Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Wout van Aert kijkt uit naar duel met Van der Poel in de E3: "We zullen meteen de waardeverhoudingen weten"

 di 19 maart 2024 18:43
Van Aert en Van der Poel
Is vrijdag de start van een reeks epische duels tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel?

Morgen daalt Wout van Aert van zijn berg af om vanaf vrijdag écht aan zijn voorjaar te beginnen in de E3 Saxo Classic. "Ik doe het dit jaar voor niemand anders dan voor mezelf", verwijst hij naar zijn veelbesproken 'ik moet just niks'-uitspraak van een jaar geleden.

Meer dan 3 weken heeft Wout van Aert op de Teide op grote hoogte geleefd en getraind. Daar hoopt hij de komende weken de vruchten van te plukken, te beginnen vrijdag in de E3 Saxo Classic.

 

Het is voor het eerst dat Van Aert zo dicht voor de Heilige Week nog een hoogtestage inplande. "Het is altijd afwachten als je iets nieuws probeert, maar het verleden leert mij dat ik goed reageer op die hoogtestages."

"Ik heb meestal niet veel tijd nodig om goed te zijn. Daarom durfden we het wel aan. Alles is ook supergoed verlopen. Het weer was schitterend en we hebben ons schema helemaal kunnen afwerken."

 

"De laatste week waren de trainingen heel goed, al zie je het echte effect pas als je afzakt naar zeeniveau, en dat is pas morgen."

2023 heeft me doen inzien dat ik niets meer aan het toeval mag overlaten.

Wout van Aert

Zonder druk

Van Aert zal als titelverdediger rugnummer 1 mogen opspelden in de E3. Het is de wedstrijd waar hij na de finish de befaamde woorden "ik moet just niks" tot de camera richtte.

 

"Sindsdien is er veel gebeurd. Ik heb enkele kleine tegenslagen gehad, waardoor ik eigenlijk voor het eerst een minder seizoen had, in plaats van telkens een beter seizoen dan het jaar ervoor."

 

"2023 heeft mij wat dat betreft enkele inzichten gebracht. Dat ik niets meer aan het toeval mag overlaten bijvoorbeeld."

 

"Maar ook dat ik het voor niemand anders moet doen dan voor mezelf. Ik hoef niet te winnen om iemand te laten zien dat ik het wél kan."

 

Die aanpak heeft Van Aert rust gegeven, eigenlijk voor het eerst. "Ik zal niet ontkennen dat het altijd een uitdaging is geweest om met de druk om te gaan. Maar nu leef ik meer ontspannen toe naar de belangrijke koersen."

Van Aert
Vorig jaar versloeg Wout van Aert (rechts) Mathieu van der Poel (links) in de sprint van de E3 Saxo Classic.

Over Van der Poel: "Zag er al sterk uit in Sanremo"

Tijdens zijn afwezigheid zag Van Aert onder meer Tadej Pogacar imponeren in de Strade Bianche - hem komt hij alvast niet meer tegen de komende weken - en ook Mathieu van der Poel zijn jaar openen in Milaan-Sanremo.

 

"We hebben ons trainingsschema zo uitgekiend dat we naar alle belangrijke koersen konden kijken."

 

"Mathieu zag er al heel sterk uit. Hij was zeker bij de sterksten in de koers. Maar Milaan-Sanremo is wel een koers die qua omstandigheden ver afstaat van de Vlaamse klassiekers."

 

"Je kunt er dus niet al te veel uit leren, al lijkt het er wel op dat hij op de afspraak zal zijn, zoals we konden verwachten. Maar in de E3 zullen we meteen duidelijkheid krijgen over de waardeverhoudingen."

 

Twee dagen na de E3 past Van Aert voor Gent-Wevelgem, waar hij vorig jaar de zege schonk aan zijn ploegmaat Christophe Laporte. In plaats daarvan kiest hij voor Dwars door Vlaanderen op woensdag.

 

"Daar zit zeker een idee achter. Eigenlijk zien we de E3 als een verlengstuk van de stage, maar om echt het juiste effect te hebben van die hoogte moet je daarna een paar dagen rust nemen om uitgerust naar de Ronde van Vlaanderen te kunnen gaan."

 

Zien we door deze nieuwe strategie de beste versie van Wout van Aert in de Ronde en Roubaix?

Gerelateerd: