Ga naar de inhoud

Jeremy Doku zoekt naar meer goals en assists: "Het is niet leuk voetballen voor hem bij Manchester City"

 wo 6 maart 2024 13:52
Jérémy Doku in actie tegen Manchester United.
De laatste assist van Doku dateert al van 7 januari.

Jeremy Doku wacht al twee maanden op een goal of een assist. Bij 90 Minutes bespraken ze zijn plek bij Manchester City en de mogelijke verbeterpunten. "Voor hem is het nu niet leuk voetballen bij Man City", zegt Tuur Dierckx. 

Twee doelpunten en vijf assists. Dat is het rapport van Jeremy Doku na de 27e speeldag in de Premier League.

 

De Rode Duivel mocht afgelopen weekend starten in de derby tegen Manchester United, maar na een klein uur haalde trainer Guardiola hem naar de kant.

 

"Het is moeilijk voor Doku om bij zo'n dominante ploeg te spelen'", vertelt Filip Joos in de podcast 90 Minutes. "Hij wordt regelmatig gezocht, maar als speler bij een dominante ploeg staat er altijd een tweede verdediger bij."

Als speler bij een dominante ploeg staat er vaak een tweede man bij je. 

Filip Joos in 90 Minutes

Joos vergelijkt het met het eerste jaar van zijn rechtstreekse concurrent op zijn positie. "Het eerste jaar van Grealish was ook niet geweldig. Doku kent een debuutseizoen in de Premier League met uitschieters. De statistieken zijn wel niet om over naar huis te schrijven", aldus Filip Joos. 

Momenten kiezen

Op de andere flank staat met Phil Foden een man die de jongste weken en maanden wel goals en assists verzamelt. Volgens Daan Heymans is het voor Foden een zegen dat Doku er is. 

 

"Er gaat veel aandacht naar Doku en daar kan Foden gebruik van maken", zegt de speler van Charleroi. "Klopt," vult Filip Joos aan, "Foden kan de momenten kiezen. Voor Doku worden de momenten gekozen."

 

"Ik kan me voorstellen dat het mentaal lastiger wordt. Net als bij een penalty twijfel je na een misser welke kant je moet opgaan en ook in dit geval of je de bal al dan niet moet passen", duidt Joos. 

 

Het vijftal van 90 Minutes ziet ook nog een verbeterpunt voor Doku. Volgens Filip Joos moet de 21-jarige Rode Duivel connectie zoeken met ploegmaten.

 

"In plaats van naar de achterlijn te lopen, tik je de bal eerst naar je ploegmaat. Zo zet je een één-tweetje op en kan je daarna weg zijn met de bal als de ploegmaat hem terugtikt."

 

"Een beetje zoals José Izquierdo deed met Hans Vanaken", vult Daan Heymans aan. 

Doku moet een beetje spelen zoals Izquierdo met Vanaken. 

Daan Heymans in 90 Minutes
Jérémy Doku tijdens een interland met de Rode Duivels.
Jérémy Doku tijdens een interland met de Rode Duivels.

Komende zomer meer ruimte

Sinds zijn zomertransfer liet Jeremy Doku toch ook al veel mooie dingen zien, zoals vier assists en een doelpunt tegen Bournemouth. Toch denkt het panel van 90 Minutes dat Manchester City op dit moment geen geschenk is voor Doku. 

 

"Het is momenteel voor hem niet leuk voetballen bij City", zegt Tuur Dierckx. "Dat zal altijd zo zijn", gaat Joos verder. "De tegenstander staat vaak zo laag dat hij geen acties kan maken. Dat zal misschien in zeven matchen per seizoen anders zijn."

 

Desondanks zou Doku wel een belangrijke rol kunnen spelen op het EK van komende zomer. "Voor hem is het enorm moeilijk als een defensie laag staat. Het klinkt misschien raar, maar daarom denk ik dat hij bevrijd zal spelen op het EK", zegt Filip Joos. 

UEFA Champions League
Manchester City
einde
3-1
FC Kopenhagen
90 minutes
Gilles De Coster, Filip Joos, Sam Kerkhofs, Daan Heymans en Gilles Mbiye-Beya bespreken de voetbalactualiteit. Het kwartet brengt na elk voetbalweekend de bal aan het rollen over wat hen is opgevallen: in het voetbal en in het leven. Want wie alleen iets van voetbal kent, kent niets van voetbal. 90 minutes is een coproductie tussen Sporza en Friends of Sports.
98 afleveringen
Gerelateerd: