Ga naar de inhoud

De militair in tweevoudig wereldkampioen Alexander Doom: "Mooie toekomst binnen Defensie na topsportcarrière"

 do 7 maart 2024 12:51
Alexander Doom op de jobdag van Defensie in Kleine Brogel.
Alexander Doom op de jobdag van Defensie in Kleine Brogel.

Enkele dagen na het WK atletiek indoor waar hij twee wereldtitels veroverde, tekende Alexander Doom woensdag present op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel voor de jobdag van Defensie. De tweevoudige wereldkampioen heeft immers een topsportcontract bij het leger. "Defensie biedt heel veel zekerheid", vertelt hij aan Sporza.

Het leger biedt al zo'n 20 jaar de mogelijkheid aan topsporters in België om hun sport voltijds te kunnen beoefenen. Voor maximaal 30 atleten is er een plaatsje bij Defensie.

 

Alexander Doom is sinds een drietal jaar een van hen. En zo is de tweevoudige wereldkampioen woensdag ook van de partij op Kleine Brogel, voor de jobdag van Defensie.

 

"De vraag om hier aanwezig te zijn, kwam al enkele weken geleden. Ik heb snel ja gezegd, want ik heb hier mijn opleiding gehad. Het is leuk om hier nog eens te zijn en de mensen te informeren over topsport en Defensie", vertelt hij aan Sporza.

Onze topsporters zijn onze ambassadeurs. Als ze goed presteren, is dat ook goed voor de uitstraling van Defensie.

Frederik Van Lierde

Maar wat heeft een topsporter te zoeken in het leger? "Voor ons zijn die atleten echt ambassadeurs", legt Frederik Van Lierde uit in De Ochtend op Radio 1. De voormalige triatleet had tijdens zijn actieve carrière zelf een topsportcontract bij Defensie en coördineert nu de topsporters voor het leger.

 

"Als onze atleten goed presteren, is dat ook goed voor de uitstraling van Defensie", klinkt het. "Wanneer iemand als Alexander Doom 2 wereldtitels wint, komen wij ook op een goede manier in de media. Het is voor ons belangrijk dat we andere mensen kunnen inspireren."

 

"Alexander was het voorbije weekend de ster. Iedereen leeft met hem mee en is trots. Zo is hij een goeie ambassadeur voor onze organisatie. Het is zeker een meerwaarde dat Defensie in topsport investeert."

De jobzekerheid is een mooie bonus. Ook na mijn topsportcarrière heb ik een mooie toekomst binnen Defensie.

Alexander Doom

De topsporters van Defensie volgen eerst een opleiding van 11 weken tot militair. Daarna krijgen ze de kans om voltijds hun sport te kunnen beoefenen en zo goed mogelijke prestaties na te streven.

 

"Zelf heb ik sinds de Spelen van Tokio een contract bij Defensie", zegt Doom. "Het zijn contracten van 2 jaar, dat is ook mentaal een grote druk die wegvalt. Ze geloven hier in mij. Defensie biedt me veel zekerheid."

 

En daarmee kijkt Doom ook al verder dan zijn topsportcarrière, want voor de atleten zijn er veel mogelijkheden om na de sport aan het werk te blijven bij Defensie. "Die jobzekerheid is een mooie bonus. Nu is de sport mijn corebusiness, maar ook daarna heb ik een mooie toekomst binnen Defensie", weet Doom.

Gerelateerd: