Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
2
Coco Gauff
7988
3
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
7
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
9
Maria Sakkari
3980
10
Ons Jabeur
3748

Nu al 4 titels, waar stopt Swiatek? Roland Garros-legendes Henin en Evert maken al plaats: "Ze is de baas"

 ma 10 juni 2024 16:26
Iga Swiatek.

Krijgen we na Rafael Nadal de dynastie van Iga Swiatek op Roland Garros? Met 4 titels in 5 jaar reikt de Poolse naar de sterren. Dat voelen ook Justine Henin en Chris Evert, twee iconen in Parijs. "Er zitten gewoon geen gaten in haar spel."

Zou er gravel door de aderen van Iga Swiatek stromen? Op de gemalen baksteen voelt de Poolse nummer 1 van de wereld zich het best.

 

Na de titels op Madrid en Rome stak de 23-jarige ook voor de 4e keer Roland Garros op zak, haar derde op een rij. Een hattrick in Parijs, dat was al geleden van Justine Henin in 2007.

 

Ook voor Henin was de "terre battue" een speeltuin. "Ik ben opgegroeid op gravel. Ik vond het enorm leuk om een ander spel te ontwikkelen voor die ondergrond", vertelt onze landgenote aan de WTA.

 

En dat blijkt ook de sterkte van Swiatek. "Iedereen speelt op gravel alsof ze op hardcourt spelen", ziet Henin. "Dat maakt die ondergrond moeilijk voor veel speelsters, maar niet voor Iga. Als je haar bezig ziet, is er weinig concurrentie."

 

Swiatek evenaarde Henin al met 4 titels in 5 jaar. "Ze kan er meer winnen dan ik, dat is zeker", aldus Henin.

 

"Iga is de baas. Het is moeilijk om lange tijd op de troon te zitten, maar Iga heeft iets speciaals. Als ze gemotiveerd blijft, kan ze nog veel winnen op Roland Garros.

Swiatek kan er meer winnen dan ik, dat is zeker.

Justine Henin

De teller van Swiatek staat op 4. Alleen Chris Evert (7) en Steffie Graf (6) hebben meer titels gepakt in Parijs.

 

Evert twijfelt er zelfs niet aan dat haar record over enkele jaren op naam van de Poolse staat. "Absoluut", zegt ze bij AP. "Iga is op een missie. Ze heeft alle ingrediënten om de grote kampioene te worden."

 

Swiatek heeft alvast de wapens om net als Rafael Nadal een dynastie neer te zetten op Roland Garros: een sterke forehand, een uitstekende slide en een even efficiënte opslag als return.

 

"Er zitten gewoon geen gaten in haar spel", aldus Evert. "Ze is een van de meest solide speelsters. Eenmaal dat ze vertrouwen heeft, valt ze niet meer af te stoppen."

Lego bouwen

Swiatek is niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal ijzersterk. Dat toonde ze op Roland Garros nog maar eens tegen Naomi Osaka in de 2e ronde.

 

Bij een 2-5-achterstand in de derde set liet de Poolse het hoofd niet hangen, maar werkte ze een setpunt weg en won ze nog met 7-5.

 

De nummer 1 van de wereld begon al vroeg te werken met een sportpsycholoog, die haar vergezelt op de grote toernooien. Daria Abramowicz leerde Swiatek om zich af te sluiten van de buitenwereld. Stress op de hotelkamer? Die kon ze wegwerken door met Lego te bouwen.

 

Het helpt haar alvast om een indrukwekkend palmares uit te bouwen. "Zelfs als ik win, blijft het niet in mijn hoofd hangen", gaf Swiatek al toe. "Ik vier één dag en dan kijk ik alweer vooruit."

 

Zo steekt de Poolse erbovenuit in het vrouwentennis. "Iedereen op het hoogste niveau speelt geweldig tennis, maar de speelsters die mentaal de meest stressvolle momenten aankunnen, zijn de kampioenen", zei ze.

 

Waar eindigt de teller van Swiatek?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: