Ga naar de inhoud

Analisten stellen zich vragen bij tactiek in Gent-Wevelgem voor vrouwen: "In finale gebeurde er te weinig"

 ma 25 maart 2024 12:47
SD Worx-Protime was aan het feest in Gent-Wevelgem dankzij Lorena Wiebes.

Na Gent-Wevelgem voor vrouwen werden enkele ploegtactieken op de korrel genomen. SD Worx nam geen initiatief toen het in een overtalsituatie kwam en in de finale hadden veel ploegen vrede met een massasprint. "Rensters misten de kans om zich op zijn minst te tonen", zei analist Jan Bakelants achteraf.

Tussen de laatste passage over de Kemmelberg en de finish in Wevelgem werd het vooral een tactisch steekspel.

 

Acht vrouwen konden zich afscheiden uit het peloton. SD Worx-Protime had 3 pionnen mee met Marlen Reusser, Lotte Kopecky en Lorena Wiebes. En dat waren de vooruitgeschoven pionnen van zondag.

 

Toch reed de ploeg niet door. In plaats van de riante situatie uit te spelen, liet SD Worx de grote groep en andere sprinters terugkeren. Een gewaagde zet, zo zag ook ex-wereldkampioene Annemiek van Vleuten.

 

"SD Worx had kunnen rijden in die groep met 8, want Wiebes was mee. Als ze doorrijden, zijn ze zekerder", vertelde ze in de Sporza-studio. 

 

Lidl-Trek had ook een duo mee, want Elisa Longo Borghini en Shirin van Anrooij overleefden de Kemmelberg. Ook zij reden niet mee vooraan.

 

Hardrijdster en teammate Ellen van Dijk nam de honneurs waar op kop van het peloton. "Aangezien Wiebes mee was, reden Elisa en Shirin niet. Het was voor ons geen ideale situatie, want onze sprintster Elisa Balsamo zat in het peloton."

Lidl-Trek verzette veel werk op kop van het peloton.

Te weinig aanvallers

Er zat geen tempo in de kopgroep en zo kwam een uitgedund peloton terug. Sprintersploegen SD Worx-Protime (met Wiebes) en Lidl-Trek (met Balsamo) probeerden tot de streep te controleren, maar dat lukte niet helemaal. 


Rensters van Movistar en FDJ-Suez waagden in de slotfase hun kans, maar geraakten niet weg.

 

Toch bleef analist Jan Bakelants op zijn honger zitten. Waarom werd er niet meer aangevallen? "Veel rensters weten dat ze niet kunnen winnen. Het peloton reed niet heel snel, dus dan heb je een kans om jezelf op z'n minst te tonen."

Ik vraag me af wat er in de auto's wordt gezegd tegen die rensters.

Jan Bakelants

"Het is voor de kijker thuis belangrijk dat het attractief is", gaat Bakelants voort. "Ik ben waarschijnlijk niet de enige, maar ik vraag me af wat er in de ploegwagens wordt gezegd tegen die rensters. Of is dat enkel dat ze voor hun prijs moeten sprinten?"

 

Annemiek van Vleuten volgt de mening van Bakelants en geeft een pluim aan haar ex-ploeg. "Het mag echt attractiever. Als meer ploegen constant aanvallen zoals Movistar, dan heb je meer kans op slagen. Het zorgt voor een aantrekkelijke finale."

 

"De ploegen van snelle vrouwen Charlotte Kool, Elisa Balsamo en Lorena Wiebes mochten vertrouwen hebben in de sprint. Andere teams hadden meer actie mogen nemen", duidt Van Vleuten. "Als je er op dat moment zit, heb je de benen om het te proberen", besluit Jan Bakelants.

Gerelateerd: