Ga naar de inhoud

Dag 1 WK judo: Belgen stranden in 2e ronde, Verstraeten out tegen nummer 1 van de wereld

 zo 19 mei 2024 12:41
" "
Jorre Verstraeten (blauw) verloor van de nummer 1 uit Taiwan.

De Belgische judoka's hebben niet kunnen verrassen op de openingsdag van het WK judo in Abu Dhabi. Jorre Verstraeten (-60 kg), Amber Ryheul (-52 kg), Loïs Petit en Ellen Salens (beiden -48 kg) sneuvelden allemaal in de tweede ronde.

Jorre Verstraeten (IJF-22) won in zijn eerste ronde nog van de Congolees Arnold Kisoka (IJF-69), maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in de Taiwanee Yung Wei Yang, nummer 1 van de wereld. Die pakte uit met een waza-ari, die hij nog net op de tatami inzette.

Amber Ryheul (IJF-30) kende een gelijkaardig WK. Ze had in de eerste ronde geen problemen met de Indiase Shraddha Kadubal Chopade (IJF-108). Tegen de Duitse Mascha Ballhaus (IJF-10) kon ze echter niet stunten.

In de categorie tot 48 kg kwamen 2 Belgische vrouwen op de tatami. Loïs Petit (IJF-49) was vrij in de eerste ronde en verloor in de tweede ronde van de Russische Sabina Giljazova (IJF-11) met waza-ari.

Ellen Salens (IJF-46) opende met ipponwinst tegen de Turkmeense Koerbanaj Koerbanova (IJF-63) en ging vervolgens met dezelfde score onderuit tegen de Japanse Watana Koga (IJF-9).

Salens was niet tevreden achteraf: "Ik wilde een mooi gevecht afleveren en wist dat ik heel alert moest zijn op de grond. Maar ik was te nonchalant op de grond. En op dit niveau betaal je dat cash. Dat is jammer."

"Ik wilde hier nog eens tonen wat ik in mijn mars heb, zoals op het EK (waar ze 7e werd, red). Ik ga niet naar Parijs, daarvoor heb ik een tijd geleden al alle hoop opgegeven."

Belangrijk voor Parijs 2024

Maandag komt Mina Libeer (-57 kg) in actie in Abu Dhabi. Dinsdag is het de beurt aan Matthias Casse (-81 kg), de wereldkampioen van 2021, Jarne Duyck (-81 kg) en Alessia Corrao (-63 kg).

Woensdag komen Gabriella Willems (-70 kg), Vicky Verschaere (-78 kg) en Sami Chouchi (-90 kg) op de tatami en donderdag is Toma Nikiforov (-100 kg) aan zet.

Op 23 juni wordt de olympische ranking afgesloten. 17 judoka's per categorie plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Nadien worden per continent judoka's toegevoegd om aan 24 deelnemers te komen.

Nummer 1 van de wereld Matthias Casse is al zeker van de Spelen, net als Jorre Verstraeten. Ook Toma Nikiforov en Mina Libeer staan er goed voor. Sami Chouchi, Gabriella Willems en Amber Ryheul liggen in de weegschaal.

Gerelateerd: