Ga naar de inhoud

Van speedo naar skinsuit: wie is Jacco Verhaeren en waarom wordt hij de sterke man van Visma-Lease a Bike?

 za 18 mei 2024 10:03
Jacco Verhaeren is dit seizoen al aan de slag bij de performance cel van Visma-Lease a Bike.

De huidige sportief directeur trekt naar voetbalclub AZ, zijn vervanger wordt uit het zwembad geplukt. Website Wielerflits.nl lanceerde donderdag het bericht dat Visma-Lease a Bike met Jacco Verhaeren een vervanger heeft gevonden voor Merijn Zeeman. Achtergrond bij waarom en hoe de succesvolle zwemcoach de wielerploeg zal versterken. 

De Olympische Spelen in Parijs worden voorlopig de laatste plons van Jacco Verhaeren in het zwembad als zwemcoach.

 

Als we de Nederlandse media mogen geloven, neemt de Nederlander vanaf 2025 het stokje over van Merijn Zeeman bij Visma-Lease a Bike.

 

Sportief directeur Zeeman vormde sinds 2013 een uitermate succesvolle tandem met CEO Richard Plugge, maar snuift na dit seizoen frisse lucht op in Alkmaar. Zeeman gaat aan de slag bij voetbalclub AZ.

 

Visma-Lease a Bike speurde binnen én buiten de eigen gelederen naar een vervanger en volgens Wielerflits en NOS is er witte rook: Jacco Verhaeren wordt de nieuwe patron.

 

Voor de kopmannen en staf van de Nederlandse topploeg is Verhaeren geen wildvreemde. Afgelopen winter werd de 55-jarige Nederlander al aan boord gehaald om zijn inzichten uit andere sporten te delen met de wielerploeg.

Ik wil de wielersport beter leren kennen en zal mijn input over performance en trainingen geven. Dat zal ik doen met mijn zwembril op.

Jacco Verhaeren bij zijn toetreding tot de technische staf eind 2023

Kruisbestuiving is een denkproces waar Visma-Lease a Bike en mastermind Zeeman op kop namelijk volop in geloven.

 

De ploeg wilde zich vorig jaar bij het rijtje iconische sportteams zoals onder meer de All Blacks en de Chicago Bulls scharen en is daar dankzij de eindzege in de 3 grote rondes ook in geslaagd.

 

Zeeman was een grote voorstander van die interactie, wisselde regelmatig van gedachten met voetbalcoach Erik ten Hag en vond ook in Verhaeren een ideale gesprekspartner.

 

"We werken samen omdat we onze kennis willen delen", vertelde Verhaeren eind 2023 over zijn toetreding tot de technische staf.

 

"Ik wil de wielersport beter leren kennen en zal mijn input over performance en trainingen geven. Dat zal ik doen met mijn zwembril op."

Zwemcoach Jacco Verhaeren zou de opvolger worden van Merijn Zeeman.

Geen 1 op 1

Zijn zwemgadgets zal Jacco Verhaeren na Parijs 2024 opbergen. De man achter de olympische successen van onder meer Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo is nu nog aan de slag bij de Franse zwemploeg.

 

Daarna zal hij Visma-Lease a Bike "met een helikopterview aansturen", zo vertelt journalist Raymond Kerckhoffs, die de primeur donderdag deelde bij Wielerflits.

 

"Ik noem hem dus geen 1 op 1-vervanger van Zeeman. Zo kan ik me niet voorstellen dat hij de onderhandelingen met de managers van renners zal voeren."

 

"Verhaeren zal kijken naar de trainingsaanpak, het coachgedeelte. Het is dan ook duidelijk dat ploegleider Grischa Niermann en Mathieu Heijboer, head of performance, eveneens een stap zullen zetten."

 

"De wielertechnische zaken zullen door dat duo aangestuurd worden, de nieuwe inzichten zullen van Verschaeren komen. Hij is de man van de kruisbestuiving."

Jacco Verhaeren was door zijn werk als bondscoach bij Australië en Frankrijk een beetje uit beeld verdwenen bij ons, maar hij heeft het Nederlandse zwemmen echt wel op de kaart gezet.

journalist Raymond Kerckhoffs

Kerckhoffs, gepokt en gemazeld in de wielersport, beschrijft Verhaeren als "een aimabele man met zeer veel aanzien in Nederland".

 

"Hij was door zijn werk als bondscoach bij Australië en Frankrijk een beetje uit beeld verdwenen bij ons, maar hij heeft het Nederlandse zwemmen echt wel op de kaart gezet."

 

"Zijn aanstelling, die wel nog bevestigd moet worden, was enerzijds een verrassing omdat hij geen verleden heeft in de wielersport, maar het was al snel duidelijk dat Visma-Lease a Bike op zoek zou gaan naar een buitenstaander om Zeeman te vervangen."

 

"De ploeg zoekt naar nieuwe kennis en hij was al bij dit team betrokken. Zeeman en Heijboer stonden overigens al vele jaren met hem in contact."

Jacco Verhaeren moet de Franse zwemdelegatie laten schitteren in Parijs.

Pieken op het juiste moment

Maar waar kan dan net de toegevoegde waarde liggen van de verfrissende blik van Verhaeren? Het is en blijft toch een sprong in het diepe. 

 

"Ik ben natuurlijk geen zwemexpert", zegt de Nederlandse journalist, "maar in de zwemsport zijn de piekperiodes veel beperkter. Je mikt op de grote kampioenschappen en vooral de Spelen."

 

"In de zwemsport weet men dus heel goed hoe je moet pieken naar bepaalde tijdsperiodes. En net dat gegeven wordt steeds belangrijker in de wielersport."

 

"Vroeger móést je Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico rijden om top te zijn in de klassiekers. Kijk nu naar Mathieu van der Poel: hij heeft dit voorjaar 7 koersen gereden en trekt ook zonder competitie naar de Tour."

 

"Het gaat dus om een andere kijk op de topsport en dergelijke zaken kenmerken het zwemmen: heel veel trainen, heel weinig wedstrijden."

 

Al verwacht Kerckhoffs onder Verhaeren geen tabula rasa. "Hij zou wel gek moeten zijn om alles te veranderen, net omdat deze ploeg zo succesvol is."

 

"Hij staat open voor alles, maar ik ken hem als iemand die beseft dat je eerst het DNA van een ploeg moet begrijpen voor je aan veranderen kan of wil denken. Anders ga je... kopje-onder."

Gerelateerd: