Ga naar de inhoud

Wielerclub Wattage likt wonden in nieuwe aflevering: "Bescherm renners beter tegen de impact van een val"

 do 28 maart 2024 06:41
Wielerclub Wattage zocht oplossingen na de zware valpartij in Dwars door Vlaanderen.

Uiteraard ging ook Wielerclub Wattage in de nieuwste aflevering de stevige tuimeling in Dwars door Vlaanderen niet uit de weg. Valpartijen zullen altijd deel zijn van de koers, dus ijvert Jan Bakelants voor meer veiligheid in de koers. "Waarom geen airbag in je rug zoals bij het skiën?", stelt hij zijn hersenspinsel voor.

"Feit is dat er gevallen wordt en dat je in een koerssituatie altijd kunt vallen", opent Jan Bakelants zijn betoog over de zware val in Dwars door Vlaanderen.

 

"Het enige wat je daar tegenin kunt brengen, is dat je de bescherming van de renners verhoogt. Dat je kledij aanhebt die de impact kan verminderen."

 

"Dat had in Dwars door Vlaanderen niets veranderd", denkt Tom Boonen luidop.

 

"Jawel", blijft Bakelants bij zijn standpunt, waarna hij concrete voorbeelden geeft.

We moeten ervoor zorgen dat in de toekomst dergelijke impact anders wordt opgevangen.

Jan Bakelants

"Een klein jaar geleden is er een renner die van de weg gaat en daar het leven bij laat. Dat gebeurt helaas veel te veel. Dus moet je vaststellen dat er maatregelen nodig zijn die toch maken dat er in geval van impact minder gevolgen zijn."


"Een soort airbag die in je rug zit zoals bij het skiën. Dat klinkt allemaal heel ridicuul en je kan dat in het belachelijke trekken. Maar je kan ook zeggen: eigenlijk zit daar wel iets in." 


Want de veiligheid in het peloton moet de prioriteit zijn voor de ex-renner.


"We moeten stappen zetten in die richting om te voorkomen dat er in de toekomst bij een valpartij een noodlottige afloop is en dat de impact toch deels door iets anders wordt opgevangen", besluit Bakelants.

Bekijk Wielerclub Wattage op VRT MAX

Wielerclub Wattage denkt na over manieren om renners te beschermen
De renners likken hun wonden, Wielerclub Wattage baalt mee. Toch zorgen Ruben Van Gucht, Tom Boonen, Dirk De Wolf, Mark Uytterhoeven Jan Bakelants weer voor nieuwe inzichten (je moet de impact van een val verminderen, Jorgenson wordt de uitdager van Van der Poel en Kopecky moet misschien minder trainen) en straffe verhalen (Jan zat bijna vast op Tenerife, Tom fietste met een tuinslag, Mark was de messias en Dirk gaf door aan Patrick Lefevere).
dinsdag 19/0368 min
Gerelateerd: