door de diskwalificatie van Zwitserland doen ze even goed als twee jaar geleden in München met de zesde plaats.

23:04

Tweede poging voor Karalis

Het lukt niet voor Karalis bij zijn eerste poging op 5,92 meter. Geen verrassing, zijn persoonlijk record is 5,86 meter.

23:02

Duplantis gaat vlot over 5,92 meter bij zijn eerste poging. Kan Karalis zijn voorbeeld volgen?

23:02

Je ziet dat het seizoensbeste van Broeders volstaat voor een medaille, maar je moet het hier kunnen doen. Daar draait het om.

Eline Berings
23:00

Ze zijn nog met twee in de finale van het polsstokspringen: Duplantis en Karalis. Het brons is voor de Turk Ersu Sasma.

22:56

Vierde plaats voor de Falcons!

Wat een wedstrijd ook van de Falcons! Jammer genoeg levert het geen medaille op. Verherstraeten kan in de laatste rechte lijn nog meestrijden voor brons, maar het is uiteindelijk de vierde plek voor België in 38"65.

Italië doet er nog maar eens een gouden plak bij in 37"82. Het zilver is voor Nederland, het brons voor Duitsland.

22:52

Olympisch ticket voor de Falcons?

De Rockets zijn dankzij hun tijd in de reeksen virtueel geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs, de Falcons hebben dat ticket nog niet veroverd. Daarvoor is vanavond een tijd onder 38”30 nodig.

De Belgische ploeg neemt het in de laatste finale van dit EK op tegen Denemarken, Zwitserland, Polen, Duitsland, Nederland, Italië en Frankrijk. Titelverdediger Groot-Brittannië strandde in de reeksen.

22:51

Verheyden: "Het zijn kansen op een medaille die je niet mag laten liggen"

22:50

Vermeulen: "Ik sta te trillen op mijn benen als ik het vertel"

22:49

Karalis op medaillekoers

De Griek Emmanouil Karalis is bij zijn eerste poging meteen over 5,87 meter gegaan en neemt zo een optie op een medaille in het polsstokspringen. Duplantis slaat deze hoogte over. Hij gaat meteen voor 5,92 meter.

22:49

Dit had ik totaal niet verwacht. Ik geloof het nog niet goed. Ik wist niet dat ik nog zo kon terugkomen. Ik sta hier te trillen op mijn benen.

Jochem Vermeulen
22:45

Belgian Rockets worden 6e op de 4x100m, Groot-Brittannië pakt goud

22:44

7e plaats voor de Rockets

Groot-Brittannië pakt de winst in de 4x100 meter in 41"91. Frankrijk verovert het zilver en brons gaat op de valreep nog naar Nederland. 

De Belgian Rockets eindigen op de 7e plaats in 43"48. Iets trager dus dan hun chrono in de reeksen, toen ze met Nkansa in de ploeg onder de 43 seconden doken.

22:42

Doen de Rockets beter dan in München?

Het EK is bijna voorbij, maar niet voordat er nog stevig geknald wordt op de 4x100 meter. Twee jaar geleden werden zowel de Belgian Falcons (m) als de Belgian Rockets (v) zesde in de EK-finale in München. Kunnen ze beter doen in Rome?

De Rockets komen eerst in actie. Vanuit baan twee nemen zij het op tegen Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Zwitserland, Spanje en titelverdediger Duitsland. Delphine Nkansa is er zoals bekend niet bij in de finale.

22:38

In de finale van het polsstokspringen zijn ze nog met vijf. De lat ligt intussen op 5,82 meter. Duplantis had daar als enige slechts één poging nodig.

22:34

Wat een wedstrijd van de Belgen!

Eline Berings
22:32

Jochem Vermeulen verrast met zilver op de 1.500m na gouden Ingebrigtsen, ook Verheyden knap vierde

22:31

Zilver voor Vermeulen!

Ongelofelijk! Met een onwaarschijnlijke versnelling pakt Vermeulen zilver! Verheyden verbaast ook en is vierde. Beide Belgen lopen een persoonlijk record én hebben hun olympisch ticket te pakken.

De winst is voor Jakob Ingebrigtsen in 3'31"95, een kampioenschapsrecord.

22:31

Ingebrigtsen slaat een gaatje. Verheyden en Vermeulen kunnen niet opschuiven.

22:30

Verheyden en Vermeulen lopen zij aan zij de laatste ronde in. Ingebrigtsen bepaalt nog steeds het tempo.

22:30

Verheyden zit nu meer achteraan, Vermeulen net buiten de top acht. Maar het zit nog allemaal bij elkaar.

22:29

Ingebrigtsen komt nu naar voren, de Brit Gourley volgt in zijn zog.

22:28

Twee Belgen vooraan

Vermeulen loopt in tweede positie, Verheyden in vierde positie. Ingebrigtsen houdt zich zoals gewoonlijk achteraan op.

22:26

Derde dubbel voor Ingebrigtsen?

Op het EK 2018 in Berlijn: goud op de 1.500 en 5.000 meter. Op het EK 2022 in München: goud op de 1.500 en 5.000 meter. Op het EK 2024 in Rome: goud op de 5.000 meter.

Jakob Ingebrigtsen kan vanavond voor de derde keer op rij een dubbelslag slaan op het EK. Afgelopen vrijdag was de Noor overtuigend de beste op de 5.000 meter en de olympische kampioen op de 1.500 meter is ook vanavond de uitgesproken favoriet.

22:26

Twee Belgen in de 1.500m-finale

Straks wordt het EK afgesloten met de finales van de 4x100 meter, maar eerst is er nog de finale van de 1.500 meter bij de mannen. Twee Belgen daarin met Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen.

Verheyden plaatste zich afgelopen maandag overtuigend voor de finale. Hij werd na een tactisch sterke race derde in zijn reeks. Vermeulen verging het minder goed. Hij werd bij het ingaan van de laatste ronde ten val gebracht en greep als achtste in zijn reeks naast een finaleticket, maar de Belg werd na een klacht opgevist.

22:23

Goud voor Mihambo

Mihambo probeert het nog eens bij haar laatste poging. Die levert geen verbetering meer op, maar dat hoefde ook niet meer. De Duitse pakt haar tweede Europese titel met 7,22 meter, een beste wereldjaarprestatie.

22:22

Kimeli: "In de laatste 2 rondes kom ik net beetje tekort"

22:22
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:21

Italiaanse vreugde voor zilver van Iapichino

De laatste sprong komt er niet meer uit bij De Sousa en dus worden de Italianen helemaal gek in het Stadio Olimpico. Hun Larissa Iapichino pakt het zilver in het verspringen en daar is de dochter van Fiona May duidelijk dolgelukkig mee. 

Het goud is voor topfavoriete Mihambo, het brons voor De Sousa.

22:20

Mikaella Assani is de pineut. Zij slaagt er niet meer in om zich te verbeteren en valt zo net naast het podium. Iapichino is nu zeker van een medaille. De Portugese De Sousa zal bepalen of het zilver of brons wordt.

22:18

Iapichino naar de tweede plek

Larissa Iapichino vraagt nog eens de steun van het Italiaanse publiek bij haar laatste poging in het verspringen. Die schreeuwen haar naar een prachtige sprong van 6,94 meter. Daarmee springt ze naar de tweede plaats. Het is nu bang afwachten voor Iapichino of de concurrentie haar nog voorbijgaat.

22:17

Kimeli wordt 14e op de 10.000 meter, Lobalu zegeviert

22:16

Kimeli gaf lang een heel goede indruk, maar de laatste 600 meter waren er te veel aan.

Eline Berings
22:14

14e plek voor Kimeli

Dominic Lobalu triomfeert na een prangende eindsprint. De Zwitser pakt goud in 28'00'32. Het zilver is voor de Fransman Yann Schrub, het brons voor de Spanjaard Thierry Ndikumwenayo.

Kimeli is uiteindelijk 14e geworden in 28'17"84.

22:13

Kimeli krijgt het nu moeilijk. Hij moet de eerste zes laten gaan.

22:12

Ze zijn nog met acht voor drie medailles. Kimeli is er nog bij.

22:12

Kimeli duikt de laatste 800 meter in vijfde positie in. Het is de Brit Dever die al rondenlang het tempo bepaalt.

22:11

Nog drie ronden

De 10.000 meter nadert zijn ontknoping en voorlopig ziet het er nog goed uit voor Kimeli. Hij zit mee in de kopgroep, in zesde positie.

22:07

Opstellingen Falcons en Rockets

De avond wordt straks afgesloten met de finales van de 4x100 meter. Dit zijn de opstellingen van de Belgische teams:

Belgian Rockets: Rani Vincke, Rani Rosius, Elise Mehuys en Janie De Naeyer (die Delphine Nkansa vervangt).

Belgian Falcons: Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten.

22:06

Kimeli mee vooraan

Nog drie kilometer in de finale van de 10.000 meter. Kimeli loopt nu in vijfde positie, maar het zit nog allemaal redelijk bijeen. Er zijn nog maar een vijftal atleten die rol hebben moeten lossen.

22:04

Net te weinig voor Iapichino

Larissa Iapichino grijpt voorlopig nét naast een medaille in het verspringen. Ze zet bij haar voorlaatste poging 6,90 meter neer en dat is welgeteld één centimeter minder dan Mikaella Assani op de derde plaats.

22:04

Belgian Cheetahs: "De hoop is nu eindelijk realiteit geworden"

22:03

Dit doet heel veel deugd. We hebben eindelijk die medaille. Het was een werk van lange adem, maar de beloning is er eindelijk uitgekomen. We wisten dat we finales moesten blijven halen en dat het dan wel eens zou lukken. Dit is een enorme vertrouwensboost voor de Spelen. Daar gaan we ook voor een medaille, dat is de droom.

Imke Vervaet
21:58

Kimeli gaat goed mee

Kimeli zit middenin het pak in de finale van de 10.000 meter. Alles zit nog compact bijeen en het tempo ligt niet verschroeiend hoog.

21:56

Belgian Tornados: "Dominanter kan eigenlijk bijna niet"

21:55

In de finale van het polsstokspringen zijn al zes atleten over 5,75 meter gegaan. Het is dus nog wachten tot we zicht krijgen op wie de echte medaillekandidaten zijn.

21:53

Dit is supermooi. Het werd verwacht dat we zouden winnen, maar dat maakt het ook moeilijker. De druk was enorm. Iedereen heeft het supergoed gedaan. De jongens hebben mij in een goede positie gebracht en ik heb redelijk gecontroleerd kunnen lopen.

Alexander Doom
21:49

Goud en brons voor Duitsland?

Het is Duitsland boven in de finale van het verspringen. De jonge Mikaella Assani gaat met een sprong van 6,91 meter naar de derde plek. Malaika Mihambo staat nog steeds op kop.

21:49

Dit is fantastisch, zeker na de teleurstelling van mijn vierde plek. Het is mooi om niet met lege handen naar huis te gaan. We hebben bijna van kop tot einde op kop gelopen. Dominanter kan bijna niet.

Jonathan Sacoor
21:45

Dolblije Cheetahs zien Tornados vanuit tribune goud pakken

21:43

Kan Kimeli schitteren op de 10.000 meter?

De atleten voor de finale van de 10.000 meter staan klaar. Daarbij ook onze landgenoot Isaac Kimeli en die zou wel eens kunnen meespelen voor de medailles. Vorige maand dook hij op de 5.000 meter in Stockholm nog onder de magische grens van 13 minuten met een straffe tijd van 12”56”53.

Twee jaar geleden begon Kimeli in München met grote verwachtingen aan de finale van de 10.000 meter, maar door een hamstringblessure moest hij uit de wedstrijd stappen. Kan hij die ontgoocheling vandaag doorspoelen met een topprestatie?

21:40

Slotworp van Vadlejch is goed voor goud in het speerwerpen

21:39

Vadlejch triomfeert in speerwerpen

Na goud in München wordt het zilver in Rome voor Julian Weber. Hij raakt bij zijn laatste poging niet meer voorbij de Tsjech Jakub Vadlecjh. Die gaat van zilver in München naar goud in Rome. Het brons is voor de Fin Oliver Helander.

21:39

Vadlejch doet het bij laatste worp!

Jakub Vadlejch heeft bij zijn laatste worp de leiding genomen in het speerwerpen met 88,65 meter. Kan Julian Weber bij zijn laatste poging alsnog goud pakken?

21:37

Het leek me niet de perfecte race voor Hodgkinson, maar zelfs dan pakt ze goud.

Eline Berings
21:36

Hodgkinson wint goud op de 800 meter

21:35

Hodgkinson pakt goud

Hodgkinson klaart de klus en verlengt haar Europese titel. De hele wedstrijd op kop lopen en het dan gewoon beheerst afmaken. Klasse van de Britse. Ze wint in 1'58"65. Gabriela Gajanova kwam in de laatste meters wel nog opvallend dichtbij, de Slovaakse pakt het zilver. Het brons is voor de Franse Anaïs Bourgoin.

Hodgkinson moet duidelijk wel even bekomen, ze is toch diep moeten gaan.

21:35

Het lijkt een zondagswandeling voor Hodgkinson. Ze laat het zo makkelijk lijken.

David Naert
21:34

Hodgkinson neemt meteen de leiding in de finale van de 800 meter.

21:32

Wie kan Hodgkinson van goud houden?

Na de aflossingen op de 4x400 meter is het weer aan de individuele atleten, te beginnen met de finale van de 800 meter bij de vrouwen. Daar is Keely Hodgkinson zonder twijfel de grootste kanshebber op goud. Zij was dit seizoen de snelste Europese atlete in 1’55”78.

Hodgkinson kroonde zich twee jaar geleden in München al tot Europees kampioene, pakte ook zilver op de Spelen in Tokio én was tweemaal tweede op een WK.


De Britten hoopten stiekem misschien op een Brits podium, maar met Alexandra Bell en Erin Wallace gingen twee van hun toppers er gisteren uit in de halve finales.

21:31

Beste wereldjaarprestatie van Mihambo

Mihambo grijpt de macht in de finale van het verspringen. En hoe! Met een sprong van 7,22 meter zet de Duitse een beste wereldjaarprestatie neer.

21:31

Beste wereldjaarprestatie van Mihambo in het verspringen

21:30

Ben Broeders raakt niet over 5,65 meter

21:29

Exit voor Broeders

Het is helaas niet allemaal vrolijkheid voor de Belgen vanavond. Ben Broeders is er ook bij zijn derde poging niet in geslaagd om over 5,65 meter te gaan. Hij is duidelijk bijzonder ontgoocheld.

21:27

GOUD! Bekijk ijzersterke race van de Belgian Tornados op de 4x400m

21:26

GOUD VOOR DE TORNADOS!

Doom doet het voor de Tornados! België is Europees kampioen!

De Tornados finishen in 2'59"84, dat is de beste Europese tijd dit jaar. Het zilver is voor Italië, Duitsland pakt het brons.

21:26

Doom heeft een gat. Hij gaat het halen.

21:25

Doom heeft een kleine marge op Italië. Loodst hij de Tornados naar goud?

21:25

Borlée gaat naar de kop. Doom kan als leider aan zijn 400 meter beginnen.

21:25

Borlée volgt in het zog van Italië. De rest volgt op korte afstand.

21:24

Vanderbemden zakt wat weg in de laatste rechte lijn. Hij geeft het stokje als tweede door aan Dylan Borlée.

21:24

Vanderbemden komt als eerste naar binnen. Kan hij de leiding vasthouden?

21:24

Sacoor loopt op kop. Vanderbemden kan met een kleine voorsprong aan zijn ronde beginnen. Italië is tweede.

21:23

Sacoor start uitstekend. Ook Italië is goed weg.

21:23

De Cheetahs kijken toe. Kunnen ze straks samen met de Tornados een feestje bouwen?

21:22

België is uitgesproken favoriet.

David Naert
21:21

Na zilver, nu goud voor de Tornados?

Na de Cheetahs is het aan de Tornados. Gisteren in de reeksen mochten kersvers Europees kampioen Alexander Doom en Jonathan Sacoor nog rusten, vanavond komen zij uiteraard wel in actie. Sacoor is de startloper, gevolgd door Robin Vanderbemden. Dylan Borlée komt als derde loper in actie en Alexander Doom neemt de laatste 400 meter voor zijn rekening.

De Tornados lopen in baan acht. Ze nemen het op tegen Portugal, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije en titelverdediger Groot-Brittannië.

Eerder dit jaar loodste Alexander Doom de Belgische ploeg nog naar goud op het WK indoor in Glasgow. Twee jaar geleden op het EK in München werd het zilver voor de Tornados. Pakken ze dit keer de Europese titel?

21:20

Derde poging voor Broeders

Ben Broeders is ook bij zijn tweede poging niet over 5,65 meter gegaan. Het wordt straks alles of niks.

21:19

Mihambo pas vierde

Malaika Mihambo heeft nog werk op de plank in de finale van het verspringen. De topfavoriete staat voorlopig pas op de vierde plek. De Portugese Agate De Sousa leidt de dans met een sprong van 6,87 meter.

21:16

Teleurstelling voor Dehning

In het speerwerpen is het niks geworden voor het jonge Duitse talent, Max Dehning. Hij kon zich na drie worpen niet bij de top acht scharen en dus houdt zijn finale op. Hij wordt laatste.

21:14

Misser voor Broeders op 5,65 meter

In de finale van het polsstokspringen heeft Ben Broeders net als op 5,50 meter een tweede poging nodig op 5,65 meter. Maar zes finalisten raakten daar bij hun eerste poging over, met daarbij uiteraard Duplantis.

21:12

Eindelijk een medaille voor de Cheetahs

De Cheetahs zijn gefinisht in 3'22"95, een seizoensbeste. Voor het eerst slagen ze erin om een medaille te pakken op een groot kampioenschappen na een rits ereplaatsen. Wat een topmoment voor de Cheetahs.

21:12

Knap! Belgian Cheetahs lopen naar brons op de 4x400 meter

21:11

Dit gaat mentaal voor een klik zorgen. Dit is een grote stap voorwaarts.

David Naert
21:09

BRONS VOOR DE CHEEETAHS!

Ze doet het! Ponette houdt stand en loodst de Cheetahs naar brons!

De winst is voor Nederland in 3'22"39. Ierland pakt het zilver

21:09

Bol ligt op kop. Polen komt nu opzetten. Het wordt moeilijk voor Ponette. Het zit dicht bij elkaar.

21:09

België ligt nog steeds op koers voor een medaille. Ponette begint aan de slotronde in derde positie.

21:08

Bolingo blijft in het zog van De Witte. Ierland nog steeds op kop.

21:07

België op derde plek

Ierland komt als eerste door na twee ronden. Imke Vervaet geeft het stokje als derde door aan Bolingo.

21:07

Van den Broeck geeft het stokje in tweede à derde positie door. Nederland ligt op kop.

21:06

Van den Broeck is goed gestart. Kan ze het volhouden?

21:05

Ze staan klaar. Kan Van den Broeck net als gisteren in de reeksen snel van start gaan en zo de Cheetahs lanceren?

21:00

Ponette vervangt Laus

Het is stilaan aftellen naar de finales van de 4x400 meter. De vrouwen komen eerst in actie, met daarbij de Belgian Cheetahs. Zij nemen het op tegen Spanje, Italië, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Polen en titelverdediger Nederland.

De Cheetahs lopen in baan vier. De opstelling is slechts op één plaats gewijzigd t.o.v. de reeksen. Naomi Van den Broeck is opnieuw de startloopster, gevolgd door Imke Vervaet en Cynthia Bolingo. Als slotloopster neemt Helena Ponette de plaats in van Camille Laus.

De Cheetahs hopen op dit EK beter te doen dan twee jaar geleden in München. Toen eindigden ze op de ondankbare vierde plaats, na Groot-Brittannië. De Britse vrouwen zijn er dit keer niet bij en dus stijgen de kansen op eremetaal. Een medaille halen op een groot kampioenschap is de Cheetahs nog nooit gelukt. Kan het in Rome wel?

20:59

Iapichino laat Italianen juichen

De Italiaanse fans in het Stadio Olimpico laten zich horen. Hun chouchou, Larissa Iapichino, pakt de leiding in het verspringen met een sprong van 6,82 meter.

20:55

5,65 meter is duidelijk iets te gemakkelijk voor polsstok-fenomeen Duplantis

20:53

Duplantis begint eraan

5,65 meter, dat is de hoogte waarop Mondo Duplantis een eerste keer in actie komt. Meer dan een opwarmertje is het niet voor de Zweed.

20:51

Maakt Mihambo favorietenrol waar?

Brons in 2016, goud in 2018 en zilver in 2022. Olympisch kampioen verspringen Malaika Mihambo heeft op het EK atletiek al elke medaille gewonnen, maar in Rome zal de Duitse enkel vrede nemen met goud. Door de afwezigheid van de Servische titelverdedigster en regerend wereldkampioene Ivana Spanovic is Mihambo de uitgesproken favoriete.

Mihambo zette gisteren haar favorietenstatus nog wat kracht bij in de kwalificaties met een indrukwekkende sprong van 7,03 meter, geen enkele Europese atlete sprong dit jaar verder. Annik Kälin was de op één na beste, de Zwitserse viel afgelopen zaterdag nog net naast het podium op de zevenkamp.

Het thuispubliek zal straks duimen voor Larissa Iapichino, dochter van tweevoudig wereldkampioene verspringen Fiona May.

20:49

Alle finalisten zijn over 5,50 meter gegaan in het polsstokspringen. Alleen Duplantis is nog niet in actie gekomen. De lat gaat naar 5,65 meter.

20:48

Wereldrecord voor Duplantis?

Aan nationale, persoonlijke en kampioenschapsrecords geen gebrek op dit EK, maar wereldrecords sneuvelden er nog niet. Dat zou wel eens kunnen veranderen in de finale van het polsstokspringen. Telkens Mondo Duplantis meedoet, is er immers een kans op een wereldrecord.

De Zweed verbeterde het wereldrecord intussen al ruim acht keer. De laatste keer was eind april op de Diamond League-meeting in het Chinese Xiamen toen hij over 6,24 meter ging.

20:45

Broeders zet misser recht

Bij zijn tweede poging op 5,50 meter lukt het gelukkig wel voor Broeders. Van de 13 finalisten zijn er maar 6 die bij hun eerste poging meteen over 5,50 meter gingen. Duplantis mengt zich uiteraard nog niet in de strijd.

20:44
20:41

De B-finale van de 10.000 meter, waar de minder sterke atleten in actie komen, is afgelopen. Jesus Ramos wint in 28'24"93 en zijn Spaanse landgenoot Menacho is tweede. 

20:40

Broeders opent met misser

Geen goed begin voor Ben Broeders in de finale van het polsstokspringen. Hij faalt bij zijn eerste poging op 5,50 meter.

20:40

Opstellingen Belgische aflossingsteams

Na 21 uur komen de Belgische aflossingsteams in actie in de finales van de 4x400 meter. Dit zijn de opstellingen:

Belgian Cheetahs
: Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo, Helena Ponette.

Belgian Tornados: Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan Borlée, Alexander Doom.

20:35

Meteen monsterworp van Weber bij zijn eerste poging

20:34

Weber pakt meteen uit

Julian Weber laat er geen gras over groeien. Bij zijn eerste worp zet hij meteen een indrukwekkende 85,94 meter neer. De Duitser neemt zo meteen de leiding in het speerwerpen.

20:26

Blijft Julian Weber op zijn troon zitten?

Na de polsstokspringers mogen ook de speerwerpers aan hun finale beginnen. Een finale zonder Belg, want Timothy Herman kon zich gisteren met een worp van 77,35 meter niet kwalificeren.

Topfavoriet voor het goud is titelverdediger Julian Weber. De Duitser gaf in de kwalificaties al zijn visitekaartje af, met 85,01 meter zette hij de beste worp neer. Ook Jakub Vadlejch en Lassi Etelätalo, de nummers 2 en 3 van het EK in München, zullen zich weer mengen in de medaillestrijd.

Ook in de gaten te houden: Max Dehning, de 19-jarige landgenoot van Weber. Met 90,20 meter heeft Dehning de beste wereldjaarprestatie achter zijn naam staan. Hij slaagde er wel maar nipt in om de finale te halen.

20:25

Het programma van de slotavond

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:23

Kan Broeders meedoen voor de medailles?

De eerste finale van de avond is die van het polsstokspringen. Zoals in wel meer nummers is ook hier een uitgesproken favoriet voor goud met Mondo Duplantis. De vraag is niet of hij voor de derde keer op rij de Europese titel pakt, wel hoe hoog het Zweedse polsstokfenomeen zal springen.

Zijn trainingsmaatje Ben Broeders staat ook in de finale, hij wist zich maandag met een sprong over 5,60 meter vlot te kwalificeren. Twee jaar geleden in München greep Broeders nog naast een finaleticket.

Broeders werd vorig jaar zevende op het WK outdoor in Boedapest en dit jaar zesde op het WK indoor in Glasgow. Schuift hij vanavond nog wat op en mag hij dromen van een medaille?

20:13

B-finale 10.000 meter

De slotavond op dit EK wordt op gang getrokken door de B-finale van de 10.000 meter. Hierin nemen de “mindere goden” het tegen elkaar op, medailles vallen er niet te verdienen. In de A-finale zien we straks om 21.44 uur onze landgenoot Isaac Kimeli terug. Hij is ook een kanshebber op een medaille.

20:12

Groen licht voor Doom

Alexander Doom klaagde na zijn triomf op de 400 meter over last aan zijn psoas, dat is de spier tussen de adductoren en de quadriceps. Gelukkig kan de kersverse Europese kampioen vanavond gewoon meedoen met de Belgian Tornados in de finale van de 4x400 meter.

Jonathan Sacoor zal de startloper zijn en geeft het stokje door aan Robin Vanderbemden. Dylan Borlée en Alexander Doom moeten de klus dan afmaken.

20:06

Schuift België nog op in de medaillestand?
goud
zilver
brons
totaal
1.
Italië
10
7
3
20
2.
Frankrijk
4
3
6
13
3.
Noorwegen
3
2
1
6
4.
Zwitserland
3
1
4
8
5.
Groot-Brittannië
2
4
5
11
6.
Nederland
2
3
4
9
10.
België
2
0
1
3


20:03

Italië grote slokop, België 10e

Een EK in eigen land stuwt atleten naar ongekende hoogtes, dat bewijst ook dit kampioenschap in Rome. Italië is met 20 medailles de grote slokop op dit EK. Het pakte 10 keer goud, 7 keer zilver en 3 keer brons. Frankrijk, de nummer twee in de medaillestand, komt met 13 medailles niet eens in de buurt.

België staat bij het ingaan van de slotavond 10e in de medaillestand met 3 medailles. Nafi Thiam en Noor Vidts zorgden voor goud en brons in de zevenkamp, Alexander Doom deed daar een prachtige Europese titel bij op de 400 meter. Wie weet zorgt hij vanavond met de Belgian Tornados voor nog meer eremetaal.

19:54

Tien finales

Het EK atletiek in het prachtige Stadio Olimpico bereikt vanavond zijn apotheose. Geen reeksen, halve finales of kwalificaties meer. Alleen maar finales, tien stuks zelfs.

De aflossingsteams strijden voor de medailles op de 4x400 meter en de finales van de 4x100 meter vormen het sluitstuk van dit EK.

Bij de mannen staan er voorts nog Europese titels op het spel in het polsstokspringen, het speerwerpen, de 10.000 en 1.500 meter. Slechts twee individuele finales bij de vrouwen: het verspringen en de 800 meter.

08:24

Welkom!

De slotdag van het EK atletiek wordt er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Liefst 8 Belgen/Belgische teams zijn vanavond te bewonderen in finales.

Polsstokspringer Ben Broeders bijt de spits af om 20.20 uur. Iets voorbij de klok van 21 uur proberen de Belgian Cheetahs en Belgian Tornados een gooi te doen naar glorie.

In de finales van de individuele loopnummers is het uitkijken naar Isaac Kimeli (10.000 meter), Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen (allebei 1.500 meter).

Afsluiten doen we met de Belgische aflossingsteams op de 4x100 meter: de Belgian Rockets (v) en de Belgian Falcons (m).

Hoeveel medailles vallen er vanavond nog in het Belgische EK-mandje?