Ga naar de inhoud

Toby Alderweireld is gezicht van nieuwe campagne rond online haat: "Je mag kwaad zijn, maar hou dat voor jezelf"

 wo 6 maart 2024 15:07

De Belgische voetbalbond, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en zijn Franstalige tegenhanger ACFF hebben op de 3e editie van hun Because We Care-campagne de aftrap gegeven voor een nieuw offensief tegen racisme en discriminatie in het voetbal.

Vorig jaar lag de focus van de campagne op de vaakst gemelde vormen van discriminatie in het voetbal, namelijk racisme, homofobie en seksisme.

Dit jaar ligt de nadruk op de strijd tegen online haatspraak, met Toby Alderweireld als uithangbord. Kapstok zijn de vele berichten die de speler van Antwerp mocht ontvangen na zijn goal in de titelmatch.

 

"Ik begrijp dat mensen boos kunnen zijn als hun favoriete club verliest en dat ze dan iets via sociale media willen sturen", zegt Alderweireld.

 

"Maar er zijn grenzen. Iemand bedreigen gaat een brug te ver. De daders moeten beseffen dat ze een straf kunnen krijgen. Ze mogen niet het gevoel hebben dat ze veilig achter hun computer zitten."

 

"Je mag boos zijn, kwaad zijn, zelfs haat hebben voor iemand. Maar hou dat voor jezelf!"

cometogether.be

Ook onder meer Faris Haroun, ex-ploegmaat van Alderweireld bij Antwerp, scheidsrechter Bram Van Driessche en Mélissa Onana, de zus van Rode Duivel Amadou Onana, verlenen hun gezicht aan de campagne.

 

Ze vertellen allemaal hoe haatspraak hen via de sociale media achtervolgt, lang nadat de wedstrijden zijn afgefloten.

 

In samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en de politie is ook de website cometogether.be in het leven geroepen.

Op deze site worden slachtoffers geïnformeerd hoe ze de instellingen van hun sociale media kunnen aanpassen om haatspraak tegen te gaan. Er wordt ook uitgelegd hoe slachtoffers haatspraak kunnen melden bij de politie.