" "
Iga Swiatek, nummer 1 van de wereld, wint voor de vierde keer Roland Garros.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11285
2
Coco Gauff
8173
3
Aryna Sabalenka
7061
4
Elena Rybakina
6376
5
Jasmine Paolini
5373
6
Jessica Pegula
4665
7
Zheng Qinwen
4025
8
Maria Sakkari
3925
9
Danielle Collins
3702
10
Barbora Krejcíková
3573

Genadeloze Iga Swiatek walst over onmondige Jasmine Paolini en wint 4e Roland Garros na 10 games op een rij

 za 8 juni 2024 16:21

Iga Swiatek heeft haar heerschappij op Roland Garros met 1 jaar verlengd. Net als Justine Henin en Monica Seles pakt de Poolse een derde Parijse graveltitel op een rij. De Italiaanse Jasmine Paolini verraste met een snelle break in haar eerste grandslamfinale, maar wist daarna van geen hout meer pijlen te maken tegen een dominante nummer 1, die met 2020 erbij nu 4 keer Roland Garros won.

Jasmine Paolini is de nummer 15 van de wereld en stond op haar 28e in het jaar van haar doorbraak voor het eerst in haar carrière in de finale van een grandslamfinale. Tot dit toernooi was een 4e ronde in de Australian Open in januari haar beste resultaat.

Met Iga Swiatek stond aan de overkant een ervaren rot, die al jaren bovenaan de ranking staat. En voor wie Roland Garros een speeltuin is.

De 23-jarige topfavoriete had even nodig om onder stoom te komen en maakte daarbij in het begin even wat veel onnodige fouten, zodat Paolini opvallend genoeg als eerste brak. Met 1 winner en 1 fout in 3 spelletjes kwam ze 1-2 voor.

Het schudde Swiatek wakker, want plots was de focus er wel. De nummer 1 veranderde in een roofdier en gunde Paolini niks meer. Met 3 breaks op een rij (2x op love) stond er na 34 minuten 6-2 op het bord.

In set 2 ging Swiatek gewoon op haar elan door. Ze dreef het tempo de hoogte in, gaf bijwijlen tennisles en profiteerde van de te ondiepe ballen met te weinig vaart van Paolini, die ook te veel onnodige fouten ging maken.

Die was er even haar lach bij verloren. Ook al omdat ze de kans liet liggen om er 1-1 van te maken in de 2e set.

6 keer sloeg Swiatek op, nadat ze haar service uit handen had gegeven, en daarin gunde ze de Italiaanse maar 7 punten. Ze stoomde door naar 5-0. 

Het leek een strenge afstraffing te worden, maar een makkelijke volley buiten gaf Swiatek Paolini de kans om de 0 weg te werken. En die greep ze met een mooie bal in. de hoek.

In het slotspelletje liet Paolini nog wat vlagen zien van haar kwaliteiten, maar met een bal te ver achter de achterlijn gaf ze Swiatek een matchbal cadeau. Die die benutte met een keiharde opslag, waarvan de return hoog en ver buiten dwarrelde.

(lees voort onder foto)

Swiatek: "Ik lag er in de 2e ronde bijna uit"

Zoveel winners Swiatek sloeg, zoveel fouten maakte Paolini: 18. Het was een beetje een einde in mineur voor de Italiaanse, die volgende week wel de top 10 binnenduikt als 7e.

"Hier in Parijs tegen Iga spelen, is wellicht de grootste uitdaging die er bestaat", reageerde ze na de partij. "Ik ben trots op mezelf." Waarop ook wat Franse en zelfs Poolse woordjes volgden, tot groot jolijt van de Franse en Poolse aanwezigen.

Paolini heeft immers langs moederszijde Ghanees/Deens/Pools bloed door de aderen stromen. "Het was een geweldige 15-daagse. En morgen speel ik nog de dubbelfinale."


Swiatek, die in de aanloop ook in Madrid en Rome had gewonnen, bevestigde haar statuut van gravelkoningin. Al scheelde het maar 1 puntje tegen Naomi Osaka in de 2e ronde of ze lag eruit. Daar herinnerde ze het Parijse publiek aan: "Je t' aime. Het is tof dat jullie achter mij bleven staan. Tot volgend jaar." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per faselaatste update: ongeveer 2 maanden geleden

16:17

6-2, 6-1, nummer 4 voor Swiatek

Paolini laat nog even wat vlagen zien van haar kwaliteiten, zodat ze tot 30-30 mee kan in het laatste spelletje.

Met een onnodige bal te ver achter de achterlijn krijgt Swiatek van Paolini een eerste matchpunt cadeau.

Dat benut de Poolse meteen met een keiharde eerste opslag. De return gaat hoog én buiten. 

Swiatek valt op de knieën en spurt de tribune in naar haar team. Ze had 1 uur en 8 minuten nodig voor een 3e triomf in Parijs op een rij, een 4e met 2020 erbij.

16:16

0 Paolini is weg

Het wordt geen 6-0 in set 2. Swiatek gaf Paolini een kansje en die benutte dat met een knappe bal in de hoek.

Ze kan nog eens lachen: 6-2, 6-1 staat beter dan 6-2, 6-0. Aan Swiatek nu om het af te maken.

16:12

Geen matchbal

Bij 5-0, 30-30 krijgt Swiatek een makkelijke volley aan het net, maar ze zet de bal buiten. 

16:09
16:07

5-0

Paolini brengt de ballen soms niet diep genoeg en dat straft Swiatek meteen af. En als de Italiaanse de ballen dan nog eens buiten slaat, wordt het helemaal makkelijk: 5-0.

Swiatek wint 10 games op een rij en mag het op de opslag van Paolini afmaken.

16:03

Tennisles

Swiatek benadert de perfectie en Poalini vindt geen oplossing voor het dominante spel van de nummer 1.

Na 53 minuten en weer een break staat het 4-0 in set 2. En de Poolse mag nu zelf weer gaan opslaan.

16:01

Afstraffing

Het wordt een pijnlijke affaire voor Paolini. Sinds ze in het derde spelletje door de opslag ging van Swiatek, gunde de Poolse haar nog maar 3 (!) puntjes in 4 servicegames.

Met een opslagspel op love maakt Swiatek er 3-0 van.

Dit kan niet meer mislopen.

15:55

Lach wordt traan

Eindelijk kregen we nog eens een lach te zien op het gelaat van Paolini, maar ze kon haar kans op 1-1 niet benutten.

Enkele onnodige fouten verder staat het plots 2-0.

15:54
15:53

6 games op een rij

Swiatek laat haar prooi niet meer los. Ze mept hard en precies, Paolini gaat forceren. Ze kan maar een puntje pakken. 1-0 in set 2.

15:45

6-2 in 34 minuten

Paolini weet niet waar ze het heeft. Weer serviceverlies op love. Met 3 breaks op een rij knalt Swiatek van 1-2 achter naar 6-2-setwinst in 34 minuten.

De cijfers zien er plots heel anders uit. Paolini sloeg 8 fouten en 3 winners, Swiatek 8 fouten en 10 winners.

15:42

5-2

Sinds de Poolse haar opslag weggaf naar 1-2 kon Paolini nog maar 4 puntjes winnen.

Swiatek laat er geen gras over groeien en staat plots 5-2 voor. Ze speelt het telkens goed uit. Ze spreidt haar slagen goed, waardoor er veel ruimte komt om de bal te leggen waar Paolini niet is.

15:35

4-2

Paolini gaat nu - door het tempo van Swiatek - meer fouten maken. Met een bal in het net gunt ze haar opponente een breakbal. Na een dubbele fout maakt die er 4-2 van.

15:34

Erop en erover: 3-2 Swiatek

Met liefst 7 punten op een rij na haar opslagverlies heeft Swiatek de focus helemaal te pakken. Ze gooit het ritme de hoogte in en laat Paolini lopen. Die kan niet op tegen zoveel geweld: 3-2.

15:31

Meteen rebreak van Poolse

Swiatek is wakker. Ze breekt terug op love: de 2-2 is een feit.

15:29

Paolini breekt als eerste

Swiatek wint het eerste opslagspel en krijgt in game 2 het eerste breakpunt, maar Paolini werkt het weg.

In het volgende spelletje slaat de Italiaanse wel toe bij haar eerst breakkans: 1-2.

De Italiaanse hield het bij 1 winner en 1 error, Swiatek zit na 3 games aan 5 winners en 7 fouten.

14:39

Road to Final

Swiatek wipte in de halve finale de Amerikaanse Coco Gauff (WTA-3) in een heruitgave van de finale van 2022. In de kwartfinale was ze te sterk voor de Tsjechische Marketa Vondrousova (WTA-6), die in 2019 de finale speelde in Parijs en vorig jaar Wimbledon won.

Paolini klopte in de HF de Russische 17-jarige Mirra Andrejeva (WTA-38) in 2 korte sets. In de KF moest de Kazakse medefavoriete Jelena Rybakina eraan geloven, de nummer 4 van de wereld en winnares van Wimbledon 2022.

14:38

Derde onderlinge duel

Het wordt het derde duel tussen Swiatek en Paolini. Zowel op het WTA-toernooi in Praag in 2018 als in de eerste ronde van de US Open in 2022 was de Poolse in 2 sets te sterk voor de Italiaanse.