Ga naar de inhoud

World Athletics-premie voor olympisch goud verdeelt sportwereld: "Het gaat in tegen de geest van de Spelen"

 vr 12 april 2024 08:13
Ingmar De Vos
Ingmar De Vos

Dat de internationale atletiekfederatie World Athletics zijn olympische kampioenen zal belonen met een cheque van 50.000 dollar, wordt niet overal op gejuich onthaald. De Belg Ingmar De Vos, toekomstig voorzitter van het ASOIF - het overkoepelende orgaan van alle olympische sportfederaties - vraagt zich openlijk af of dit de taak is van de federaties. 

50.000 dollar. Dat is het bedrag dat World Athletics deze zomer zal betalen aan elke olympische kampioen in de atletiek. "Een goeie zaak", vertelde atleet Alexander Doom gisteren nog op onze website. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

 

"Is dat de rol van de federaties? Dat vraag ik me af", reageert Ingmar De Vos op het nieuws. De Vos is eerder deze week verkozen tot toekomstig voorzitter van het ASOIF. Dat is de overkoepelende organisatie van alle sportfederaties die op het programma van de Olympische Spelen staan.

 

Hij legt uit hoe het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geld uitkeert aan de verschillende sportfederaties. "Dat geld is bedoeld voor de ontwikkeling van de sport, om atleten te helpen om de Olympische Spelen te halen", klinkt het.

Ik weet niet of het een goed idee is om de atleten te vergoeden. Ik heb het gevoel dat dat een beetje ingaat tegen de geest van de Olympische Spelen.

Ingmar De Vos

De atletiek krijgt op dit ogenblik een van de grootste bijdrages van het IOC. Daarvan wil World Athletics nu een deel gebruiken om een premie van 50.000 euro uit te keren aan de goudenmedaillewinnaars in Parijs.

 

"Ik weet niet of het een goed idee is om de atleten te vergoeden. Ik heb het gevoel dat dat een beetje ingaat tegen de geest van de Olympische Spelen", vindt De Vos.

 

Nu worden atleten die medailles halen op de Spelen, vaak al beloond door hun nationaal olympisch comité of door de overheden. "Iedere sportfederatie doet wat ze wil met het geld van het IOC. Maar ik ben niet overtuigd dat het de rol is van de federaties om atleten een premie uit te betalen."

Voor het IOC is het ook belangrijk dat het geld dat zij aan de federaties geven gebruikt wordt om de sport te promoten en te ontwikkelen.

Ingmar De Vos

Toch is het precies dat wat World Athletics beslist heeft om vanaf nu te doen. "Ik betreur dat ze daarover niet overlegd hebben met het ASOIF. Mijn standpunt is in elk geval dat de federaties een andere rol te spelen hebben", benadrukt De Vos.

 

"Er zijn betere manieren om de sport te ondersteunen en het mogelijk te maken voor atleten om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor het IOC is het ook belangrijk dat het geld dat zij aan de federaties geven, gebruikt wordt om de sport te promoten en te ontwikkelen."

 

"Op dit moment kunnen de verschillende sportfederaties nog vrij beschikken over dat geld. Maar na de beslissing van World Athletics om het geld te gebruiken voor de atleten, zou het wel eens kunnen dat het IOC ervoor zal kiezen om dat vanaf nu zelf te doen. Dat debat zal nu wel op gang komen."

Belgisch goud is goed voor 50.000 euro

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voorziet traditioneel premies voor atleten die een top 8-notering behalen. Voor individuele sporten levert een gouden medaille  50.000 euro op.

Zilver staat gelijk aan een bonus van 30.000 euro, brons is 20.000 euro. Voor een vierde plaats is 10.000 euro weggelegd. De overige plaatsen in de top acht ontvangen 5.000 euro.

Gerelateerd: