Ga naar de inhoud
" "
Iga Swiatek, nummer 1 van de wereld, wint voor de vierde keer Roland Garros.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
2
Coco Gauff
7988
3
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
7
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
9
Maria Sakkari
3980
10
Ons Jabeur
3748

Genadeloze Iga Swiatek walst over onmondige Jasmine Paolini en wint 4e Roland Garros na 10 games op een rij

 za 8 juni 2024 16:21
Roland Garros
Iga Swiatek (1, 1)
Jasmine Paolini (7, 12)
einde
6
set 1
2
6
set 2
1

Iga Swiatek heeft haar heerschappij op Roland Garros met 1 jaar verlengd. Net als Justine Henin en Monica Seles pakt de Poolse een derde Parijse graveltitel op een rij. De Italiaanse Jasmine Paolini verraste met een snelle break in haar eerste grandslamfinale, maar wist daarna van geen hout meer pijlen te maken tegen een dominante nummer 1, die met 2020 erbij nu 4 keer Roland Garros won.

Jasmine Paolini is de nummer 15 van de wereld en stond op haar 28e in het jaar van haar doorbraak voor het eerst in haar carrière in de finale van een grandslamfinale. Tot dit toernooi was een 4e ronde in de Australian Open in januari haar beste resultaat.

Met Iga Swiatek stond aan de overkant een ervaren rot, die al jaren bovenaan de ranking staat. En voor wie Roland Garros een speeltuin is.

De 23-jarige topfavoriete had even nodig om onder stoom te komen en maakte daarbij in het begin even wat veel onnodige fouten, zodat Paolini opvallend genoeg als eerste brak. Met 1 winner en 1 fout in 3 spelletjes kwam ze 1-2 voor.

Het schudde Swiatek wakker, want plots was de focus er wel. De nummer 1 veranderde in een roofdier en gunde Paolini niks meer. Met 3 breaks op een rij (2x op love) stond er na 34 minuten 6-2 op het bord.

In set 2 ging Swiatek gewoon op haar elan door. Ze dreef het tempo de hoogte in, gaf bijwijlen tennisles en profiteerde van de te ondiepe ballen met te weinig vaart van Paolini, die ook te veel onnodige fouten ging maken.

Die was er even haar lach bij verloren. Ook al omdat ze de kans liet liggen om er 1-1 van te maken in de 2e set.

6 keer sloeg Swiatek op, nadat ze haar service uit handen had gegeven, en daarin gunde ze de Italiaanse maar 7 punten. Ze stoomde door naar 5-0. 

Het leek een strenge afstraffing te worden, maar een makkelijke volley buiten gaf Swiatek Paolini de kans om de 0 weg te werken. En die greep ze met een mooie bal in. de hoek.

In het slotspelletje liet Paolini nog wat vlagen zien van haar kwaliteiten, maar met een bal te ver achter de achterlijn gaf ze Swiatek een matchbal cadeau. Die die benutte met een keiharde opslag, waarvan de return hoog en ver buiten dwarrelde.

(lees voort onder foto)

Swiatek: "Ik lag er in de 2e ronde bijna uit"

Zoveel winners Swiatek sloeg, zoveel fouten maakte Paolini: 18. Het was een beetje een einde in mineur voor de Italiaanse, die volgende week wel de top 10 binnenduikt als 7e.

"Hier in Parijs tegen Iga spelen, is wellicht de grootste uitdaging die er bestaat", reageerde ze na de partij. "Ik ben trots op mezelf." Waarop ook wat Franse en zelfs Poolse woordjes volgden, tot groot jolijt van de Franse en Poolse aanwezigen.

Paolini heeft immers langs moederszijde Ghanees/Deens/Pools bloed door de aderen stromen. "Het was een geweldige 15-daagse. En morgen speel ik nog de dubbelfinale."


Swiatek, die in de aanloop ook in Madrid en Rome had gewonnen, bevestigde haar statuut van gravelkoningin. Al scheelde het maar 1 puntje tegen Naomi Osaka in de 2e ronde of ze lag eruit. Daar herinnerde ze het Parijse publiek aan: "Je t' aime. Het is tof dat jullie achter mij bleven staan. Tot volgend jaar." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.