Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Talent-in-vorm Joseph Blackmore wint Luik-Bastenaken-Luik bij beloften

 za 13 april 2024 17:42
" "
Joseph Blackmore had 5 seconden voorsprong op de Belg Robin Orins.

Joseph Blackmore is naam aan het maken op een wegfiets. De 21-jarige Brit van Israel-Premier Tech Academy won drie dagen na zijn vierde plaats in de Brabantse Pijl bij de elite solo Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Onze landgenoot Robin Orins (22) finishte als tweede. De 19-jarige Noor Jørgen Nordhagen was derde.

Bekijk de finish:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Blackmore boekt ene na andere succes in 2024

Traditioneel vindt L-B-L U23 een week voor die van de profs plaats. De beloften kregen 175 km van Bastenaken naar Blegny voor de wielen.

Het eerste deel van de koers regende het aanvallen, allemaal teruggehaald door het peloton. Op 65 km van de aankomst kwam Victor Vaneeckhoutte (Lotto-Dstny) alleen op kop in de aanloop naar Côte de la Vecquée.

Bij de beklimming van La Redoute was zijn lied uitgezongen, met Maxence Place ging een andere Belg erop en erover. Place kwam alleen boven, maar kort na La Redoute kwam de voorwacht weer samen.

In een geanimeerde finale raakten 10 renners voorop, waaruit Nordhagen op 20 km van de streep wegreed. 8 km verder sloten 6 renners aan, onder wie Orins, Emiel Verstrynge en Blackmore.

Die laatste plaatste zijn move op de Côte de Bolland, de laatste hindernis van de dag. Niemand zag de Brit nog terug. 

Mijn seizoensbegin is niet slecht, hé.

Joseph Blackmore

Ook de tweede en de derde kwamen op enkele seconden van elkaar solo over de streep. 

Voor Blackmore was het de 7e overwinning van het jaar. En dat voor een renner die pas vorig jaar voor het eerst op de weg reed. Blackmore heeft een verleden als offroadrenner, voornamelijk in het veld en op de mountainbike.

Hij won dit jaar al het eindklassement van de Ronde van Rwanda (2.1/mét 2 ritzeges), het eindklassement van de Ronde van Taiwan (2.1) én begin april van Circuit des Ardennes (2.2/1 ritzege). En afgelopen woensdag was hij dé ontdekking in de Brabantse Pijl, hij spurtte mee om de zege, behaald door Benoit Cosnefroy.

"Ik ben heel gelukkig met deze winst. Mijn seizoensbegin is niet slecht, hé", lachte hij. "De kopgroep was erg sterk en er waren heel wat aanvallen, maar ik wist op de top van de laatste klim te ontsnappen en net wat voorsprong te bewaren."

Blackmore volgt op de erelijst de Italiaan Francesco Busatto op.

Orins, 3e in Roubaix en 2e in Luik: "Kan enkel tevreden zijn"

Robin Orins was na zijn 3e plaats in Parijs-Roubaix vorige week blij met zijn tweede plaats: "Ik kan niet anders dan tevreden zijn met de tweede plek, want Blackmore was van bij het begin de sterkste."

"Ik kon niet mee bij zijn aanval op de slotklim. Ik dacht nog kansen te hebben om hem bij te halen met de streep in zicht, maar het was onmogelijk."

"Ik ben dus blij met mijn 2e plaats een week na mijn 3e plaats in Roubaix, wat een totaal andere koers was."

"Ik mag zeggen dat mijn aprilmaand goed is, volgende week in de Kattekoers hoop ik op winst. Ik was er vorig jaar 6e. Ik hoop op regen en wind, van zulke klassiekers houd ik."

Top 10
1. Joseph Blackmore (GBr) 175 km in 4u09'53"
2. Robin Orins  op 5"
3. Jørgen Nordhagen (Noo) 9"
4. Emiel Verstrynge 15"
5. Rolland Brieuc (Fra) z.t.
6. Tijmen Graat (Ned) 16"
7. Huub Artz (Ned) 34"
8. Tim Rex 1'18"
9. Bjoern Koerdt (GBr) z.t.
10. William Smith (GBr)